Middag,  Oppskrifter

LavFODMAP tacofredag!

Tacofredag har blitt en norsk klassiker, og burde nesten regnes som en del av husmannskosten 😉 Hehe.  Det fine med taco er at det passer for de fleste, fordi det ofte serveres i separate skåler og det er ikke noe problem å få tak i allergivennlige ingerdienser. Det vanskelige med taco for en som følger en lavFODMAP diett er at de fleste ferdigprodukter ikke er lavFODMAP, i tillegg til at taco-favoritter som løk må unngås.

I dette innlegget vil jeg komme med noen tips og oppskrifter som kan gjøre tacofredagen perfekt selv om du følger lavFODMAP dietten. Alt er så klart vegetarisk, da jeg selv er veggis og du ikke vil finne oppskrifter med kjøtt på min blogg. Det går faktisk fint an å spise vegetarmat og å ha kjøttfri mandag (fredag?) på lavFODMAP diett også 🙂

LavFODMAP tacokrydder og proteinkilder!

Dette tacokrydderet er ikke et tørt krydder du kan oppbevare i krydderhylla, men et som det er meningen å bruke straks. Det lages i panna, så tilsetter du det du ønsker til slutt. Vi pleier å bruke Quorn eller soya.

Du trenger:
Rapsolje eller annen nøytral matolje, evt. smør
3 hvitløksfedd
1 ss spiskummin
1 ss paprikapulver
1 ts tørket oregano
Litt chili, etter smak
Bittelitt sukker, 1/4 ts kanskje
Salt og pepper
Tomatpuré

Varm opp oljen. Grovhakk hvitløken og surr den et par-tre minutter på medium varme. Fisk den så ut med en gaffel eller stekespade, det du har for hånden. Du skal altså ta ut selve hvitløken, men neholde oljen i panna. Tilsett spiskummin, paprikapulver, oregano, litt chili og bittelitt sukker. Rør godt. Pass på så det ikke svir seg. Tilsett cirka 1/2 ts salt og litt nykvernet pepper – smak til. Til slutt kan du røre inn 1-2 ss tomatpuré.

Nå er det klart til å tilsettes det du ønsker av proteinkilder. Quorn og produkter av soyaprotein er lavFODMAP, det samme gjelder fast tofu. Det er viktig at produktene er naturelle, eller ikke tilsatt krydderier som f.eks. løkpulver. Bønner er vanlig til taco, og du kan faktisk spise en liten porsjon kikerter, grønne eller røde linser selv om man begrenser belgfrukter på lavFODMAP-diett.

Grønnsaker til taco!

Mange synes det er vanskelig å få i seg nok frukt og grønt på lavFODMAP dietten, da en del frukt og grønt bør unngås. Jeg synes du heller bør fokusere på alt du faktisk KAN spise uten å få mageknip! Noen forslag som passer til taco:

Agurk
Alfalfaspirer
Ananas
Aubergine
Bønnespirer
Chili
Koriander
Lime
Paprika, i alle farger
Salater i forskjellige variasjoner
Squash
Tomat, store og små, forskjellige farger…
Det grønne på vårløk og purre

Du kan også ha litt:
Grønne linser
Kikerter
Røde linser

Bittelitt avokado går også greit.

Jeg mener å ha lest et sted at hermetiske maiskorn er høyFODMAP, men ifølge Monash er det grønt lys for inntil 1/2 maiskolbe. Anbefaler derfor å bruke mais fra ferske maiskolber hvis du ønsker mais i tacoen!

Hva med saus og dip?

Du kan fortsatt spise litt rømme, det finnes også laktosefrie alternativer. Oatly har et melkefritt alternativ som er veldig godt, og såvidt jeg vet er de fleste av Oatly sine produkter OK på lavFODMAP selv om de ikke ligger inne i den vanligste appen.

Istedetfor guacamole kan du prøve litt most avokado sammen med laktosefri rømme, en teskje av dette bør være helt innafor.

Hva med å lage en tomatsalsa uten løk?! Det er superenkelt. Del cherrytomater i to. Hvis du har større tomater så deler du dem i båter. Blandes med koriander og lime, og det grønne på vårløken om du vil. Drypp over litt matolje til slutt. Enkelt og godt!

Tilbehør

Tortillachips, nacochips og skjell er lavFODMAP, så lenge de ikke er krydret. Så velg den varianten som bare heter «salt». Såvidt jeg kan se vil det gå greit med Bfree tacowraps også, basert på innholdsfortegnelsen.

Håper dette innlegget falt i smak, nyte tacofredagen folkens! Hold tacofredagen hellig… eller noe slikt! 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.