Frokost og pålegg,  Grov bakst,  Niste og lunsj,  Oppskrifter

Speltrundstykker med surdeig

 Denne oppskriften er basert på en gammel oppskrift som har vært en sikker vinner på mitt kjøkken i fler år, nemlig eltrefrie speltrundstykker fra ChocoLanas blogg. I denne oppskriften har jeg tilsatt surdeig. Disse rundstykkene blir alltid vellykkede og smaker kjempegodt!’

Hvor mange? Cirka 12 rundstykker
Hvor lenge? Baking + 1,5 time heving + 25-30 minutter steking
Vegan? Honningen kan erstattes med sukker eller sirup.

Du trenger:
1/2 pakke gjær*
50 gram surdeig (spelt)
5 dl lunkent vann
1 dl appelsinjuice e.l.
2 ts salt
1 ss honning
3 dl sammalt spelt
10-12 dl finmalt spelt + litt til utbaking

*6 gram tørrgjær eller 25 gram fersk gjær

   Hvis du bruker fersk gjær: smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og surdeig. Rør godt sammen, og bland så inn det grove melet og 9 dl fint mel.

   Hvis du bruker tørrgjær: bland det grove melet og 9 dl fint mel med tørrgjær. I en annen bolle rører du sammen surdeig og lunkten vann. Bland så sammen.

Dette blir en litt rar og tørr deigklump, men ikke fall for fristelsen til å ha i mer væske. Vi skal ha i 1 dl juice senere. La deigen stå i en halvtimes tid.

Etter en halvtime blander du inn appelsinjuice, salt og honning. Bland inn litt og litt mel til du får en fin og litt løs deig. Spelt bør ikke jobbes for mye med, så dette skal gå kjapt og greit. Strø godt med mel over deigen, dekk til og la den heve på en lun plass i cirka 1,5 time.

 

Strø mel på et bakeunderlag og legg på den ferdig hevede deigen. Del den i to for at den skal bli enklere å jobbe med. Dryss litt mel over deigen. Strekk den forsiktig ut til to rektangeler og del opp i stykker. Det gjør ikke noe om de er litt ujevne, men de bør ha sånn cirka samme størrelse.

Legg rundstykkene på stekebrett kledt med bakepapir. Sett ovnen på 240°C, og la rundstykkene etterheve mens ovnen blir varm. Stekes på 240°C i 12-15 minutter. Avkjøl på rist, og kos deg med nystekte rundstykker!

 

♥ Du kan godt lage disse grovere ved å bytte ut noe mer av det fine melet med grovt. Oppskrifter er til for å eksperimenteres med, legg gjerne igjen en kommentar hvis du finner på noe lurt! 🙂

 

 

5 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.