detox sitron vann
Kosthold & ernæring

Detox etter påskeferien? Gratis tips!

Kjenner du at det ble litt mye sjokolade i påska? Kanskje du føler for en liten detox eller cleanse? Da skal du få ett fantastisk tips av meg. Det er gratis og enkelt. Alt du trenger for å detoxe etter påsken har du sannsynligvis allerede. Les hele innlegget for å finne ut hvordan.

Du trenger nemlig bare din egen kropp 😉

Jepp. Kroppen din har massevis av funksjoner som gjør at den detoxer og cleanser seg selv. Et friskt menneske som ikke har inntatt noe giftig og har en relativt fungerende kropp trenger egentlig ikke noen videre detoxing.

Menneskeroppen er egentlig utrolig fascinerende.

I det øyeblikket du putter mat i munnen gjør kroppen seg klar til å bryte det ned i fordøyelsessystemet.  I tarmen tar vi opp alle næringsstoffene etter de har blitt brutt ned til bittebittesmå bestanddeler. Er det ikke utrolig?

Hvis du spiser noe som kroppen gjenkjenner som farlig kan den reagere med f.eks. å kaste opp. Har du noen gang blitt matforgiftet? Da vet du hvor ubehagelig det kan være hvis kroppen virkelig må detoxe.

Stoffer som kroppen din ikke kan ta opp, eller ønsker å få ut, kan som kjent gå videre gjennom tarmen og ut i andre enden. Det er en grunn til at man ofte blir anbefalt å ikke bruke loperamid/Imodium ved matforgiftning, og det er nettopp for at de skadelige stoffene skal sendes ut av kroppen. Ved matforgiftning er det viktig å innta væske for å hindre dehydrering.

Nyrene er på mange måter kroppens filter, som skal fjerne avfallsstoffer og fremmedstoffer. De filtrerer blodet og sender uønskede stoffer ut med urinen. Leveren er også et viktig organ når det gjelder å håndtere alle stoffene vi får inn gjennom mat og drikke. Forresten, har du noen gang tenkt over hvor utrolig mye fastlegen kan finne ut fra en urinprøve?

Noen potensielt skadelige stoffer som kroppen ikke får skilt ut kan lagres i fettvev, organer og skjelett. Det er faktisk noen stoffer som akkumuleres (samles opp) i kroppen og som kan være skadelige på sikt. Dette gjelder f.eks. tungmetaller og ulike miljøgifter.

En grønn juice eller detox-te fra helsekosten vil nok dessverre ikke hjelpe på dette,

Ikke en tarmskylling heller. Forgiftning av tungmetaller eller miljøgifter skjer vel først og fremst med dem som jobber med slike stoffer eller bor i forurensede områder. Ved en slik forgiftning må det nok mer til enn en smoothie.

Vi blir alle utsatt for miljøgifter, og det du selv kan gjøre er kanskje å forsøke å gjøre eksponeringen minst mulig. Mange bekymrer seg for om mindre eksponering for disse stoffene kan skade kroppen over tid. Noen kjemikalier er f.eks. sett i sammenheng med hormonforstyrrelser og kreft.

Bruk verneutstyr om du må håndtere noe som kan være farlig, og forsøk å unngå skadelige kjemikalier. Begrens bruken av produkter med unødvendig innhold av skadelige stoffer. Velg gjerne Svanemerkede produkter, som har strengere krav til hva de kan inneholde.

Når vi først snakker om kjemikalier og kjemiske stoffer.

Visse du at alt er kjemi? Vann er kjemi, luft er kjemi, gulrøtter er kjemi. Derfor gir det ikke så mye mening å reklamere med: «helt naturlig, uten kjemikalier!». At noe er «naturlig» eller «kjemisk» eller whatnot er ikke avgjørende for om det er sunt/skadelig for kroppen din eller ikke.

Vann er også livsfarlig i stor nok dose.

Mange av disse detox-produktene markedsføres med diffuse påstander som:

«dokumenterte ingredienser» (?!), «fremmer fordøyelsen», «forenkler vegen til velvære på daglig basis» (..?), «eksklusive ingredienser», «få mer glød», «løser opp i mange fysiske floker i kroppen» (?!), «renser kroppen for slaggprodukter», «får i gang stoffskiftet» (???), «gir en følelse av renhet», «øker opptaket av viktige næringsstoffer», «avgifter mage og tarm», and the list goes on!

(Dette er sitater fra ulik markedsføring for detox-produkter samt en NRK-artikkel, etter et kjapt google-søk).

Altså… jeg kjenner jeg blir litt forbanna. Dette er ikke annet enn markedsføring med massevis av diffuse formuleringer som egentlig ikke sier noe som helst om produktet. Men fremsatt på en måte som gir forbrukeren inntrykk av at dette er et produkt du trenger for å rense kroppen din for disse farlige stoffene. Noen henviser til én studie eller én spesiell lege, som egentlig ikke er nok for å dokumentere effekt. Anbefaler denne artikkelen fra forskning.no om du vil lese mer om dette.

Jeg har fortsatt ikke sett en eneste produsent som forteller hvilke giftstoffer det er vi må detoxe oss for. Så de selger altså dyre tulleprodukter for å rense kroppen for noe som egentlig ikke finnes. Satt litt på spissen.

detox

H2O tilsatt karbonsyre og E330. Også kjent som Farris med sitron.

Basert på det vi vet om kroppen i dag, kombinert med den manglende dokumentasjonen bak disse produktene,  så vil jeg våge å påstå at en detox etter påska ikke vil gjøre noen stor forskjell for helsen din. Kroppen din har allerede absorbert sukkeret og fettet fra sjokoladen og brukt det som energi eller lagret det som fett.

En tarmskylling eller juice-cleanse vil ikke speede opp noen renseprosess.

Dette ordner kroppen selv, hos de aller fleste av oss. Og hvis du på en eller annen måte har blitt forgiftet i løpet av påska så er legevakten riktig sted å henvende seg. Bare for å ha sagt det, liksom.

Egentlig liker jeg ikke å bruke «sunt» og «usunt» så mye. Jeg tror det kan være sunt å spise usunt i blant. Fordi mat er mer enn næringsstoffer, det handler også om kultur, om å være en del av fellesskapet, om nytelse og smak. Det er i hvert fall ikke sunt for psyken å føle skam og dårlig samvittighet hver gang man spiser noe usunt.

Jeg kan forstå følelsen av et behov for å rense kroppen etter en periode med utskeielser. Men dette gjør du nok best ved å ha et balansert kosthold som grunnmur. En juice-detox eller suppe-diett gir kanskje effekt der og da – kanskje du føler deg bedre, kanskje du går ned en kilo eller to. Men hva har dette å si i det lange løp? Hvis du nå sitter og kjenner på en dårlig følelse etter ferien, så dropp detoxen og la det heller være starten på en varig livsstilsendring.

Som vanlig når jeg skriver innlegg som dette blir de mye lengre enn jeg planlegger. Jeg blir bare så engasjert! 🙂 Nå er vi ferdige med å si god påske, så da sier jeg heller: god hverdag! Det er dem det er flest av.

(PS: beklager for den kleine clickbait vinklingen på starten her… et forsøk på å bruke samme virkemidler som de jeg kritiserer.)

 

Kilder/les mer:

«Advarer mot juicetrend: -Bare lureri«, artikkel hos NRK.no.

«Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence«, reviewartikkel av Klein AV & Kiat H, Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2015, DOI: 10.1111/jhn.12286

«Dette visste du ikke om tarmskylling», artikkel hos Bramat.no.

«Forskerne som går god for mirakelkurene», artikkel hos Forskning.no

«Kjemikalier og kreft», artikken hos Kreftforeningen.

Tungmetaller fra Store Norske Leksikon

Vitenskapskomiteen for mattrygghet har mye nyttig info om trygg mat og drikke.

Menneskekroppen, fysiologi og anatomi (bok) av Olav Sand, Øystein V. Sjaastad, Egil Haug, Jan G. Bjålie.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.