Kosthold & ernæring

Kjære KK

I dag kom jeg over en reklame som provoserte meg. Tidligere i uka har magasinet Elle fått gjennomgå fra flere hold, etter en tåpelig artikkel om hvordan du kunne få flat mage før sommeren. Men disse damebladene har mer oppgulp på lager. Jeg har selv bidratt med oppskrifter til KK.no før, og jeg blir glad når de publiserer sunne og gode oppskrifter. Men i det siste har de hatt en annonse på nettsiden sin som gir deg: «fem tips for å bli kvitt noen kilo før ferien (ja, det er fortsatt mulig)«. Såkalte dameblader strekker seg så langt for å bryte ned selvfølelsen til damer. Det provoserer meg!

Kjære KK. Kjære Aller Media. Hvorfor tillater dere slike kvinnefiendtlige annonser på deres nettsted? Dere sier at KK skal være Norges beste kvinneside. Hvorfor bidrar dere til kroppspresset vi alle opplever ved å fortelle oss hvordan vi kan gå ned noen kilo før ferien? For det er liksom DET som skal til for at vi får en bra ferie?

Dette er content marketing for Allévo. Altså ikke en «ekte» artikkel, men reklame for et slankeprodukt. Det ser akkurat ut som alle de andre artiklene de har, men hvis man ser nøye etter så oppdager man at det er en annonse. Jeg er ikke uenig i alt de skriver, for eksempel det med at man bør finne en aktivitet man liker og at man bør ta råd fra ekte fagfolk. Men jeg synes det er synd når fagfolk og KK oppfordrer leserne til å leve på erstatningsprodukter i opptil 3 uker.

Man må tåle å føle seg sulten og  slapp et par-tre dager i starten. Det understrekes hvor viktig det er å ikke spise vanlig mat disse ukene. På tross av at kostrådene anbefaler oss alle å ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Alle vet at man bør spise 5 om dagen – 5 porsjoner grønnsaker og frukt, hver dag. Frukt og grønt reduserer risiko for hjertesykdom, flere ulike krefttyper, diabetes type-2 og risiko for overvekt og fedme. Mener KK at man ikke bør spise 5 om dagen?

Dere skriver at måltidserstatterne inneholder alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler du trenger for å erstatte hele kosten i 1-3 uker. Men jeg har lært at kosttilskudd ikke kan eller skal erstatte mangfoldet som et variert kosthold gir.  Hvorfor promoterer dere ikke heller et sunt kosthold i tråd med anbefalingene? Hvorfor må dere bidra til dette vanvittige presset om å gå ned i vekt for å kunne nyte sommeren?

Bruk tiden frem mot sommerferien best mulig, skriver dere. Altså ved å ikke spise ekte mat på 3 uker?! Jeg tror ikke det er sunt å leve på måltidserstattere i 3 uker! JEG tror det går an å gå ned i vekt, opp i vekt og å holde en stabil vekt uten å være sulten og slapp. Ved å spise ekte, god mat som man liker.

Vi står ovenfor et alvorlig folkehelseproblem med fedme og ikke-smittsomme sykdommer. Jeg tror ikke kortsiktige dietter uten oppfølging er en god løsning. Det er helt sikkert noen som kan ha nytte av måltidserstattere, selv spiser jeg gjerne en proteinbar i ny og ne hvis jeg har dårlig tid. Men ekte matvarer ligger til grunn for kostholdet. Masser av frukt og grønt.

Hvorfor forteller dere kvinnene som klikker seg inn på siden deres at vi ikke er gode nok som vi er? At vi må gå ned noen kilo før ferien – vi kan fortsatt rekke det! Hvis vi tåler å være sultne og slappe et par dager, da. Og så klart ikke spise noe ordentlig mat på 3 uker.

I dag er det 29. juni, så da sier jeg farvel til grillmat, friske salater, norske jordbær, ispinner og hvitvin frem til slutten av juli. Så kanskje jeg går ned et par kilo. For vekt og utseende og «bikinikroppen» er vel mye viktigere enn å ha et sunt forhold til mat og kropp. Det er viktigere å være tynn enn å ha en god selvfølelse. Det er viktigere å gå ned i vekt enn å kjenne på matglede.

Nei, KK – dette er jeg uenig i. Men det er dette dere kommuniserer til alle jentene og damene som klikker seg inn på siden deres. Skjerpings!

Spis heller ekte, deilig, smakfull sommermat.

2 kommentarer

 • Ragnhild

  Dette er et SÅ bra innlegg Maria! Og jeg er så enig med deg! Det skjærer meg i hjertet å se alt det der «gå ned i vekt på kort tid»-tullet. Spesielt siden jeg var på det «kjøret» når jeg var yngre selv.
  Å spise ekte, sunn, GOD mat året rundt + å trives i livet, tror jeg er lurest ♡

  • Maria

   TAKK, Ragnhild! Godt å høre at flere er enige. Jeg merker på tilbakemeldingene at vi er så mange som er lei av dette maset. Jeg er helt enig med det, hadde selv en periode da jeg var yngre hvor jeg balanserte helt på kanten av hva som er sunt. Masse trening og telling av kalorier. Hva er poenget, liksom?
   <3

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.