Glutenfritt,  Middag,  Oppskrifter,  Tilbehør

Marias ovnsbakte høstgryte ♥

Denne deilige høstgryta er fylt med sesongens grønnsaker, som vi baker i ovnen og gratinerer med fetaost. Grønnsakene er rike på kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Fetaost bidrar med proteiner, sammen med bønner, linser eller kikerter. Et fullverdig høstmåltid i seg selv, men passer også perfekt som høstlig tilbehør 🙂

Hvor lenge? Forberedelser  + cirka 40 minutter i ovnen.
Hvor mange? En stor, ildfast form eller gryte
Vegan? Da må du droppe fetaosten.

Du trenger:
1 lite hokkaidogresskar eller et flaskegresskar, cirka 500 gram*
2 store gulrøtter, gjerne regnbuegulrot
1 skive sellerirot, ca. 1,5 cm tykk
3 plommetomater
50 g grønnkål
1 pastinakk
1,5 dl hermetiserte kikerter, linser eller bønner
200 g økologisk naturell fetaost
Olivenolje
Salt, gjerne maldonsalt
En neve frisk timian

Kjøp gjerne et gresskar som veier litt over 500 gram, så du sitter igjen med 4-500 gram gresskarkjøtt etter fjerning av frø og eventuelt skall. Flaskegresskar er også kjent som butternut squash.

Skyll grønnsakene i friskt vann. Tomatene hakkes og legges i en sil så de kan renne litt av seg.

Har du et hokkaidogresskar så kan du spise skallet, men flaskegresskar må skrelles. Fjern frøene og kutt gresskarkjøttet i terninger.

Kutt gulrot og pastinakk i skiver. Bruk gjerne fargerike regnbuegulrøtter hvis du får tak i! Skrell selleriroten og kutt den i små terninger. Grønnkålen grovhakkes, hvis du ikke har kjøpt ferdigkuttet. Linser/ kikerter skylles godt i friskt vann.

Bruk en gaffel til å mose fetaosten, og bland inn oppklippet timian. Bruk en teskje tørket timian hvis du ikke får tak i friske urter.

Smør en ildfast form eller gryte med litt olivenolje. Ha i gresskar, grønnkål, gulrot, sellerirot og pastinakk. Drypp over en god dæsj olivenolje og en klype maldonsalt, og bland godt. Ha over tomater og linser, bønner eller kikerter. Til slutt drysser du over fetaosten med timian. Bak i ovnen på 220°C i cirka 40 minutter. Kjenn med en gaffel om grønnsakene er myke og gode. Hvis fetaosten blir litt for godt stekt kan du flytte formen lengre ned i ovnen.

♥ Denne oppskriften er glutenfri og lav-fodmap. Linser, bønner og kikerter er i utgangspunktet ikke lav-fodmap, men en porsjon hermetiserte linser eller kikerter tåles av de fleste. Gresskar er i utgangspunktet lav-fodmap, men flaskegresskar er oppført som moderat.

7 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.