
Vegetarlapskaus
I en vegetarlapskaus gjør du egentlig det samme som i en vanlig lapskaus, minus kjøtt. Det kan være gøy å gjøre de tradisjonelle matrettene man er vant med fra barndommen om til vegetar. Mamma har nok mye av skylda i at jeg er så glad i å lage mat, og denne lapskausen var noe vi begynte å lage sammen.
Denne retten er enkel å lage dersom det er noen som spiser kjøtt og noen som ikke gjør det. Bare lag en lapskaus som i utgangspunktet er vegetarisk/vegansk, og stek ønsket kjøtt/vegetaralternativ ved siden av. Så tar man til seg det man ønsker.
Lapskaus er fin restemat, og kan oppbevares et par dager i kjøleskap eller lengre i fryseren. Det er også supert hvis du har noen slappe gulrøtter innerst i kjøleskapet som trengs å brukes opp.
Vegetarlapskaus
Ingredienser
- 3-4 gulrøtter
- 8-10 poteter
- 1-2 skiver sellerirot
- 2-3 skiver kålrabi/kålrot
- 5 puter frossen spinat
- Ca. 1/2-1 liter vann
- Grønnsaksbuljong
- Salt og pepper
- Vegetarpølser (kan sløyfes for ren grønnsakslapskaus)
Hvor mange? Nok til 4-6 porsjoner, kommer an på matlysten
Hvor lenge? 60 min +
Oppskriften er i utgangspunktet vegansk, gluten- og melkefri, men sjekk ingredienslisten til buljongen og vegetarpølsene.
De oppgitte målene er cirkamål. Lapskaus er fin restemat om du har noen slappe grønnsaker liggende! Ikke vær redd for å prøve deg frem. For eksempel er det ikke alltid jeg har i spinat, noen ganger bruker jeg kål, og det hender jeg piffer opp med litt chili (jepp!). Jeg er ikke særlig glad i løk og purre, så min lapskaus er uten dette – men tilsett gjerne purreløk eller vårløk!
Tips: Annet godt lapskauskrydder er salvie, timian og laurbærblad.
Fremgangsmåte
Begynn med å kutte grønnsaker. Skivene av kålrot og sellerirot skal være ca. 1 cm tykke. Poteter, kålrabi og gulrøtter kuttes i terninger. Sellerirot kan enten finhakkes eller kuttes i terninger. Hvis du vil ha i vegetarpølse så kutter du denne i biter, men ikke ha den i før mot slutten av koketiden.
Ha grønnsakene i en stor gryte og dekk med vann. Ha i buljong. Grønnsakene skal få lov å koke lenge, til de er helt møre. Rør innimellom. Lapskausen skal bli god og tykk. Blir den derimot for tykk kan du bare ha i litt mer vann. Hvis lapskausen blir for tynn kan du ha i litt potetmospulver fra pose.
Smak til med salt og pepper. Ikke bruk for mye salt hvis buljongen allerede er salt. Smak deg frem!
Server gjerne med flatbrød og godt smør.
Visste du at sellerirot og kålrot er kilder til vitamin C? Kålrot har faktisk blitt kalt Nordens appelsin!
