Middag,  Oppskrifter

Marias hverdagswok

For noen er wok kanskje forbeholdt de gangene man spiser ute på asiatisk restaurant, men hos oss lager vi det så å si ukentlig. Jeg følger sjeldent en oppskrift, men har en slags fast base med ingredienser som jeg varierer med diverse godt fra gang til gang. Dette er ikke en oppskrift, men litt inspirasjon 🙂

Hovedingrediensen er alltid grønnsaker. De fleste grønnsaker er gode i wok! Jeg har så å si alltid i gulrøtter, brokkoli og paprika, ofte kål, bønnespirer, aspargesbønner, maiskorn, minimais, vankastanjer, bambusskudd, blomkål, søtpotet m.m. Sopp er også godt i wok. Her er det bare din egen fantasi som setter grenser! Vi har masse grønnsaker i, gjerne 4-5 gulrøtter, 2 paprika, 1 brokkoli, 1 chili, 1/2 kål osv.
♥ Tips: føler du deg lite fantasifull kan du kjøpe poser med ferdigkuttede frosne grønnsaker. Ikke ha dårlig samvittighet, frosne grønnsaker er sunne!

♥ Tips 2: Velger du ferske grønnsaker er det ikke noe i veien for å kutte dem opp på forhånd, så er alt klart til å slenges i panna ved middagstid. Legg dem gjerne i vann, dekk til og sett kjølig.

I tillegg må man ha en god proteinkilde. Jeg har gjerne tofu, Quorn-biter eller annet «vegetarkjøtt». I tillegg har jeg gjerne i nøtter og hele frø, som også bidrar med protein og mineraler. Tofu og Quorn tar til seg all den deilige smaken fra sausen. Mariner gjerne på forhånd.

Saus og krydder er viktig i wok. Som oftest går det i en base av soyasaus eller en mer fyldig saus av kokosmelk og peanøttsmør. Jeg smaksetter med salt, pepper, papirkapulver, chili, gurkemeie, ingefær, hvitløk, lime og mye annet godt. Paprikapulver, særlig røkt, gir umami for dere som savner kjøttsmaken.

♥ Tips: Se min oppskrift på sataysaus her, og chilimarinert sopp her.

Til slutt har vi ris eller nudler. Fullkornsris er et sunt og godt forslag, noe vi ofte har. Smaksett gjerne med karri eller en klatt smør. Ellers er det godt med risnudler i blandt, men fullkornsprodukter er førstevalget. I et balansert kosthold har man det sunne oftest og det usunne inni mellom 🙂

På bildet over ser dere wok med paprika, gulrøtter, brokkoli, grønnkål, chili, aspargesbønner, sesamfrø + saus av kokosmelk, peanøttsmør og div. krydder + Quorn-biter + fullkornsris. Yummy!

En enkel og god måte å få i seg noen av de 5 om dagen 🙂 Er dere glade i wok?

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.