Fin bakst,  Melkefritt,  Søtt og salt,  Vegan

Veganske boller med fyll

Disse bollene lagde jeg til 17. mai, og derfor i rødt, hvitt og blått. Men de kan selvfølgelig lages til andre anledninger! Originaloppskriften fant jeg på Det Søte Liv, etter å ha søkt på “verdens beste boller”. Denne er litt annerledes fra en vanlig bolleoppskrift, og jeg har gjort om oppskriften til veganske boller – de er altså fri for egg og melk og passer også for de som evt er allergiske mot dette. Vaniljekremen har jeg laget enkelt med Alpro vaniljedessert. Syltetøyet bør lages dagen i forveien, eller bruk ferdigkjøpt for å gjøre det enkelt 😉 Det går selvfølgelig an å bake vanlige boller uten fyll, da bare sløyfer du de delene av oppskriften som handler om fyllet.

…og du, denne oppskriften gir faktisk skikkelig gode og luftige boller!

Ingredienser
Boller
  • 0,5 liter soyamelk
  • 150 g solsikkeolje
  • 125 g melis
  • 50 g fersk gjær
  • 0,5 ts kardemomme
  • ca. 750 g siktet hvete- eller speltmel
Fyll
  • ca. 125 g jordbær
  • ca. 125 g blåbær
  • 1/2 pose Jam syltepulver e.l.
  • 150 g sukker

Hvor mange? Ca. 20 stk boller

Hvor lenge? Beregn god tid om du lager syltetøyet selv. Selve bollene tar 2-3 timer inkludert steking, men du kan gjøre andre ting mens deigen hever og bollene er i ovnen 🙂

Tips: Soyamelk og Alpro vaniljedessert finner du i allergihylla på dagligvaren eller helsekost.

Fremgangsmåte
Syltetøy (Lages gjerne dagen i forveien)

Ha blåbær og jordbær i hver sin gryte. Kok opp og tilsett ca. 1 ss syltepulver i hver gryte. Syltetøyet skal bli ganske tykt. Rør godt og la det koke i to minutter. Jeg liker best når syltetøy ikke er så søtt, så jeg bruker ikke så mye sukker. Beregn mengden selv, fra 50- 75 g sukker i hver gryte. Vær oppmerksom på at brunt sukker kan misfarge syltetøyet litt, derfor er det best å bruke vanlig, hvitt sukker. Rør godt til sukkeret har løst seg opp. Ha syltetøyet over i rene syltetøyglass eller annen egnet beholder. La syltetøyet avkjøles før bruk, gjerne over natta.

Vaniljekrem

Jeg har jukset litt og brukt en lettvint løsning med Alpro vaniljedessert. Det går selvfølgelig an å lage sin egen vaniljekrem helt fra bunnen av om du ønsker. Hvis ikke: ha Alpro vaniljedesserten i en bolle sammen med maizena og rør godt. Hvis du vil kan du ha i litt vaniljepulver for ekstra smak. Sett kaldt frem til kremen skal brukes.

Boller

Framgangsmåten er kanskje litt annerledes enn du er vant med, men disse bollene blir så luftige og gode!
Kok opp soyamelk, margarin og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm, ca. 37 ℃.

Tips: For at avkjølingen skal gå raskere kan du plassere bollen i kaldt vann og røre mens du venter.

Rør ut gjæren i soyamelkblandingen som holder fingervarm temperatur. Sikt inn kardemomme og hvetemel, og bland sammen. Elt deigen til den er smidig – ikke for klissete og ikke for tørr. Juster eventuelt med mer mel hvis den er klissete, eller litt mer soyamelk hvis den er tørr. Trill ut boller (ingen forheving) og legg dem på stekebrett dekket av bakepapir. La dem heve på en lun plass i en times tid.

Når bollene har hevet trykker du ned en grop i midten av hver bolle. De faller litt sammen, men de hever igjen i ovnen. Ha ca. 1 ss vaniljekrem og 1 ts jordbær- eller blåbærsyltetøy i hver bolle. Stek bollene midt i ovnen på 250°C i 7-10 min. La dem avkjøles og dryss gjerne over melis før servering.

Her finner du flere oppskrifter på bakst og kaker 🙂

Én kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.