Kosthold & ernæring

På ernæringssiden: vegetarisk kosthold

Hver uke skriver jeg en kort spalte om kosthold og ernæring i oppskriftsheftet til www.fitnok.no. Denne uka har jeg skrevet litt om vegetarisk kosthold! 🙂

Heldige meg, som får fortelle dere om vegetarmat denne uka! Det finnes ulike typer vegetarianere. Noen spiser egg og melk, mens andre unngår alt av animalske produkter. Sistnevnte kalles veganere. Spiser man fisk er man ikke vegetarianer per definisjon. Noen spiser mest vegetar og litt kjøtt, disse kalles fleksitarianere.

Mange tror at veggiser har vanskelig for å få nok protein, men dette er stort sett en myte. Spiser man nok mat og inkulderer belgfrukter og fullkorn skal det godt gjøres å få proteinunderskudd. Hvis man spiser egg og meieriprodukter jevnlig er det ihvertfall ikke noe å frykte.

Det veggiser derimot bør tenke over er å få nok jern, jod, omega-3, vitamin D og vitamin B12. Husker du jeg skrev tidligere at veganere må ta tilskudd av B12? Alle som spiser lite fisk bør også ta tilskudd av vitamin D i vinterhalvåret.

Velger du vegetarmat én eller et par ganger i uka har du ikke noe å bekymre deg for næringsmessig, så lenge kosten din generelt sett er godt sammensatt og du spiser nok mat.

Noen blir vegetarianere av dyrevernsgrunner, andre på grunn av miljø, og noen fordi de mener det er helsebringende. Er du nysgjerrig på vegetarmat så spør meg gjerne – dette er virkelig mitt felt! Du finner mye nyttig info hos: helsenorge.no

klem fra Maria

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.