Fin bakst,  Glutenfritt,  Oppskrifter,  Søtt og salt,  Vegan

Rå mangokake

Reklame

Imponer gjestene med denne flotte mangokaken! Gult er kult! 😉 Dette er en raw food cake, eller rå kake. Det vil si at vi bruker bare rå ingredienser og den trenger ikke stekes. Jeg er ikke så opptatt av om mat er rå eller ikke, jeg tenker at det beste er å spise variert. MEN jeg elsker raw cakes fordi det smaker vanvittig godt og lages med lite prosseserte råvarer. Kaken er forresten glutenfri og vegansk (uten egg, melk eller gelatin). Med nøttebunn og gult fyll er det forresten en perfekt påskekake.

Å lage rå kaker kan kanskje være uvant for deg. Vi bruker en del nøtter, dadler og kokosolje. Nå er det egentlig ikke noe problem å få tak i disse ingrediensene, men før var kanskje ting som kokosolje og ulike siruper litt spesielt. Du trenger en foodprocessor eller kraftig blender til denne kaken.

Rå mangokake

Begynn gjerne på denne kaken dagen før den skal spises. Beregn 6 timer til bløtlegging + ca. 45 min til selve kaken + 3 timer i frysen.

Du trenger:

Nøttebunn:

 • 200 g usaltede mandler
 • 12 saftige dadler uten stein
 • 2 ss smeltet kokosolje
 • 1/2 ts salt
 • 2 ss kakaopulver*

Mangofyll:

 • 150 g usaltede cashewnøtter
 • Fruktkjøtt fra 2 spisemodne mangoer
 • 6 saftige dadler uten stein
 • 1 ss sitronsaft
 • 4 ss smeltet kokosolje
 • Lønnesirup, agavesirup, fibersirup e.l. for ekstra sødme* (kan sløyfes)
 • Evt. litt gurkemeie

*Hvis det er viktig for deg med en helt rå kake så bruk rå ingredienser.

Du får best resultat hvis du bløtlegger cashewnøttene minst 6 timer på forhånd. Legg dem i en bolle med litt vann og gjerne litt sitronsaft.

Fjern steinen fra dadlene hvis dette ikke er gjort. Ha alle ingrediensene til nøttebunnen i en foodprocessor og kjør til en klebrig masse. Vær litt tålmodig og hjelp evt. til med å dytte massen ned underveis.

Trykk massen ut i en springform, smør den gjerne med litt kokosolje først. Sett nøttebunnen i kjøleskapet mens vi lager fyllet.

2 spisemodne mangoer burde gi ca. 250-300 g mango-fruktkjøtt. Bland alle ingredisensene (unntatt sirup) i foodprocessoren. Kjør på høy hastighet til en kremet konsistens. Vær litt tådlmodig her også, kanskje du må hjelpe til litt. Kommer an på hva slags foodprocessor du bruker.

Mangoen skal i seg selv gi en fin gulfarge, men er du ikke helt fornøyd kan du tilsette litt og litt gurkemeie til du får en fin farge. Maks 1 ts, du ønsker ikke karri-smak på kaken 😉 Smak til med søtning om du ikke synes fyllet er søtt nok.

Ha fyllet over nøttebunnen, bruk en slikkepott til å fordele det jevnt utover. Dunk litt i bunnen eller slipp kakeformen i kjøkkenbenken et par ganger for å fordele  fyllet jevnt og fjerne luftbobler.

Sett kaken i frysen minst 3 timer og oppbevar den kjølig. Ta den ut en halvtimes tid før servering. Pynt gjerne med frisk frukt og bær, eller spiselige blomster.

På bildene har jeg pyntet med spiselige, økologiske blomster fra Gårdsbutikken under Norefjell. Disse kan kjøpes hos Dyrket.no, en nettbutikk med stort utvalg av gode matvarer som leveres på døra i Oslo-området. Der finner du også mange av de andre ingrediensene til kaka, og mange varer fra Helios.

Mango er en av verdens mest populære frukter! Det er en kilde til vitamin C og kostfiber, i tillegg til å gi farge, smak og sødme til denne kaka.

Mandler og cashewnøtter er kilder til umettet fett, vitamin E og en rekke andre mikronæringsstoffer.

Dadler er veldig søte og passer derfor som søtning i kaker som dette. Dadler har lang holdbarhet, og kan fryses uten at kvaliteten blir dårlig/annerledes. Mens hvitt sukker kun er 100% sukker («raske karbohydrater»), så inneholder dadler kostfiber, litt protein og mikronæringsstoffer som kalium. I tillegg inneholder det mindre kalorier per 100 gram enn rent sukker.

Sånn sett tenker jeg at dadler kan være et godt alternativ til sukker og søtsaker. Men det er fortsatt kaloririkt og søtt. Som vanlig gjelder vel huskeregelen om å spise variert og ikke for mye ?

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.