Kosthold & ernæring

Å oppdra barn på plantebasert kost

God søndag! Dette er et innlegg jeg har skrevet litt på gjennom sommeren, ettersom det har vært en del saker i media om veganske barn og vegansk oppdragelse. Egentlig hadde jeg ikke tenkt å skrive så mye om dette, men da jeg først begynte å skrive så begynte liksom tankene å fly rundt mange forskjellige temaer. Dette stikker dypere enn bare kosthold, det handler om livssyn og om barneoppdragelse. Store temaer som ikke får plass i et lite blogginnlegg. Men jeg deler ihvertfall noen av mine tanker om dette med dere her.

Selv får jeg såklart spørsmål om jeg/vi kommer til å oppdra eventuelle framtidige barn helt vegetarisk eller ikke. For å være ærlig er dette for fjernt og langt fram i tid til at jeg har tenkt så mye på det, og det er nok noe vi finner ut av hvis/når den tid kommer.

Jeg har blandede følelser når det gjelder å oppdra barn vegansk. På den ene siden forstår jeg at man såklart ønsker å oppdra barna sine etter det livssynet man har. Ja, veganisme er et livssyn. Det handler om mye mer enn bare mat og kosthold. Kristne foreldre ønsker som oftest å oppdra sine barn kristent, da er det ikke noe rart at veganske foreldre ønsker å oppdra sine barn vegansk. Man ønsker jo å lære barna sine det man tror er rett og riktig. For min del ville det vært veldig rart å tilberede kjøtt til familien min.

På den andre siden synes jeg egentlig ikke noe om å prakke sin religion eller sitt livssyn på barna. Barn skal selv få lov til å velge når de er store nok til det. Derfor har jeg ikke noe til overs for foreldre som overbeviser barna sine om at det kun finnes én sannhet, uansett hvilken «sannhet» dette er. Men kanskje det er OK at barna vokser opp som veggiser, og heller kan velge å spise kjøtt når de blir eldre?

Personlig tenker jeg også at hvis jeg får barn har jeg ikke lyst til å gjøre en ekstra stor innsats for at barna skal skille seg ut, ved å for eksempel alltid måtte ha med egen mat osv. Samtidig tror jeg at barn aksepterer slikt mye bedre enn voksne. Det er jo vi voksne som skaper fordommer, eller hva? Jeg tror kanskje det vanskeligste med å oppdra barn vegetarisk er fordommene og uvitenheten fra andre voksne. Noen blir jo provosert bare av å måtte spise middag sammen med en veggis, det er nesten så de føler seg angrepet fordi noen velger vegetarretten. Jeg har selv opplevd noen ubehagelige episoder i denne sammenheng.

Et vegansk eller vegetarisk kosthold trenger ikke å være skadelig for barn. Mange tror at barn ikke bør oppdras vegetarisk fordi de kan ta skade av det. Dette stemmer ikke, forutsatt at kostholdet er satt sammen riktig. Det vil si at hvis du skal oppdra barna dine på et annerledes kosthold, uansett om det er pga. allergi eller livssyn, så må du sette deg inn i hva dette innebærer. Helsedirektoratet sier at: «godt sammensatt vegetarkost kan dekke behovet for næringsstoffer for barn i alle aldre». Samtidig påpeker de at: «​vegankost til barn krever gode kunnskaper om mat og næringsstoffer og grundig planlegging». Sitater hentet i juli 2016 fra Barn og vegetarkost som du finner her. 

Noen argumenterer med at hvis kostholdet forutsetter bruk av kosttilskudd så må det være noe galt. Men visste du at alle nyfødte barn i Norge får kosttilskudd? Og at alle småbarn anbefales kosttilskudd? Og det på et såkalt vanlig, norsk kosthold. Tran eller vitamin D-dråper anbefales til alle barn fra 4-ukers alder for å dekke behovet for vitamin D. Dette er særlig viktig for barn av ikke-vestlige innvandrere, som derfor får tilbud om gratis vitamin D på helsestasjonen. Alle nyfødte får en sprøyte med vitamin K forebyggende mot blødning. Gravide anbefales forøvrig tilskudd av folat før og under graviditet. Vi bør alle ta vitamin D i vinterhalvåret, hvis ikke vi spiser mye fisk.

Det som kanskje provoserer meg mest når det gjelder debatten rundt veganske foreldre og vegetarisk oppdragelse er beskyldningene om at foreldrene oppdrar barna usunt. Hva med alle dem som oppdrar barna sine til en fremtid med overvekt, fedme og høyere risiko for livsstilssykdommer? Disse blir ikke hengt ut med store overskrifter i nettavisene. «Mor tok med overvektig sønn på MacDonalds», «Foreldre gav barna brus hver dag, fikk diabetes type 2», det leser vi liksom ikke om. Nå setter jeg det såklart litt på spissen, men har jeg ikke et poeng?

Om ikke annet, så kan kanskje vegetarisk kosthold være bra for barn? Ihvertfall hvis det inneholder masse grønnsaker, frukt, fullkorn, nøtter, bønner og linser, gode fettkilder og gode proteinkilder; «Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt,
hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert
vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under
svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for
idrettsutøvere». Kilde: Helsedirektoratet, hentet i juli 2016.

Et vegansk kosthold er ikke automatisk sunt eller usunt. Akkurat som at et kosthold med kjøtt ikke automatisk er sunt eller usunt for kroppen. Det er helheten i kostholdet som teller! Når du og barna dine har et annerledes kosthold, enten pga. livssyn eller andre ting, så må dere sette dere inn i hva det vil si. Hva dere må få i dere for å dekke grunnleggende behov og oppnå god helse. En ansvarlig veganer vil sørge for at barna får tilskudd av både B12 og vitamin D. En ansvarlig kjøtteter som oppdrar barn på et kosthold med lite fisk (og det gjelder vel en del, eller hva?) vil sørge for tilskudd av vitamin D og omega-3. Det jeg vil frem til er vel egentlig at det er ikke det veganske livssynet i seg selv som kan være skadelig, men mangel på kunnskap om kosthold og helse.

Som dere sikkert skjønner har jeg litt blandede følelser for dette. På den ene siden ser jeg på det som en selvfølge at man ønsker å overføre sin tro og sitt livssyn til barna sine. Og at man såklart bare ønsker å gjøre det man selv tror er best for sine barn. På den andre siden har jeg veldig mye imot å prakke sitt livssyn over på andre, eller å oppdra barn til å tro at det kun finnes én sannhet – i en verden hvor vi er så forskjellige og tror på så mye rart. For min del er det nok bare fremtiden som vil vise om mine barn blir veggiser fra de er små eller ikke. Jeg vet ikke en gang om jeg er veggis i fremtiden, eller om jeg har gått all the way og blitt veganer, eller kanskje begynt å spise fisk igjen.

Hva synes du, er det greit å overføre sitt livssyn eller sin overbevisning om kosthold til barna sine? Eller skal man la dem spise «litt av alt», og så kan de heller velge selv når de blir eldre?

PS: Vil du lese mer om temaet?
Hvis dere vil lese om en liten, vegansk familie så anbefaler jeg Ragnhild Nordrum sin blogg.
HePla ved lege Lars T. Fadnes har skrevet noen kostråd for veganske og vegetariske barn som du finner her. Disse rådene er saklige og gode, synes jeg.
Helsedirektoratet har skrevet om barn og vegetarkost her.
Helsedirektoratet har skrevet om kosttilskudd til barn her.
Svenske Livsmedelsverket har skrevet om vegetarisk mat til barn her.
The Guardian har intervjuet veganske foreldre, veldig interessant. Les hele saken her.  
«Slik overlever småbarnsfamilien uten kjøtt- og melkeprodukter», TV2.

All maten som det er bilde av i dette innlegget er vegansk btw!

6 kommentarer

 • Annemu

  Kloke jenta mi ? Alt handler om kunnskap. ( education education ) og litt om økonomi. Hadde ikke hatt noen betenkeligheter med å oppdra vegetarbarn, forutsatt at jeg hadde kunnskap om ernæring, og penger nok til å kjøpe gode råvarer. Det er faktisk billigere å kjøpe first-price kjøtt og brus enn å prøve å leve sundt og miljøvennlig. For ikke å nevne dyrevelferd…..Så fortsett å spre ditt gode budskap og opplys folket !!!!! ?

 • JulesTheNorweegie

  God stil! Nylig nevnte enten kjæresten at hvis vi en gang fikk barn, skulle hun/han ikke da få lov og spise kjøtt? Og jeg krøllet meg helt sammen innvendig. Han er altetende, men jeg har blitt veldig glad i vegetarianisme… Jeg sluttet og gå på McDonald's da jeg var 13, den første, og kanskje eneste, politiske tingen jeg har gjort, ha! Nå har jeg vært vegetarianer i litt over et år, og det er så kjekt!

  Men jeg må huske på at jeg en gang spiste alt mellom himmel og jord, og det ble da menneske av meg også! Og om en vil bli vegetarianer, så er det enkelt nok uansett – iallefall nå som vi har enda mer mangfold og valg når det kommer til kjøtt erstatninger!

  Så kanskje det ikke hadde vært så skummelt om datter/sønn hadde tatt seg en real burger med papsen når de hadde kvalitetstid? Eller kanskje hun eller han ville mye heller velge mac'n'cheese? Hvem vet! Men jeg har troen på minst fem om dagen og gode protein, karbohydrat og fettkilder 🙂 Og jeg er såenig med deg om det og ikke prakke sintro på andre…. Om de er enig med deg, så gjør de vel slik uansett, og om de finner en annen vei, ja så er det nok sunt det også! 🙂 x

  • Maria

   Takk for fin kommentar! Er ikke bare-bare det her 🙂 På den ene siden føles det helt uaktuelt at mine barn skulle ha spist kjøtt, på den andre siden… Ja, alt det du sier og det jeg skrev. Vi to har heldigvis litt tid til å tenke over saken 😉 Tror det blir enklere å finne det ut den dagen man faktisk får barn. Da tror jeg man raskt kjenner på hva som føles riktig og praktisk gjennomførbart 🙂

 • Ragnhild

  Leste dette for flere dager siden, men har bare ikke rukket å kommentere. Helt SUPERT innlegg. Kjempegøy å få lese dine tanker rundt temaet. Mitt favoritt-tema i hele verden 😀 Barn, kosthold, mental og fysisk helse når det kommer til mat. Så viktig altså.

  Jeg tenker at foreldre har ansvar for å ta gode valg på vegne av barna med den informasjonen min har. Derfor tenker jeg at man gjør rett i å oppdra barn på veggis-kosthold hvis man tenker at det er riktig måte å leve på. Vet at veganisme er et livssyn, men synes ikke man skal sammenligne det med religion. I religion kan ingen VITE. Man tror fordi man tror. Når det kommer til planter vs. animalsk, VET man mye. Man vet at det går ut over dyr (helt unødvendig), man vet at det går ut over miljøet, man vet det gjør matvaresituasjonen i verden verre. Man vet at det er link mellom mange sykdommer og animalsk mat.
  Jeg vil at barna mine skal vokse opp og lære seg empati og nestekjærlighet og respekt. Jeg har bestemt meg for lenge siden at kosthold aldri skal bli en krig mellom meg og barna. De skal få ta egne valg, men så lenge de ikke er store nok til å ta gjennomtenkte valg bestemmer jeg. Og det tenker jeg er kjempeviktig at foreldre vet at de har det ansvaret. Ikke bare på mat, men alt barn fyller dagene med. Vi må passe på de.
  Igjen supert innlegg. Som du sier, det er flere sider av saken. Og jeg er enig. Selv om jeg også er veldig overbevist om valget mitt 🙂
  Så koselig å bli nevnt 🙂

  • Maria

   Håpte du kom til å kommentere her! Alltid gøy å høre hva du synes om dette, da du faktisk er midt oppi det med to små 😉

   Synes det er et godt poeng med at innen kosthold kan man VITE, mens med tro så er det nettopp det – tro. Mente mer at veganisme som livssyn handler om mye mer enn maten vi spiser. Det handler om individers verdi uavhengig av art/rase, empati, miljø osv, du skjønner nok hva jeg mener. Men hvis man isolerer det til kun kosthold og helse er det lettere å snakke om hva vi vet utifra dagens vitenskap. Men i mange tilfeller skulle man nesten tro at kosthold er religion for noen mennesker…

   Synes du har et veldig fint og gjennomtenkt syn på saken, egentlig ganske likt meg selv. Kan jo ikke se for meg å oppdra barn med kjøtt og masse animalske produkter når jeg tror, føler og mener at det er helt feil. Jo mer jeg tenker over det, jo mer heller jeg mot en slik tilnærming. Og når ungene blir store kan man jo ikke velge for dem lengre, da må man bare håpe at man har nådd gjennom med det man har prøvd å lære dem om empati, nestekjærlighet osv 🙂

   Tusen takk for kommentaren din :$

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.