Jul,  Kosthold & ernæring,  Søtt og salt

Naturlig sunn julekos

Hei og hopp! Håper du har en fin dag. Jeg har lyst til å tipse deg om litt sunnere julekos! Ikke fordi man ikke kan spise godteri i jula, for det kan man absolutt. Personlig skal jeg kose meg med både sjokolade, kaker og mye annet godt! Men jeg synes ikke det er noen grunn til å skeie helt ut i hele desember. For det er jo fort gjort å begynne med julebrus og pepperkaker allerede 1. desember (eller tidligere?!), og i begynnelsen av januar må alle restene spises opp. Så i dag tenkte jeg å komme med 3 tips til sunnere julegodis, som er tradisjonelt og naturlig. Ikke noe hokus-pokus, dette er matvarer du finner på dagligvarene nå i tida fram mot jul og som er en del av juletradisjonen for mange.

♥ Mandler, hasselnøtter og andre nøtter

Hjemme hos mamma og pappa har vi alltid et fat med nøtter stående fremme i jula. For meg er det ikke jul uten mandler, hasselnøtter, valnøtter og paranøtter! I fatet ligger det nøtteknekkere, og ved siden av er en skål til skallet. Når man fysisk må knekke nøttene er det kanskje en barriere for å overspise?

Nøtter er fantastiske, med mye næring på liten plass! Generellt er de rike på umettet fett og ulike mineraler og vitaminer. De har også en del protein og kostfiber. Nylig kom det enda en studie som påpeker de helsegunstige effektene av å spise nøtter; folk som spiser nøtter regelmessig har lavere risiko for sykdom og død!

Kort om mine julefavoritter:

-Hasselnøtter inneholder blant annet vitamin E (en antioksidant), B-vitaminer, magnesium, kalsium, jern, og sink. De er en kilde til umettet fett, protein og kostfiber!
-Valnøtter er rike på umettet fett og kalles ofte mat for hjernen og hjertet! De inneholder også b-vitaminer, mineraler og kostfiber.
-Paranøtter er svært rike på selen, noe vi veggiser bør benytte oss av. De inneholder også vitamin E (antioksidant), tiamin, magensium, sink og andre mineraler og sporstoffer. Som andre nøtter er de rike på umettet fett og inneholder ksotfiber.
-Mandler er rike på antioksidanten vitamin E samt kalsium, magnesium, sink og andre vitaminer og mineraler. De inneholder mye umettet fett og er en kilde til protein og kostfiber.
(Kilde: Bama.no, november 2016)

♥ Dadler, fiken og annen tørket frukt

Tørket frukt er ganske kaloririkt, men det inneholder også mikronæringsstoffer og kostfiber. Dermed er det ikke bare «tomme kalorier». Som en liten snack for å stille søtsuget synes jeg absolutt litt tørket frukt en innafor! Bare pass på å kjøpe de uten tilsatt sukker, det er allerede naturlig søtt nok i massevis. Dadler og fiken er tradisjon rundt juletider. Før var det vel litt eksotisk, men jeg føler at det blir mer og mer vanlig. Selv har jeg blitt ganske glad i dadler, og innen kategorien sunnere snacks er det vanlig å bruke som naturlig søtningsmiddel.

Her finner du oppskrift på deilige daddelkuler, eller bliss ball om du vil!

Bliss ball, daddelkuler

♥ Røde epler, klementiner, appelsiner, kokosnøtt og annen frukt

Frukt er ikke usunt og kan fint inngå i et sunt kosthold. Så ikke ha dårlig samvittighet om du spiser mange klementiner i desember. Det er sant at frukt inneholder (naturlig) sukker, men det inneholder også kostfiber, vann og vitaminer.

Noen julefavoritter:

– Røde epler er en god kilde til kostfiber og inneholder vitamin C. Vask dem og spis med skallet på!
– Kokosnøtt er frukten til kokospalmen. Fruktkjøttet er rikt på kostfiber, mineraler og sporstoffer.
– Klementiner er en sitrusfrukt som – surprise! – er rik på vitamin C. Det er altså vanligvis klementiner vi spiser i Norge, ikke mandarin. Som annen frukt er den rik på kostfiber. Spis vitamin C sammen med vegetabilske jernrike matvarer, så økes opptaket av jern 🙂
– Appelsin er som klementin rik på vitamin C! Vitamin C er en antioksidant som beskytter mot oksidativt stress i kroppen, og det øker opptaket av jern fra vegetabilske matvarer. Appelsin har også et høyt innhold av kostfiber, og skal visstnok være en av matvarene som gir best metthetsfølelse. I tillegg er sitrusfrukt generelt sett ganske kalorifattige.
(Kilder: Frukt.no, november 2016)

Her finner du oppskrift på tørkede epleskiver

tørkede epler

♥(Mørk sjokolade og kakao)

Ok, jeg er svak for sjokolade og tar med denne, selv om kanskje ikke mørk sjokolade er sååå tradisjonelt i jula. Kakao er det vel en del som koser seg med når det er mørkt og kaldt. Mørk sjokolade er et bedre valg enn melkesjokolade. Det inneholder mindre sukker og mer antioksidanter. Særlig er det stoffene som heter flavonoider som får æren for at kakao er helsegunstig. Ting tyder på at kakao kan ha en blodtrykksenkende effekt, og en gunstig effekt på hjertehelsen. Det er viktig å understreke at dette gjelder KAKAO, altså ikke søte sjokolader iblandet sukker og tilsetningsstoffer.

Jeg koser meg ofte med mørk sjokolade og kakao! Når jeg lager kakao/ varm sjokolade har jeg veldig lite sukker i fordi jeg liker det bittert og mørkt, ikke lyst og søtt. Jeg opplever også at mørk sjokolade er ganske mektig, og det skal mer til for å overspise dette enn f.eks. melkesjokolade.
(Kilder: Forskning.no, 21.01.2016, NHI, 08.06.2014)

Hjemmelaget konfekt til jul

Disse matvarene inneholder varierte mengder energi (kalorier), fett og karbohydrater. Noen er ganske energitette, noen har mye naturlig sukker og andre har mye umettet fett. Forskjellen mellom f.eks. tørket frukt og smågodt er at mens smågodt bare er «tomme kalorier», så inneholder tørket frukt også en del mineraler, vitaminer og ikke minst kostfiber. Som noen kanskje har ekstra behov for i jula…? Hehe.

Det er dessverre ikke slik at vi bør spise ubegrensede mengder av epler bare fordi det er en frukt. Men jeg tenker at særlig i ukedagene i desember kan det være hyggelig med noe godt og julete, som ikke er godteri eller kaker. En neve nøtter, noen biter tørket frukt og en klementin kan man vel fint kose seg med! Bare husk på at nøkkelen er å ikke overspise.

God jul 🙂

2 kommentarer

  • Ragnhild

    Jeg er også vandt til nøtter med Skall i julen, det er så koselig. Para er min favoritt 🙂

    Jeg er der at jeg tenker vi alltid skal kose oss. Hver dag. Men at kos ikke handler om å overspise, å være ukomfortable, å bare sitte å rompa osv. Tenker at kos er det som føler BRA i kroppen, og da tror jeg en god balanse naturlig vil følge med 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.