Kosthold & ernæring

Mine tanker om What the Health

Det er på tide å si noe om What the Health. Denne dokumentaren som blir hyllet i veganmiljøet og slaktet i visse andre miljøer. Noen har tatt skrittet ut og blitt veganere etter å ha sett den. What the Health (WTH) er altså en dokumentar som promoterer vegansk kosthold. Og her er litt av problemet allerede avslørt – skaperne av WTH har en så klar agenda at det er vanskelig å ta den seriøst. Jeg har alltid vært litt doku-nerd og har sett masse dokumentarer og lest populærvitenskapelige bøker. Når det gjelder WTH orket jeg ikke å se hele filmen første gang jeg satt den på. Nå har jeg tvunget meg selv til å se hele. Og i dette innlegget deler jeg noen av tankene mine om den.

Hvis det er noe jeg ikke setter pris på så er det folk som helt ensidig promoterer én type kosthold som det eneste riktige. For folkens, så sort-hvitt er ikke verden. Så enkelt er det ikke med kosthold og ernæring. Det er samma for meg hva de snakker om – glutenfritt, 5:2, paleo, vegansk, lavkarbo, høykarbo, rawfood. Det som funker for DEG funker ikke nødvendigvis for alle andre.

Forskning på kosthold er vanskelig og komplisert. Det er mange potensielle feilkilder. Det finnes ulike typer studier, som i ulik grad kan vektlegges. Hvis man ser sammenhenger/korrelasjon mellom kosthold og sykdom betyr ikke det nødvendigvis at det ene leder til det andre; årsakssammenheng.

For eksempel er det en korrelasjon mellom antall drukningsdødsfall i svømmebasseng og antall filmer Nicolas Cage spiller i. Nå er ikke han akkurat min favorittskuespiller, men jeg trooor ikke han får folk til å drukne. Det finnes også en korrelasjon mellom ostekonsum og antall folk som dør av å bli fanget i sengetøyet sitt. Dette er en spuriøs korrelasjon som jeg faktisk ikke hadde blitt overrasket om ble brukt som argument mot ost i WTH.

Se flere spuriøse korrelasjoner her.

Les mer om ernæringsforskning og svakheter ved dette her.

Du kan nesten alltid finne en forskningsartikkel som på et eller annet vis støtter opp om ditt syn. Men når vi snakker om kosthold må vi klare å både forholde oss til oppsummert forskning, og  forholde oss til hva som funker for deg/meg på individnivå. Og så må vi klare å ikke blande disse. Og dette er én av tingene WTH failer på.

Med dette forsøker jeg å si at du skal være enormt kritisk til det du leser og hører om kosthold. Jo mer ensidig og bastant det er, jo mer kritisk bør du være. Jeg oppfordrer deg gjerne til å være kritisk til meg også. Fordi jeg jeg sitter ikke på sannheten. Her snakker jeg om statistikk og vitenskapelig metode selv om jeg ikke er ferdig med en bachelorgrad en gang! Det finnes nok av folk som kan dette myyye bedre enn meg. Så, vær kritisk og ikke ta alt for god fisk.

Jeg satt og tok notater mens jeg så What the Health (jepp, så nerd er jeg). Og her er noen av notatene jeg skrev «WTF?» bak; altså ting jeg ikke fikk til å stemme.

 • «Dead meat bacteria toxins» forårsaker inflammasjon innen minutter etter at man har spist kjøtt, og dette fører til at blodårene stivner.
 • Om man velger kylling fremfor rødt/prossesert kjøtt er det et spørsmål om man vil bli «shot or hung».
 • Å spise 1 egg daglig er det samme som å røyke 5 sigaretter daglig.
 • Å spise egg er som å spise McMuffins.
 • Kasein (melkeprotein) blir fremstilt som like avhengighetsskapende som heroin.
 • Melkeprotein ødelegger bukspyttkjertelen.
 • Karbohydrater kan ikke gjøre deg overvektig.
 • Å servere kylling på et diabetesarrangement er som å servere alkohol på et AA-møte.
 • Spiser man mye kjøtt dannes raskt «et molekyl fra helvete» i kroppen.
 • Det er ingen vitaminer eller mineraler man ikke kan få fra plantebasert mat.
 • Ulike caser med enkeltindivider som har blitt friskere/kurert fra sykdom ved hjelp av plantebasert kosthold.

Dette er altså et utvalg av påstander jeg reagerte på da jeg så filmen. Jeg har ikke satt meg inn i kildene de viser til som bakgrunn for påstandene (men det har andre, engelske blogger gjort før jeg skrev dette). Men jeg har reagert på dem fordi de ikke stemmer overens med det jeg har lært om kosthold. Så kan det godt hende jeg tar feil, og send meg gjerne kilder hvis du er uenig i min vurdering av disse påstandene.

Jeg synes det er skummelt å påstå at det ikke finnes noen vitaminer man ikke kan få fra plantebasert mat i en dokumentar som promoterer nettopp vegansk kosthold.  Alle ansvarlige og seriøse veganere tar tilskudd med vitamin B12, ferdig snakka.

Det er også direkte uetisk å indikere at et «whole foods plant based» kosthold kan kurere kreft. Dette er ikke OK. Du vil finne folk som hevder dette innenfor alle typer dietter og kosthold, og det er bare ikke OK. Det indikeres også at en relativt usunn diett med mye sukker kan kurere sykdom så lenge den er plantebasert. Dette er jo ikke innafor!

Et annet problem er virkemidlene de bruker. Her sammenlignes dødsfall fra ikke-smittsomme sykdommer med flykræsj og terrorangrep. Barn blir servert stekt kjøtt som omdannes til sigaretter på tallerkenen. En gravid dame spiser animalske produkter som gløder i neonfarger, og vi får se en animasjon av hvordan toksinene fra disse matvarene går rett over til fosteret eller det nyfødte barnet.

En annen ting er at mye av det som beskrives er amerikanske tilstander. Jeg mener så klart ikke å forsvare norsk kjøttproduksjon (hallo – jeg har vært veggis i mange år). Men det er faktisk ikke like vanvittige tilstander her hos oss, heldigvis.

Jeg forstår at det er sterke følelser og meninger forbundet med vegansk kosthold. For oss som er opptatt av dyre- og miljøvern handler dette om så mye mer enn «hvilken mat som er sunn for min kropp». Det handler om en natur som ødelegges, og om dyr som lever under fryktelige forhold kun for å utnyttes av mennesker. Vi føler sterkt rundt dette, og jeg forstår at man ønsker å bruke sterke virkemidler for å få frem budskapet.

Og det er ikke slik at alt de sier er helt feil, eller at jeg er uenig med alle grunntankene. Det er et stort problem at organisasjoner for diabetessyke og hjertesyke blir sponset av matvareindustrien, hvis dette påvirker hva de sier og ikke sier. Det er også store problemer knyttet til miljø og dyrevelferd i forbindelse med dyrehold og produksjon av animalske matvarer. Et plantebasert kosthold kan såklart være et sunt og helsefremmende kosthold. Men i WTH drar dette så ut av proposjoner at det er vanskelig å henge med.

Jeg er klar over at mange innen vegan- og vegetarmiljøet vil være uenige med meg og synes det er dumt at jeg skriver dette. En veggis bør ikke uttale seg negativt om en dokumentar som promoterer vegansk kosthold, eller hva? Men i mine øyne er vegetar- og veganbevegelsen helt nødt til å basere seg på saklig argumentasjon om vi vil bli hørt og sett. Vi kan ikke drive å slenge ut alle mulige slags påstander om kosthold hvis vi ønsker å bli tatt seriøst.

I What the Health reagerte jeg etter kort tid på mange av påstandene. Hvis jeg, som allerede er positiv til vegansk og vegetarisk kosthold, reagerer så sterkt på dette – hva med de som ikke er like positivt innstilt?

Nei, jeg synes ikke What the Health var en bra dokumentar. Og jeg tror ikke den har gjort så mye positivt for vegan- og vegetarbevegelsen. Eller, det kan godt hende noen har kuttet ned på kjøttforbruket eller blitt veganere etter å ha blitt utsatt for denne skremselspropagandaen. Men i et langsiktig perspektiv mener jeg at vi bør holde oss for gode til å dele denne typen kvasi-vitenskapelig informasjon. Det finnes jo nok av gode, saklige grunner til å spise mer plantebasert!

10 kommentarer

 • Marte

  Det er ikke alle veganere som hyller den, altså. Mange veganere er og skeptikere og opptatt av vitenskapelige kilder. Så ikke dra oss alle under en kam er du snill! 🙂

  • Maria

   Hei Marte! Jeg mener ikke å dra alle over en kam, synd hvis du fikk det inntrykket. Er selv vegetarianer og spiser masse vegansk mat, og er fast snapper på Vegansnappen 🙂

 • Julie

  Jeg prøvde for «morroskyld» å være veganer for en stund tilbake, dette fordi jeg hadde hørt at mange ble kvitt diverse fysiske og psykiske plager. Jeg har slitt en del med depresjoner i et par år og har en fysisk sykdom som går ut på at jeg får cyster inni magen som sprekker og gjør fryktelig vondt. Etter å vært veganer i omtrent en måned merket jeg enorm forskjell. Jeg hadde ikke hatt vondt ÉN eneste gang hele måneden og følte meg psykisk mye bedre også. Dette ble bekreftet av flere rundt meg som opplevde meg som en mye mer positiv og gladere person.

  Jeg så også «What the health» og er enig at den var veldig ensidig og virket ganske overdrevet, men realiteten for meg var at det faktisk fungerte. Jeg er enig at man skal være kritisk til alt av dokumentarer og artikler osv. Vet ikke helt hva jeg ønsket med dette innlegget, men jeg kan jo spørre deg nå som jeg allerede har skrevet så mye- om hva din synsvinkel er på hvorfor jeg ble fysisk og psykisk friskere av en plantebasert diett?

  • Maria

   Hei Julie! Takk for kommentaren din. Det er vanskelig for meg å gi et svar på hva som har skjedd akkurat i din situasjon, men jeg kan gjerne dele noen tanker rundt det 🙂

   For mange vil det å bytte til en plantebasert diett innebære å spise mye mer fullkorn, belgvekster, frukt og grønnsaker, kanskje også mer olivenolje. Man får kanskje et generelt sett sunnere kosthold enn man hadde fra før. Sier ikke at dette gjelder for alle, og jeg vet ingenting om hvordan ditt kosthold var før du bestemte deg for dette prosjektet. Men kanskje du generelt sett spiste sunnere og var mer bevisst og oppmerksom på kostholdet ditt? Når det gjelder det psykiske vil jo det å gjennomføre et slikt prosjekt, ha noe å fokusere på og føle at man gjør noe bra for seg selv, evt. også for dyrene og miljøet, gjøre at man kan føle seg bra og kjenne på mestringsfølelse.

   Hvis du hadde dette veganprosjektet i én måned tenker jeg at det er alt for kort tid til å avgjøre om det var kostholdet i seg selv som gav effekten. Mange tilfeldigheter kan ha spilt inn denne måneden, i tillegg til selve følelsen av å ha endret kostholdet og føle seg bedre pga dette. Man føler seg jo 100 ganger bedre når man tenker at man spiser sunt og gjør noe bra for kroppen 🙂

   Tipper det er PCOS du snakker om? Jeg har selv endometriose. Merket ingen forskjell i symptomer etter at jeg ble vegetarianer, eller om jeg spiser mer eller mindre vegansk. Det jeg merker forskjell på er om jeg spiser generelt «sunt» eller ikke. Og så vet jeg at det er noen såkalte FODMAPs jeg reagerer på, som jeg derfor prøver å begrense.

   Jeg vet at pasienter med endometriose anbefales en hovedsakelig plantebasert diett, men jeg kjenner ikke til forskningsgrunnlaget bak dette. Derfor VURDERER jeg faktisk å fokusere på dette når jeg snart skal skrive bacheloroppgave! Har nettopp sendt en mail til en organisasjon for å etterspørre dokumentasjonen bak hvorfor de anbefaler plantebasert diett til oss med endometriose. For kanskje det kan være noe i dette med plantebasert kosthold og disse kvinnesykdommene? Det har jeg lyst til å finne ut mer om, men tiden har ikke strukket til ennå.

   Så ja, jeg tenker at kanskje det var dèt at du spiste generelt sunnere kombinert med det å føle at du gjorde noe skikkelig bra for kroppen din. Men det er bare mine tanker om dette, synes som sagt det er litt vanskelig å gå spesifikt inn i din situasjon når jeg ikke kjenner deg eller hvordan kostholdet ditt var før du endret på det.

   Det er jo slik at et hovedsakelig plantebasert kosthold anbefales av mange. «Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft» (Helsedirektoratet). Man ser altså at plantebasert kosthold kan være helsefremmende, men det store spørsmålet er HVORFOR? Er det fordi man spiser mer grønnsaker? Er det fordi man ikke spiser kjøtt? Er det fordi veggiser er mer helsebevisste generelt sett?

   Håper dette var et ok svar, selv om det kanskje ble litt rotete og ikke helt konkret 🙂 Hvis du føler deg bra på vegansk kosthold og får i deg næringsstoffene du trenger, så go for it!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.