Urban kjøkkenhage

Urban kjøkkenhage 2017- fortsettelsen

Hei! I dag vil jeg skrive litt mer om den urbane kjøkkenahagen min. Leste du det lille intervjuet med meg i Aftenposten A-magasinet? Du finner det på nett her, og så kommer det i papirutgaven imorgen 21. juli. Der snakket vi om akkurat dette. Jeg har fått en del spørsmål og tenkte å skrive litt om hvordan det går med hagen på balkongen min.

Jeg har sådd to forskjellige tomatsorter, paprika, miniagurk, bladsalat, chili og blomkarse. I tillegg har jeg jordbær i hengeampel, en minipaprika og urter. Og kattegress, så klart.

I april sådde jeg 3 av hver grønnsak, og nå har jeg 1-2 av hver igjen. Det er ikke alle som spirer, og det er ikke alle som overlever de første ukene. Litt brutalt, huff. Men nå har jeg noen fine planter. Jeg var litt for sent ute i år, så det blir spennende å se om jeg får frukter eller ikke.

Da plantene skulle flytte fra vinduskarmen til balkongen i juni dro jeg på Plantagen og kjøpte fiberduk. Denne har jeg hengt opp i et hjørne på balkongen, der grønnsaksplantene står. Fiberduken skjermer for vind og de skarpeste UV-strålene. Denne løsningen er jeg ganske fornøyd med, altså! Det er ikke plass til en plantekasse eller et drivhus på balkongen. Eller, jeg hadde jo fått skvist noe inn. Men jeg er redd for at kattene skal klatre på det. Så denne løsningen ble bra!

I urtebedet har jeg persille, timian, rosmarin og oregano plantet sammen. I andre potter står det koriander og mynte. Basilikumen får stå inne i vinduskarmen, for den liker ikke trekk.

Jeg har fått spørsmål om hvor jeg kjøper ting, hvor mye det koster og hva man trenger. Tenkte at jeg like så godt kan svare her i et innlegg:

Hvor kjøper du frø, planter og utstyr?

Platagen, Mester Grønn, nettbutikker og interiørbutikker! Bor du i Oslo kan du kjøre eller ta buss til Plantagen på Storo eller enda bedre; den på Olavsgaard. Der har de bra utvalg. Du finner små butikker fra ulike kjeder i sentrum. Disse har dårligere utvalg, men er spesielt rettet mot oss som bor i liten leilighet i byen. F.eks. små poser med jord og lecakuler, og økologisk gjødsel på små, fine pumpeflasker – snakker vi høy hipsterfaktor, eller? 😀

Foto: Plantagen
Foto: Mester Grønn

Hva får man til i en liten leilighet?

Masse!! Jeg bor på 40 kvm + balkong, og du ser jo at jeg har fått stappa inn en gooood del planter her.

Jeg har liten plass og ikke akkurat grønne fingre. Hva bør jeg plante?

Bladsalat vokser og gror som bare pokker. Plant den i en balkongkasse eller en avlang/rektangulær potte. Urter kan du også få til. Kjøp urter på Plantagen eller en annen plantebutikk. Ta også med en liten pose lecakuler, større potter, gjødsel og jord. Spør de som jobber der hva som passer. Du trenger fine potter eller en balkongkasse. Så potter du urtene om i nye, større potter eller direkte i balkongkassen. Når du kjøper urtene på f.eks. Plantagen så følger det med en liten lapp hvor det står litt om hvor mye vann, sol og gjødsel planten din vil ha.

Hvor mye koster det?

Altså, dette kommer helt an på ambisjonene dine. Jeg har nok lagt noen tusenlapper i hagen min (mer enn noen hundrelapper, som det står i artikkelen 😉 ). Men jeg elsker å holde på med dette, og synes det gjør leiligheten 100 ganger finere og mer trivelig. Men du kommer langt med en pose jord, noen potter og et par planter eller frøposer. Vannekanne og sprayflaske er greit å ha. Lecakuler kan du få bruk for, og gjødsel. Skal du så frø er et minidrivhus veldig praktisk. Men du kan hoppe over det steget, og kjøpe ferdige planter i mai/juni/juli.

Priseksempel urtebed:

  • 3 stk urteplanter 120 kr.
  • 1 pose jord: 45 kr.
  • 1 pose lecakuler 40 kr.
  • 1 liten flaske gjødsel 100 kr.
  • 1 balkongkasse 250 kr.
  • eller 3 fine potter  120 kr.
  • Vannkanne 100 kr.
    = rundt 600 kr, pluss/minus.

Jord, lecakuler og gjødsel er nok til flere planter. Balkongkasse/potter og vannkannen kan du ha i flere år 🙂

Hva har du plantet?

Jeg har sådd to forskjellige tomatsorter, paprika, miniagurk, bladsalat, chili og blomkarse. Blomkarsen blomstrer nå med blomster som faktisk er spiselige. I tillegg har jeg jordbær i hengeampel, en minipaprika og urter. Disse har jeg kjøpt som ferdige planter og så pottet om i mine egne potter. Og så har jeg kattegress til kattene mine, som de elsker. Inne har jeg grønne planter for innemiljøet.

Har du plantet noe i år, eller har du lyst til å prøve deg neste vår? Kanskje du har noen gode tips? Legg gjerne igjen en kommentar 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.