Jordskokksuppe med jordskokk
Glutenfritt,  Middag,  Oppskrifter,  Vegan

Mild suppe med jordskokk

Prøv denne deilige suppen! Jordskokk har en mild, nøtteaktig smak og er rik på kostfiberet inulin. Jordskokken ble visst litt glemt da den mer energirike poteten kom til Norge på 1700-tallet. Før dette var knollen jordskokk ganske vanlig i norsk kosthold. Jordskokksuppe er nydelig høst- og vintermat.

Jordskokksuppe

Jordskokk

Mild jordskokksuppe

Hvor lenge? 30-40 minutter.

Hvor mange? 2 store eller 4 mindre porsjoner.

Du trenger:

  • 450 g jordskokker, vekt med skall
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 ss olivenolje
  • 3 dl grønnsakskraft
  • 5 dl lettmelk eller plantemelk
  • Salt & pepper
  • Rotfruktchips
  • Grove rundstykker

Skrell jordskokkene og kutt dem i jevnstore biter. Finhakk eller press hvitløk. Varm olivenolje i en kjele og stek hvitløken et minutts tid. Tilsett grønnsakskraft, melk og jordskokkbiter. La det småkoketil jordskokken er mør, ca. 15-20
minutter.

Kjør til en jevn suppe med stavmikser. Smak til med salt og pepper.Server med litt rotfruktchips, og/eller grove rundstykker.

Suppe med jordskokk

  Litt mer om jordskokk og inulin:

Skrell jordskokkene og kutt dem i jevnstore biter. Finhakk eller press hvitløk. Varm olivenolje i en kjele og stek hvitløken et minutts tid. Tilsett grønnsakskraft, melk og jordskokkbiter. La det småkoke til jordskokken er mør, ca. 15-20
minutter. Kjør til en jevn suppe med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Server med litt rotfruktchips, og/eller grove rundstykker.

Sesongen for jordskokk er akkurat nå på senhøsten. Om sommeren har jordskokken flotte, høye, gule blomster. Der poteten inneholder stivelse som gir energi, så består jordskokken av mer kostfiber og inulin som ikke gir energi.

Inulin er en type polysakkarid, et karboydrat. Vanligvis vil jo karbohydrater brytes ned og brukes til energi, men dette gjelder ikke inulin. Det fungerer som et kostfiber og rett gjennom tynntarmen til tykktarmen. Her blir det mat for tarmbakteriene.

Selv om kostfiber er sunt og helsegunstig så har det en bakside. Når tarmbakteriene koser seg med inulin dannes det gass. Derfor er ikke mengder av jordskokk å anbefale til dem med irritabel tarm. Er du ikke vant med mye kostfiber så begynn med litt jordskokk første gang du spiser det – så slipper du ubehagelige overraskelser i etterkant!

Jordskokk inulin

Glad i suppe? Prøv mine oppskrifter på…

Fyldig høstsuppe (med masse grønnsaker!)

Klar grønnsakssuppe

Hjemmelaget tomatsuppe med basilikum

Grønnsakssuppe med spinat

Jordskokk

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.