Urban kjøkkenhage

Kattenes blomsterbed + tips om innekatter

Hei! I dag vil jeg vise dere det lille blomsterbedet jeg har laget til kattene, og gi noen tips om innekatter. Som du kanskje vet bor jeg sammen Thale på snart 2 år og Kokos på snart 1 år. Begge to har havnet hos meg litt tilfeldig. Thale er omplassert fra en venn. Kokos fant jeg i fjor sommer. Eller, det var egentlig hun som fant meg da hun plutselig dukket opp på sommerjobben min. Disse er innekatter og krever derfor litt ekstra oppmerksomhet. De finner daglig på noe tull, som f.eks. å spise plantene mine eller grave ut all jorden i pottene. Derfor ville jeg gjerne gi dem et eget blomsterbed med kattegress og kattemynte.

Jeg merket fort at så lenge de har tilgang på kattegress, så lar de mine planter være i fred. Før irriterte jeg meg veldig over at de spiste plantene mine, men det er jo bare et behov de har. Hvis du leser litt om katteatferd skjønner du fort at hvis en katt gjør noe «galt» hjelper det ikke å kjefte, og ofte kan det forklares ut ifra et behov hos katten. Hvis den f.eks. graver opp plantene dine så ønsker den noe å grave i, dette er helt vanlig atferd for katter. Katten vet jo ikke at den gjør noe galt.

Hvis katten din gjør noe plagsomt, som å tisse på gulvet, klore på møblene dine, gå på kjøkkenbenken… så prøv å tenke på hvorfor. Sannsynligvis ikke for å plage deg, selv om det virkelig føles sånn noen ganger! Ikke bli forbanna, det nytter ikke. Kanskje den ikke liker kattesanden du har kjøpt, kanskje den mener at klorestativet er feil plassert eller ønsker seg en høy liggeplass med god utsikt. Katter er sære, det må du bare innse.

Så, jeg sørger altså for at de alltid har tilgang på kattegress. Dette kan du kjøpe både hos dyrebutikk og på Plantagen. Det kan plantes innendørs eller utendørs. En annen ting jeg alltid gjør er å sjekke om planter kan være giftige for katter før jeg kjøper dem. Bare fordi jeg vet at kattene gjerne smaker litt. Er du usikker så bare googler du navnet på planten, gjerne det botaniske navnet, og «toxic + cat». F.eks. «Dypsis lutescens toxic cat». ASPCA sin side er ofte et av de øverste treffene, den finner du her.

I tillegg så er balkongen vår sikret med netting, som du får kjøpt i en del dyrebutikker eller dyrebutikker på nett. Før, da vi ikke hadde balkong, så hadde jeg netting foran to vinduer. Det er ikke hønsenetting, men netting av plast. Den skal henge litt løst slik at det ikke går an å klatre i den. Da får du en ekte catio.

Om sommeren har de sin egen catnip. Mange som har katt kjenner jo til tørket catnip, men visste du at du kan plante den i hagen eller på balkongen? Catnip kalles også kattemynte, og det botaniske navnet er Nepeta cataria. Den er i familie med mint, derav kattemynte. Om sommeren blomstrer den, min har fine blå blomster. Den er altså dekorativ i tillegg til å være morsom for kattene.

Kattedyr reagerer på et stoff i kattemynte som rett og slett kan gjøre dem litt euforiske. Noen kaller det kattehasj. De gnir seg inntil den, ruller rundt, slikker på planten og kan blir veldig gira. Noen blir sløve og kosete. Catnip har ikke bare effekt på huskatter, men også de store kattedyrene. Noen katter vil ikke reagere i det hele tatt, særlig unge katter under tre måneder. Jeg har aldri hørt eller lest at kattemynte kan være skadelig.

Sommerfugler og humler er også glade i catnip, mens mygg, kakkerlakker og en del andre insekter ikke liker den. Derfor kan den egne seg til samplanting og har blitt brukt som insektsmiddel.

Catnip i blomst

Kattebedet mitt er jo egentlig en potte, men du kan også plante dette på friland. Det første jeg gjorde var å kjøpe en litt lav potte som kunne passe på balkongen. Jeg ville at den skulle være lav for at den skulle være tilgjengelig for kattene, at de kunne sitte oppi den hvis de ville. Bunnen ble fylt med lecakuler og deretter fylte jeg med jord. Kattemynten hentet jeg i mammas hage. Hvis ikke du kjenner noen som har catnip så kan du kjøpe frø. Gressfrøene sår du bare direkte i jorda, og du kan så kontinuerlig gjennom sommeren så det alltid er friskt gress der.

Gamle Ole Gunnar koset seg i catnip-busken

Jeg ønsker så klart å gjøre det litt ekstra trivelig for kattene mine siden de er innekatter. De har et gigantisk kloretårn, masse leker, tunnell og altså sitt eget blomsterbed. De får være på balkongen ofte, og har ellers bra utsiktsplasser i vinduene. I tillegg har de jo hverandre, og de er virkelig verdens beste venner. Har du innekatt eller vurderer å få det så er dette noen gode tips til hvordan den kan trives best mulig.

Har du noen gang sett en katt som er høy på catnip? 😉

6 kommentarer

 • Margaret Seterøy

  Så gøy og lærerikt å lese, Maria. En gang hadde vi både katt og kattemynte – kattemynte tørka vi og ga til pus som julegave? Tre ganger snuste den fram pakka under juletreet og rev av papiret! Så heldige dine katter er som har deg ?

 • Janne

  Gode tips fra dere! Er hele planten (bladene og blomsten) egnet for tørking til kattebruk?

  Har plantet noen i hagen i år fra frø. Har ikke sett at kattene har spist på den ennå, men et par ganger har den eldste kommet inn og lekt som en kattunge i unormalt høyt tempo. De andre holdt seg unna henne da hun lekte. Kan jo være hun hadde tatt seg en tur i blomsterbedet før hun kom inn.

  • Maria

   Har ikke prøvd å tørke den før, men det burde i teorien fungere 🙂 Hehe, kan godt hende hun hadde hatt en liten tur i blomsterbedet og blitt i litt ekstra godt humør 😀

  • Maria

   Hei! Jeg har den ute hele sommeren, men inne om vinteren. Mine foreldre har den plantet rett i jorda, så da er den ute hele året. Men siden min er i potte tar jeg den inn når det er kaldt.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.