Glutenfritt,  Jul,  Middag,  Oppskrifter,  Vegan

Nøttestek i savoykål

Hei, og god 2. søndag i advent! I dag vil jeg gjerne dele en oppskrift på julemat med dere, slik at det blir tid til å teste den ut før selve jula. Det er fint å øve litt, og kanskje du vil gjøre noen justeringer til din personlige smak 🙂

Nøttestek er den tradisjonelle julematen for mange veggiser. Jula trenger absolutt ikke å bli kjedelig selv om du velger bort kjøtt! 2016 blir min 8. jul uten kjøtt, og det er ingen fare for å gå sulten i år heller. Vegetarisk julemat er variert og godt. Det er ganske vanlig å bake nøttesteken inn i butterdeig. I år har jeg prøvd noe nytt, nemlig å pakke den inn i savoykål. Fargerikt og fresht! Inspirasjonen har jeg fått av å kikke rundt på nett etter vegetarisk julemat, det finnes mye fristende der ute.

Nøttestek passer fint med tradisjonelt juletilbehør som rosenkål, kålrabistappe, poteter, tyttebær og saus.

Nøttestek i savoykål

Hvor mange? 1 nøttestek i brødform, 4 porsjoner som hovedrett.
Hvor lenge? Beregn ca. 1,5-2 timer.
Vegan? Ja, bruk olje og dropp ost.

Du trenger:
3-4 blader av savoykål
6-7 aromasopp/ cirka 150 gram
1 stor gulrot
1 boks røde linser/ cirka 175 g, ferdig bløtlagte
200 g nøtter, naturell uten salt + en neve ekstra nøtter
2 ss potetmel
1/2 dl havregryn
2 ss matolje eller smeltet smør
1 ss tomatpure
2-3 ss frisk sitronsaft, og litt sitron til pynt
Salt
Kvernet pepper
1/2 ts røkt paprikapulver*
En neve revet ost (kan sløyfes)
Litt urter til pynt

*Hvis du ikke finner røkt (smoked) paprika kan du bruke 1 ts vanlig paprikapulver.

Forvarm ovnen til 180ºC.

1. Kålen skal blancheres. Ta av 3-4 blader, gjerne de med mye farge. Skyll dem godt. Kok opp vann og legg i kålbladene. La dem koke i maks 2 minutter. Ta dem så ut av det kokende vannet, og legg dem i en bolle med iskaldt vann. Det er viktig at du ikke slurver med dette steget, da risikerer du å få overkokt og vassen kål.

2. Kutt soppen i biter og stek den i litt olje eller smør til den er myk. Ha på litt salt og pepper. Legg til sides halvparten av den stekte soppen.

3. Rasp gulroten. Skyll linsene i friskt vann. Grovhakk nøttene, legg til sides en neve nøtter til senere.

4. I en bolle blander du linser, potetmel, havregryn, hakkede nøtter, olje/smeltet smør, tomatpure, sitronsaft og halvparten av den stekte soppen. Kjør det til en farse med stavmikser.

5. Bruk en sleiv til å blande inn resten av soppen, raspet gulrot og de siste grovhakkede nøttene (og eventuelt revet ost). Rør inn cirka 1/2 ts pepper, 1 ts salt og 1/2 ts røkt paprikapulver. Bruk eventuelt 1 ts vanlig paprikapulver.

6. Ta kålbladene ut av det kalde vannet og la dem renne godt av seg. Bruk gjerne kjøkkenpapir som ikke loer til å tørke litt av dem. Smør en brødform med olje eller smør. Så skal du dekke formen med
kålbladene, akkurat som om du skulle hatt i bakepapir. Her må du nok
bruke litt lappeteknikk 🙂 Ha i nøttefarsen og press den forsiktig ned så den er jevnt fordelt i brødformen.

Stekes på 180ºC i cirka 40 minutter.

Ta nøttesteken forsiktig ut av formen, hvelv den over på et fat slik at savoykålen kommer opp. Pynt med litt sitron og urter. Enjoy!

♥ PS: Resten av savoykålen kan dampes, stekes eller nytes som råkost. Server den gjerne som tilbehør. For all del, ikke kast den!

♥ Nøttefarsen kan så klart også bakes inn i butterdeig, eller du kan bruke din egen oppskrift på nøttestek og pakke den inn i savoykål. Da kan jeg ikke love at kålen ser bra ut, da det tok noen forsøk for å få den perfekt.

3 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.