Pels og sånn

Pels har ingenting med mat å gjøre. Det er jo nettopp et av problemene med det. Allikevel velger jeg å skrive kort om det her, fordi dette er en viktig dyrevernssak og jeg vil ikke at det skal være noen tvil om hvor jeg står i denne saken.

Pels er unødvendig. Ja, det er en næring som noen mennesker lever av og tjener penger på. Men produktet pels har vi ikke bruk for. Nå er det mange som vil si: “men vi har jo alltid hatt pels”. Det er mye vi “alltid” har hatt, uten at vi trenger å ha det i 2014.Verden utvikler seg, vi mennesker lærer og vi har et stort ansvar når vi bestemt mener at mennesker er overlegne andre arter. Vi vet at dyr føler smerte, frykt og glede. Vi vet at rev er et rovdyr som liker å grave store, fine hi og at de liker å jakte. Mink er også et rovdyr, de trives ved vann og tar seg gjerne en svømmetur. Allikevel tillater vi oss som samfunn å sperre disse dyrene inne i bur på en kvadratmeter eller mindre. Burene har stort sett nettingbunn, som legger veldig lite tilrette for graving og svømming.

Hunden er menneskets beste venn. Tamhunden er et domestisert rovdyr, som har blitt “temmet” over hundrevis av år. Hvis jeg hadde satt hunden min i et nettingbur på 0,8 kvadratmeter hadde det nok blitt kalt dyremishandling. Selv om tamhund er mye mer domestisert enn f.eks. rev, og derfor burde ha det helt fint i dette buret (etter noens logikk).

Lov om dyrevelferd sier bl.a.:

§ 3.Generelt om behandling av dyr

Dyr
har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker.
Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger
og belastninger.§ 22.Generelle vilkår for hold av dyr

Dyr skal bare holdes hvis de kan tilpasse seg holdet på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte. 

§ 23.Dyrs levemiljø
Dyreholder
skal sikre at dyr holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske
og individuelle behov, herunder gi mulighet for stimulerende
aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø
skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.
Er det mulig å drive pelsdyroppdrett med god dyrevelferd? Jeg mener nei. Det mener også bl.a. Veterinærinstituttet og Veterinærforeningen. De siste dagene har jeg, som dyreverner, blitt kalt mye rart. Ekstremist, fanatiker og terrorist er noen av ordene som har dukket opp i debatten. Jeg nekter ikke for at det finnes fanatiske dyrevernere, du finner fanatikere innen de fleste bevegelser. Men de få som ikke klarer å kontrollere følelsene sine er helt klart ikke representative når en undersøkelse viser at over halvparten av norges befolkning er imot pels. Et flertall på Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett. Vi er ikke en liten gjeng ekstreme dyrevernere som kommer med trusler og knuser butikkvinduer. Vi er en folkebevegelse.
Det er også mange usaklige kommentarer ute og går. “Du er imot pels, men bruker klær laget av stakkars små barnearbeidere i Asia?”, er en av dem. For det første så går det ann å ha to tanker i hodet på én gang. For det andre så er barnearbeid og luselønn en helt annen diskusjon. Den er kjempeviktig, men har ingenting med pelsdyroppdrett å gjøre. Hvis vi skal tenke slik som en del folk tydeligvis gjør så kan vi like så godt slutte å bry oss, for det vil alltid være en annen sak som er viktigere og det vil alltid være noen som har det verre. Hvis vi alltid skulle tenkt slik som dette ville verden aldri gått fremover. Det får meg til å tenke på en student jeg har blitt fortalt om som mente at nå har vi oppdaget alt og vi vet alt, så det er egentlig ikke så mye mer å utforske eller noe nytt å finne. Eh? Det er ikke sånne mennesker som blir skrevet om i historiebøker, akkurat.
En annen usaklighet er å angripe pelsmotstandere fordi de spiser kjøtt. For det første er det mange pelsdyrmotstandere som ikke spiser kjøtt. Dette blir selvfølgelig også brukt mot oss; “Åh, så du er imot alt husdyrhold? Da blir vel kjøttproduksjon det neste?”. Én ting dere ikke har fått med dere i denne debatten er at organisasjoner som NOAH og Dyrevernalliansen alltid har vært imot f.eks. industrielt kyllinghold. Dette er ikke noe nytt, og selvfølgelig kommer den saken til å være like viktig når pelsdyrnæringa forsvinner. Men en del pelsmotstandere spiser kjøtt. Og selv om jeg personlig ikke helt forstår at man kan være mot pelsdyroppdrett samtidig som man spiser kylling, så kan jeg forstå tankegangen. Jeg tenkte selv slik før jeg ble veggis. Folk godtar husdyrhold når det er for å få mat, og de kan gjerne bruke bi-produkter av dette som f.eks. skinnjakker og sko. Men de har et stort problem med å forstå at vi kan sperre inne rovdyr i små bur kun for (at kinesere skal få) pelskåper. Det er forskjell på mat og pelskåper, det er forskjell på rovdyr og kuer.
Når vi først snakker om kina; nei, det er ikke akkurat et land som er kjent for god dyrevelferd. Det er ikke et argument for at vi skal ha dårlig dyrevelferd i Norge. 
Det er ikke sånn at noen skal knipse med fingrene, så minster bøndene gard og grunn. Det de fleste snakker om og ønsker er en styrt avvikling hvor bøndene får støtte til å legge om eller omskolere seg. Hvis du har drevet med én ting hele livet, kanskje arvet gården fra han far, så forstår jeg utrolig godt at dette virker brutalt. Men for meg handler dette om noe større, det handler om hvordan vi som samfunn vil behandle dyr. For meg er det utorlig at samfunnet vårt lar det jeg personlig mener er dyremishandling være en egen næring. Jeg forstår heller ikke hvordan noen kan ønske å jobbe med det.
Ja, jeg er veggis. Ja, jeg er dyreverner. Ja, jeg bor i Oslo og vet ikke hvor nærmeste pelsdyrfarm er. Det betyr ikke automatisk at jeg er dum eller imot alt dyrehold. Men jeg er imot alt dårlig dyrehold. Jeg elsker å være sammen med dyr, og surprise: jeg sitter kanskje i den knøttlille 2-romsen min midt i byen, men jeg er ikke bare en blond byjente (for de har tydeligvis ikke rett til å ha en mening i denne debatten). Jeg har vokst opp på landet, med hund, katt og kanin. Mange blir overrasket når jeg sier jeg innerst inne er ei hestejente. Jeg har faktisk stelt kaniner som ikke skulle brukes til kos, men til mat. En av mine første sommerjobber var i kjøttdisken. Der hjemme har jeg og familien venner som driver med geiter, villsau, frittgående høns og storfe. Vi kan nok være uenige i mye, men én ting jeg er helt sikker på er at disse menneskene er oppriktig glade i dyrene sine. Hvordan de klarer å slakte dyrene som de er glade i er en gåte for meg, men jeg vet at de bryr seg. Så ikke kom her og kall meg byjente! Hehe.
Vi har de siste dagene fått sett veldig vonde bilder og hørt utsagn som sjokkerer oss. Dette er både Pelsdyralslaget, pelsbønder, Mattilsynet og dyrevernere enige i. Men det noen ikke forstår er at det er ikke nok at pelsdyrene ikke skal ha skader. Skal vi helt seriøst slå oss til ro med at så lenge dyrene ikke spiser seg selv/hverandre, så er dyrevelferden god nok? Så lenge det ikke ligger døde dyr i burene, så er det OK? Nei! Problemet med pelsdyroppdrett er at vi dyrevernere føler det er grunnleggende feil å sperre inne rovdyr i bur. Som Sveinung Rotevatn sa på Debatten på NRK: vi ville ikke plutselig funnet på å sperre en gaupe inne i bur. De fleste synes nok også det er forkastelig å se bilder fra utlandet hvor bjørner tvinges til å opptre for turister og i sirkus. Hvem er det som får bestemme hvilke arter det er OK å behandle dårlig, og hvilke vi skal behandle bra? Hvorfor er det akkurat rev og mink som er greit å behandle dårlig?
Okay, så ble det ikke så kort innlegg allikevel. Men for å oppsummere: min mening er at uansett om alle regler og retningslinjer følges, så er pelsdyroppdrett uforenlig med god dyrevelferd.

Og la meg gjøre én ting helt klart: du er ikke en ekte dyrevenn hvis du støtter pelsdyroppdrett.

Merket med: ,

4 kommentarer til «Pels og sånn»

  1. Enig med du, det er så lett og holde seg varm med skikkelig, dyrevennlig tøy!
    har skrevet under på kampansjen som svirrer rundt på internetten nå om dagen, håper på bedre tider aka NULL pelsoppdrett! x

    1. Så bra! Der har jeg også skrevet under, sammen med tusenvis av andre dyrevenner 😀

  2. Så fint innlegg! Jeg så nettopp 'Pels' for andre gang, denne gangen med mamma og pappa, så nå skal jeg gråte meg i søvn igjen.. jeg blir så kvalm, og fatter ikke hvordan fullstendig unødvendig lidelse kan forsvares i det hele tatt.

    1. Takk! Åh, jeg er så fryktelig enig med deg. Så den faktisk nå nettopp jeg også, og holdt helt seriøst på å kaste glasset mitt i TV-skjermen. Jeg blir bare så sinna og oppgitt! Det er så vanskelig å forstå! At noen kan forsvare det, og til og med si de er stolt av det, er utenfor min fatteevne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.