Moussaka med pinjekjerner (lav-fodmap!)

Moussaka er en deilig rett som jeg er veldig glad i! Vi lager det både til hverdagsmat hjemme og til gjester. Denne versjonen toppes med pinjekjerner, som gir en digg, nøtteaktig smak. Moussaka er ikke en særlig fotogen rett, så dette blir et innlegg uten mange bilder… hehe. Håper det smaker!

I anledning lav-fodmap tema på bloggen i oktober måned så er denne såklart lav-fodmap!

Hvor mange? Cirka 4-5 porsjoner.
Hvor lenge? I underkant av en time.
Vegan? Nei.
Allergi? Melk, gluten.
Retten er lav-FODMAP!

Du trenger:
Olivenolje
2-3 fedd hvitløk
1 rød chili (kan sløyfes)
1 boks hakket tomat
1 god ss tomatpuré
1 stor gulrot
Oregano og basilikum (kan sløyfes)
1/2 ts sukker
1/2 dl hvitvin

25 g smør
25 g speltmel
Cirka 3 dl laktosefri/-redusert melk
Cirka 100 gram revet ost
1/2 ts muskat (kan sløyfes)

1 squash
En neve pinjekjerner

Varm litt olivenolje i en dyp panne eller kjele på medium varme. Grovhakk hvitløken og la den surre et par-tre minutter. Fisk den så ut med en gaffel eller skje. Finhakk chili og fres den et minutt eller to i oljen. Chili kan såklart sløyfes hvis du er svært sensitiv for sterk mat. Tilsett en god spiseskje tomatpuré, rør sammen. Grovrasp gulroten. Tilsett hakket tomat, grovraspet gulrot, hvitvin og sukker. Smak til med oregano og basilikum. La dette småkoke i cirka 10 minutter.

Smelt smør i en kjele. Rør inn mel til en glatt blanding, bruk gjerne visp. Tilsett litt og litt melk mens du rører. Jeg liker veldig godt å ha i litt muskat, men det velger du selv. La den hvite sausen småkoke fem minutters tid. Skru av platen og rør inn ost.

Kutt squasen i runde skiver, ca 1/2 cm tykke. Det kommer litt an på hvor stor squashen er og hvor tykke skiver du kutter. Du ser hva som passer best! Når jeg “monterer” moussakaen pleier jeg å ha:
-Squash
-Tomatsaus
-Squash
-Tomatsaus
-Squash
-Hvit saus

Moussakaen toppes med en neve pinkekjerner, før den stekes på 200ºC i cirka 20 minutter, eller til den er gyllen. Jeg sier “en neve” pinjekjerner fordi det er det jeg pleier å bruke. Pinjekjerner er dyrt og hvis du ikke ønsker å bruke en hel pakke så er det helt OK. Smak og behag!

Moussakaen kan gjerne serveres sammen med en frisk salat eller surdeigsbrød av spelt.

❤ NB: Siden det er snakk om små mengder bruker jeg vanlig speltmel i den hvite sausen. Er du svært sensitiv for dette (oligosakkarider/fruktaner) så bør du bruke et alternativ til speltmel.

Merket med: ,,,,

2 kommentarer til «Moussaka med pinjekjerner (lav-fodmap!)»

  1. Deilig! Har selv laget… tror det muligens var lasaaaagne? Med squash som "pasta plater" og det funker kjempebra! 🙂 Veldig lett og kutte gjennom også! Denne moussakaen høres helt deilig ut! 😀 Perfekt omman verter ja, eller bare vil ha litt comfort food generelt 😀 xx

    1. Moussaka er jo nesten rett og slett lasagne med squash:) SÅ godt!!! Både fest og comfort 😉 Hihi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.