Glutenfritt,  Grillmat,  Jul,  Middag,  Niste og lunsj,  Oppskrifter,  Vegan,  Vegetarburger

Quinoa- og søtpotetkaker

Reklame

Quinoa- og søtpotetkaker er perfekt i nisteboksen! Men de kan så klart også spises til middag. Jeg synes de smaker digg og metter godt. Hvis du synes quinoa kan smake litt bittert så kan jeg love deg at søtpoteten veier opp for det i denne oppskriften. Quinoa er et næringsrikt frø som stammer fra Sør-Amerika. Det er glutenfritt og kan f.eks. erstatte couscous og bulgur, eller være et alternativ til ris. De fleste dagligvarebutikker med OK utvalg har quinoa i dag, for eksempel den hvite quinoaen fra Helios. Denne oppskriften er glutenfri* og vegansk/melkefri.

Quinoa- og søtpotetkaker

Hvor mange? Ca. 8-12 søtpotetkaker, det kommer an på hvor store du lager dem.
Hvor lenge? I overkant av en time. Beregn litt god tid.

Du trenger:

  • 2 dl hvit quinoa
  • 1 ss grønnsaksbuljong *
  • 1 dl små havregryn *
  • 2 søtpoteter (ca. 500 g)
  • 1 ts paprikapulver eller 1/2 ts smoked paprikapulver
  • Salt og pepper
  • Olje/smør

* Hvis du vil lage det helt glutenfritt så må kjøpe glutenfri havregryn og buljong. Grønnsaksbuljong fra Helios er glutenfri og vegansk/melkefri.

Forvarm stekeovnen til 220ºC hvis ikke du har mikrobølgeovn.

Kok opp 4 dl vann med grønnsaksbuljong. Ha quinoaen i en sil og skyll den godt i varmt vann. Kok den under lokk på lav varme i 12-15 minutter. Sett til side.

Søtpoteten skal bakes. Det er to måter å gjøre dette på:

I mikrobølgeovn: Skrell søtpoteten, skyll den og kutt den i terninger. Bruk gaffel til å stikke noen hull i søtpotet-terningene. Legg på en tallerken eller ildfast form og bak den i microbølgeovnen i ca. 8 minutter. Ta den ut og snu på bitene en gang underveis.

I stekeovn: Skrell søtpoteten, skyll den og kutt i små terninger. Cirka 1×1 cm. Ha søtpotetbitene over i en ildfast form, eller fordel dem på et stekebrett med bakepapir. Bland inn 2 ss olje. Stekes i ca. 20 minutter på 220ºC.

Bland kokt quinoa, havregryn, paprikapulver og halvparten av den bakte søtpoteten i en bolle. Mos med stavmikser, eller kjør det i kjøkkenmaskin. Det skal bli en slags farse/deig. Smak til med litt salt og pepper, ca. 1 strøken ts salt og 1/2 ts pepper. Rør inn resten av søtpotetbitene.

Det aller beste resultatet får du om du først ovnssteker søtpotetkakene ved 200ºC i ca. 15 minutter, og så steker dem litt i stekepanna. Da er du sikker på at de blir gjennomstekt, samtidig som de får en gyllen og crispy utside.

Form kaker med hendene og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Stek dem midt i ovnen på 200ºC i 15 minutter. Varm litt olje eller smør i en stekepanne. Bruk olje om du ønsker veganske/melkefrie kaker. Stek søtpotetkakene til de er sprø i kantene og gylne på begge sider.

Tips: ha olje på hendene når du skal forme kakene, det blir mye enklere!

Du kan også velge å bare steke dem i stekepanne, eller å bare steke dem i stekeovn. I siste fall så snur du dem etter 15 minutter og steker videre i 15 minutter til. Men best resultat får du altså ved å kombinere de to!

Tips: server med en dæsj lime- eller sitronsaft om du synes søtpoteten blir i overkant søt 😉

Disse grønnsakskakene er så faste og fine at jeg tror jammen jeg skal prøve dem på grillen i sommer! 🙂

Jeg trekker ofte frem quinoa som en god matvare å inkludere i et vegetarisk kosthold eller å spise på «kjøttfri mandag». Quinoa er en kilde til blant annet kalsium, jern, magnesium og sink. I tillegg inneholder det kostfiber og protein. Havregryn er en kilde til mange av de samme næringsstoffene som quinoa. Søtpoteten er knæsj oransje fordi den er rik på beta-karoten, som blir til vitamin A i kroppen. Ellers er også den rik på kostfiber. (Kilde: Matvaretabellen per 04.05.17).

Oppbevares i kjøleskap hvis ikke du spiser dem med en gang.

Én kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.