Middag,  Oppskrifter

Lav-fodmap tomatsuppe med masse smak!

Hei og hopp! I dag vil jeg gjerne diske opp med en herlig tomatsuppe! En ting jeg har merket er at mange på lav-fodmap diett føler det er vanskelig å spise sunt og få i seg nok grønnsaker. Tomatsuppe er en fin måte å få i seg de gode stoffene fra tomater samt sunn olivenolje. Suppa er varmende og rik på smak, og såklart lav-fodmap. Men den passer for alle! Perfekt på kjøttfri mandag for lav-fodmap’ere 🙂

Hvor mange? Cirka 1,5 liter suppe eller 5-6 porsjoner.
Hvor lenge? En halvtimes tid.
Allergi? Melk (fløte), gluten (Oatly, speltbrød).
Vegan? Bruk Oatly, og dropp egg som tilbehør.

Du trenger:
Olivenolje
3 hvitløksfedd
3 ss tomatpurè
2 bokser hermetiske tomater
1 l vann
1 ts sukker
1/2 ts salt
Litt chilipulver (kan sløyfes)
½ – 1 potte frisk basilikum
1 dl laktosefri matfløte eller Oatly iMat*

Forslag til tilbehør:
Laktosefri rømme eller Oatly iMat Fraiche*
Glutenfri (lav-fodmap) pasta
Økologiske egg, hardkokt
Surdeigsbrød av spelt

* De fleste av Oatly sine produkter er OK på lav-fodmap ifølge FoodMaestro. Akkurat disse produktene er ikke testet, men av ingredienslisten kan jeg ikke se noe annet enn at de er OK på lav-fodmap diett.

Ha en god dæsj olivenolje i en kjele. Jeg er raus med olivenoljen, det er både godt og sunt. Grovhakk hvitløken og la den surre et par-tre minutter på medium varme. Fisk den så ut med en gaffel, eller det du har for hånden. Du skal altså ta ut hvitløken fra kjelen etter noen minutter, la oljen være igjen. Tilsett tomatpure, hakkede tomater, vann, sukker, salt og litt chilipulver (om du vil). Kok opp og la det småkoke 5 minutter. Knip bladene av basilikumen og skyll dem i friskt vann. Ha basilikum og fløte i suppa, kjør den med stavmikser til den er glatt og fin. Smak til om det trengs mer salt, chili eller sukker.

Mens du lager suppa kan du gjerne koke litt pasta eller noen økologiske egg ved siden. Surdeigsbrød av spelt er også godt som tilbehør!

Velbekomme!

2 kommentarer

 • Karin

  Heisann,

  Jeg skjønner ikke helt hvordan denne suppen skal være FODMAP vennlig når hvitløk er en av de verste tingene man kan spise?

  Mvh Karin

  • Maria

   Hei Karin

   Det er et veldig godt spørsmål! Trikset her er at vi surrer hvitløken i olje og deretter tar ut selve løken. På denne måten får vi noe av hvitløkssmaken uten at det blir for mye av stoffene som irriterer magen. Håper det var oppklarende 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.