Fin bakst,  Grov bakst,  Oppskrifter,  Surdeig

Vil surdeigen min overleve? (Mating av surdeig!)

I dag har jeg prøvd å vekke surdeigen min til live igjen, etter en lengre sommerferie. Den har blitt oppbevart kaldt, men ikke blitt matet eller bakt med på flere uker. Jeg håper jo det går greit, den er over ett år nå og har blitt en kjærkommen beboer på kjøkkenet mitt.

Før har det overrasket meg hvor mye surdeigen faktisk tåler. Så jeg tror nok det skal gå bra denne gangen også. Den kan faktisk se ganske stusselig og rar ut, og allikevel fungere fint etter å a blitt tilført litt kjærlighet, mel og vann.

Jeg har en fast framgangsmåte når jeg mater surdeig. Den er som følger:
60 gram surdeig
100 gram lunkent vann
100 gram speltmel (20 gram økologisk grovt, resten fint)

Først vasker og steriliserer jeg glassene med kokt vann. Deretter har jeg i cirka 60 gram surdeig, som blandes ut med 100 gram lunkent vann. Jeg har god erfaring med å la glassene være varme og vannet litt mer enn fingervarmt. Virker som at surdeigen liker et litt varmt miljø. Til slutt rører jeg inn cirka 100 gram mel, en blanding av grovt og fint. Det grove er alltid økologisk når jeg mater surdeigen. Noen ganger har jeg i bittelitt salt, men er ikke alltid jeg gjør dette. Denne fremgangsmåten har fungert bra for meg i over et år 🙂 Men jeg gjør det litt på slump. Noen ganger har jeg mer mel, hvis jeg for eksempel vet at surdeigen ikke skal bli brukt på en stund. Da blander jeg den mer tørr.

Når deigen er matet får den stå på kjøkkenbenken i åpne glass, dekket med papir eller et helt rent kjøkkenhåndkle. Der lar jeg den stå til jeg ser at det bobler godt i den, og at surdeigen har hevet. Noen ganger tegner jeg en strek på glasset med tusj, så jeg kan følge med på hvor mye den hever. Når den ser fin ut lukker jeg lokket og setter glassene i kjøleskapet til surdeigen skal brukes.

I dag har vi ryddet masse i leiligheten! Det blir ikke akkurat mer ryddig, vi bare flytter rundt på rot. Men vi ser at vi nærmer oss noe, gleder meg til å kunne se resultatet. Og ikke minst vise det frem her 🙂 Ønsker dere en god lørdag, noen planer for kvelden?

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.