Jul,  Kosthold & ernæring,  Vegan

Vegetarisk julemat – tips!

Har du noen tips til hva man kan spise i jula når man er vegetarianer? Dette spørsmålet har jeg fått mer enn én gang i det siste. Julen nærmer seg, og mange ønsker å prøve seg på vegetarisk julemat i år. Det blir faktisk flere og flere vegetarianere og veganere i Norge. Noen er fleksitarianere, og velger å beholde de tradisjonelle rettene i jula. Andre ønsker et vegetarisk alternativ. Det kan være mange årsaker til at folk blir veggiser, som dyrevelferd, miljø eller helse. Uansett hva som er din grunn så skal jeg prøve å gi noen tips til vegetarmat i jula her 🙂 Skal du ha besøk av en vegetarianer i jula og vet ikke helt hva du skal lage? Les dette innlegget først!

2017 blir min 8. jul som veggis. Og det går heeelt fint! Mange lurer på om jeg savner noe, men for meg har det vært slik at etter jeg først ble veggis har jeg ikke savnet kjøtt i det hele tatt. På julaften hjemme hos oss er vi flere som ikke spiser det, så det har egentlig ikke vært noe problem. Vi er en stor gjeng og har alltid hatt flere alternativer å velge mellom.

Den tradisjonelle maten i oppveksten min var kalkun + masse tilbehør. Så nå har det bare blitt kalkun (for kjøtteterne) + nøttestek + masse tilbehør. Nesten som et lite koldtbord hvor alle finner noe de liker! Og så må vi ikke glemme Sørlandschipsen, den har vært fast tilbehør til julemiddagen så lenge jeg kan huske – haha 🙂

Om man er veldig opptatt av å spise f.eks. ribbe eller pinnekjøtt med et bestemt tilbehør kan det kanskje føles litt vanskeligere med et vegetarisk alternativ. Men det er egentlig bare å finne noe å bytte ut kjøttet med, samt unngå animalsk fett eller kraft i tilbehøret. Det finnes massevis av matvarer man kan bruke for å bytte ut kjøttet, både hjemmelaget og ferdigkjøpt.

Den tradisjonelle, vegetariske julematen er nøttestek. Denne består som oftest av nøtter, korn, krydder og grønnsaker som kjøres til en farse som man deretter steker i ovnen, ofte innbakt i butterdeig. Det høres nok litt rart ut om du ikke har smakt det før, men det er veldig godt. Etter at jeg begynte med nøttestek til julemiddagene pleier også kjøtteterne å smake – det blir som en del av tilbehøret for dem.

På nett finnet du utallige oppskrifter på nøttestek, så her er det bare å google seg fram til noe! Her er mine oppskrifter:

Fotogen nøttestek i savoykål
Julestek 2014
Nøttestek med cashew- og peanøtter
Hasselnøttstek i porsjonsformer

Nøttestek i savoykål

Hvem vet, kanskje det kommer en ny oppskrift før jul? 🙂

Ovnsbakte posteier av linser og bønner er også godt, og er ganske enkelt å lage. Dessuten passer restene godt som pålegg til julelunsjen 1. juledag. Her får du to oppskrifter:

Ovnsbakt linsepostei

Ovnsbakt bønnepostei/ julepostei

Vegisterkaker begynner også å bli en klassiker i det norske veggismiljøet, mye takket Jane fra Veganmisjonen! Dette er vegetariske kaker som smaksettes med tradisjonelle krydderier og dermed gir en julesmak man kjenner igjen. Min oppskrift finner du her:

Vegisterkaker med quinoa

Vegisterkaker med quinoa

Ellers kan en pai også passe godt til jul. Stekte linse- eller bønnekaker kan også funke. Her har du noen forslag:

Enkle linsekaker

Quinoa- og søtpotetkaker

Rødbeteburger

Vegetar rødbeteburger

Når det gjelder ferdigalternativer så kommer det bare mer og mer å velge mellom. Bor du i Oslo har du tilgang til et stort utvalg vegetariske produkter nå i 2017. Det finnes egne juleprodukter, forskjellige pølser, boller, fileter, panerte fileter, påleggsskiver m.m. Se på helsekosten eller spesialbutikker som Røtter, samt matbutikker med godt utvalg som Meny. Ofte ligger det i frysedisken ved glutenfrie produkter. Det finnes også egne nettbutikker med veganske produkter som du kan bestille.

Jeg synes jo det er mest hyggelig og godt med hjemmelaget vegetarisk julemat, men ferdigmaten kan være et godt alternativ om man har det travelt. Dessuten er det greit om man er invitert i middag et sted og verten ikke aner hva hen skal lage til veggisen. Ta med en ferdig vegetarburger som bare varmes i stekepanna, så er du good to go. Mine linsekaker passer også fint sånn sett!

Og du, prøv gjerne denne oppskriften på ovnsbakt rosenkål også! Nam 🙂

Hva skal du spise i jula?

4 kommentarer

 • Pia

  Så bra innlegg! Jeg har en kjøttelsker familie så jeg skal øve meg på disse før jul slik at jeg nailer de til julemiddagen!

  • Maria

   Å, håper de faller i smak! Jeg synes de er kjempegode, og alle kjøttetere jeg har servert dem til har også likt dem 🙂

   Edit: Haha, jeg trodde av en eller annen grunn at du kommenterte på oppskriften til vegisterkaker 😉 Men ja, håper noe av julematen faller i smak uansett!

 • Jostein Næsheim

  Soya , kokos og quinoa er svært langreiste råvare . Klimavennlig spesielt ikke soya som dyrkes der regnskogen er ryddet . Svært kort-tenkt hva klima angår.

  • Maria

   Det stemmer at det er langreiste råvarer. Likevel er det kjøttetere som forbruker mest soya i Norge, fordi det brukes til dyrefôr – så det er noe å tenke på. Mesteparten av soyaen som brukes til menneskemat dyrkes i Europa og kommer IKKE fra regnskogen. Soya som går til dyrefôr kommer derimot ofte fra Brasil. Det går også an å få tak i quinoa dyrket i Norge – spennende prosjekt!

   Svært korttenkt å anta at vegetarmat er mindre klimavennlig grunnet at man KAN bruke matvarer som soya, kokos og quinoa. 😉

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.