Fin bakst,  Oppskrifter,  Søtt og salt,  Surdeig

Surdeigskanelboller ♥ Kanelboller med surdeig!

Surdeigskanelboller, kan det bli bedre?!

Kanelboller, kanelsnurrer, kanelknuter, kanel i svingene… kjært barn har mange navn. Jeg har vokst opp med at det heter kanelboller. Følger du denne oppskriften blir det kanskje kanelklumper. Uansett hva du kaller det kan vi vel være enige om at det er sååå digg!

Jeg er egentlig en sucker for hvetebakst. Men magen min er ikke så glad i det. Derfor har jeg hatt et prosjekt med å bake skikkelig gode surdeigsboller. Med kanel og sukker. Nam! Mange forbinder surdeig med sunne og grove brød, men du kan egentlig bruke det over alt hvor du ville ha brukt gjær. Det har tatt noen forsøk å få bollene slik jeg ville ha dem. Et skikkelig bra høstprosjekt. Kanelboller lukter så godt og smaker så godt atte bare mmmh… nok prat, her kommer oppskriften! Denne passer forresten for dere på lav-fodmap diett!


Hvor mange? 10-12 kanelboller.
Hvor lenge? 2 dager. Men du kan gjøre andre ting i mellomtiden altså 😉
Vegan? Inneholder melk og smør, prøv gjerne med plantepasert alternativ.

Du trenger:
2 dl melk, økologisk
Ca. 1 dl surdeig, eller i underkant av 100 g
3/4 dl sukker
5 dl fint speltmel + litt til utbaking
1/2 ts salt
50 g smør

100 g smør
100 g sukker, gjerne brunt
3 ts ekte ceylon kanel

Sørg for at du har nok surdeig, mat den hvis nødvendig.

For å gjøre det oversiktlig deler jeg denne oppskriften inn i steg, og kommer med forslag til en tidsplan til slutt!

Steg 1: Bland surdeig og melk, rør inn sukker og mel. Jeg bruker gjerne lunken melk, men det er ikke nødvendig. Dekk til og la det stå en times tid på kjøkkenbenken.

Steg 2: Tilsett salt, og smør i terninger. Elt deigen til den er smidig, maks 8-9 minutter hvis du bruker maskin. Dekk til og la deigen stå  i 2-3 timer på kjøkkenbenken.

Steg 3/ når du har tid: Lag fyllet ved å smelte smør og røre inn sukker og kanel. Dekk til og la det stå i romtemperatur, så du kan smøre det utover deigen imorgen. Eller så kan du bruke en god sleiv og røre sammen kjøleskapskaldt smør med sukker og kanel like før det skal brukes. Bra øvelse for armmuskulaturen! 😉

Hvis du (som meg…) er litt distré og glemmer dette steget, så kan du også smelte halvparten av smøret og røre inn sukker og kanel rett før du skal bruke fyllet. Det vil renne litt utover, men mesteparten havner inni kanelbollene til slutt! Hehe. Evt. sett det i frysen et par-tre minutter, så blir det smørekonsistens.

Steg 4: Del deigen i to emner. Trykk, dra og kjevle dem ut til to rektangler. Bruk litt ekstra mel hvis du trenger. Smør på fyllet. Rull sammen til en pølse, og kutt hver kanelpølse i 6 emner med en skarp slikkepott eller kniv. Tilsammen får du altså 12 kanelboller.

Fyll et muffinsbrett med store muffinsformer. Legg én og en kanelbolle i en muffinsform. Hvis deigen din er litt vel flytende, som surdeig ofte er, så blir det mer som kanelklumper enn kanelsnurrer. Men det gjør ingenting! Sett muffinsbrettet inn i en kald ovn, hvor bollene skal få stå i minst 6 timer – gjerne mer.

Steg 5: Ta ut bollene og varm ovnen til 210ºC. Nå skal du kunne se at kanelklumpene dine har hevet en god del i muffinsformene. Men surdeiger oppfører seg forskjellig, og ikke fortvil hvis ikke de har hevet like mye som ved vanlig gjærbakst. Du kan pensle bollene med litt melk eller egg hvis du vil. Bollene stekes i cirka 12+ minutter, til de er gylne og gjennomstekt.

Du kan såklart legge bollene på et vanlig stekebrett, men min erfaring
er at surdeig sklir utover og hever i bredden hvis den får velge selv.
Derfor har jeg den i muffinsformer, for å tvinge den til å holde formen
og heve i høyden i stedet. Noen ganger trenger den litt hjelp! Hehe 🙂
Så min erfaring er at de beste bollene får du hvis du bruker
muffinsbrett og store («amerikanske») muffinsformer.

Steg 6: Kos deg!!!





Forslag til tidsskjema:
Kl. 17:00: Steg 1
Kl. 18:10: Steg 2 og 3
Kl. 21:00: Steg 4
Kl. 07:00 morgenen etter: Steg 5
Resten av dagen: Steg 6!

 

Enjoy!

4 kommentarer

  • JulesTheNorweegie

    Ahhhhhhh! Helledussen, jeg vil ha en slik nå!
    Du vet på kvelden når det er liiiitt for sent til og spise, men magen rumler? Ja, hehe iallefall når jeg oppdaterer meg på alle bloggene med masse deilige oppskrifter! 🙂 Var på Ikea i dag og så kanel snurrene også 😛 Har lenge tenkt på og lage kanel knuter da jeg kun har laget skillingsboller før 🙂 Er på tide at jeg baker litt mer føler jeg 😀
    God helg! x

    • Maria

      😀 😀
      Haha, I know the feeling! Det er akkurat da du IKKE vil lese om kanelboller egentlig 😛 Hehe. Hater at det alltid lukter kanelboller på Ikea, får jo lyst til å spise alle 🙁

  • Ragnhild

    Så flink du er!!! De ser jo kjempefine ut. Bakst er liksom en favoritt fra barndommen, og selv om jeg har valgt det bort og ikke savner det nå, får jeg slik god følelse i kroppen bare av å tenke på det 🙂 Synes klumpene dine (hihi) er kjempegode ut jeg.
    Selv prøvde jeg meg på det fermenterte bokhvetebrødet til Gry Hammer nå i helgen og det ble SÅ bra. Er på evig jakt etter det perfekte barnehagebrødet til S, og det passet perfekt- han elsket det.

    • Maria

      Takk! Ja, det er en barndomsfavoritt:-) Jeg unngår det ikke av prinsipp, men for mye hvete gjør sitt med magen og formen. Så surdeig er bedre 🙂 Må allikevel huske på å ikke spise for mange, hehe 😛 Fort gjort når det lukter og smaker så godt!
      Så bra at du har funnet noe både du og han kan like 😀

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.