Julens vegisterkaker med quinoa

Julen nærmer seg, og for meg har Veganmisjonens vegisterkaker vært en favoritt i flere år. Jeg er nok ikke alene om det?! Oppskriften på dem finner du her! Jeg har allikevel gått og tenkt på at jeg ønsker å lage en versjon med quinoa istedet for hvit ris. Selv om jula ikke bare skal dreie seg om å være sunn, så har jeg hatt lyst på en mer “fullverdig” variant.

Mens quinoa inneholder ca. 14 gram protein før koking, så inneholder f.eks. polert, ukokt jasminris 7,5 gram. Quinoa inneholder også mer kostfiber og scorer bedre på en del vitaminer og mineraler.

Woah, dette ble plutselig ernæring på nerde-nivå. Men jeg vil bare prøve å forklare hvorfor jeg mener quinoa er et bedre valg 🙂 Mer protein og mer kostfiber = et mer fullverdig og mettende måltid. Så etter et par forsøk har jeg kommet frem til denne oppskriften på vegisterkaker med quinoa og tradisjonelle julekrydder, perfekt til julematen. Enjoy! (Kilde: Matvaretabellen, desember 2016)

Vegisterkaker med quinoa

Hvor mange? Ca. 25-30 vegisterkaker.
Hvor lenge? Beregn minst 1,5 time. Men du kan gjøre andre ting mens farsen står og hviler.
Vegan? Ja!

Du trenger:
2 dl hvit quinoa
1 ts grønnsaksbuljong-pulver
1 blomkålhode
2 dl små havrergyn
2 ss potetmel
2 ss nøytral matolje, som raps
+ olje til steking
1 ts malt ingefær
1 ts malt muskat
1/4 ts malt nellik
1/4 ts røkt paprikapulver eller 1 ts paprikapulver
1 ts salt
Litt kvernet pepper

♥ Tips: Disse er veganske og fri for egg og melk. Bruker du glutenfri havregryn og buljong så er disse glutenfrie!

1. Kok opp 4 dl vann med 1 ts buljongpulver. Skyll quinoa i varmt vann og ha den i det kokende vannet. La det småkoke under lokk i cirka 13-15 minutter, eller til alt vannet er absorbert. Bruk lavest mulig varme som det kan småkoke over. Det er viktig at alt vannet er absorbert. Ta gryta av komfyren og la quinoaen stå under lokk til den skal brukes.

2. Skyll blomkålen i friskt vann. Kutt den i små biter, både bukettene og stilken. Ha blomkålen i en gryte og fyll på vann til det akkurat dekker den. Kok opp og la blomkålen koke til den er mør.

3. Bland quinoa, blomkål og resten av ingredisensene i en bolle. Bruk stavmikser til å mose det sammen. Du kan også bruke kjøkkenmaskin hvis du har en stor nok. La vegisterfarsen hvile i minst 15 minutter, gjerne lengre. Du kan f.eks. sette den i kjøleskapet frem til du skal steke vegisterkakene.

4. Form kaker med hendene og stek dem i olje . Hvis du har litt olje på hendene blir det enklere å forme kaker! Stek på begge sider til kakene er gylne og fine.

♥ Tips: hvis vegisterfarsen er for løs kan du tilsette litt mer havregryn eller potetmel. Litt og litt av gangen, hvis du har i for mye går det ut over smaken!

Jeg liker å fryse dem ned og ta opp det jeg trenger til hvert måltid. Når vi er hjemme i jula er det fint å ha noe god vegetarisk julemat tilgjengelig, som passer til julens måltider. Da er det enkelt å bare varme dem opp til middagen 🙂 Det går fint både å steke dem i panne eller å varme dem på brett i stekeovn.

God jul!

 

Merket med: ,,,,,,,

13 kommentarer til «Julens vegisterkaker med quinoa»

 1. Jeg er helt for å lage mat sunnere ved å gjøre enkle endringer på oppskrifter 🙂 Ofte skal det jo så lite til. Synes quinoa her høres helt supert ut, og ser for meg at hirse også ville fungert bra!

  1. Samma her 🙂 Er jo noe av det som er så gøy med å eksperimentere på kjøkkenet. Hirse fungerer sikkert bra!

 2. Takk! 😀 Dette må jeg sjekke, har ikke laget dem før da jeg ikke er særlig begeistret for hvit ris. Men quinoa: nam nam!

  1. Takk selv for hyggelig kommentar! Samma her, hvit ris er så klar OK innimellom, men vil heller bruke quinoa eller andre alternativer der jeg kan 🙂

 3. Vegisterkaker var søndagsmiddag hos min mor nå nettopp. Hun byttet ut risen med bulgur og kikerter. Det funket fint det også.

  1. Så digg, det hørtes godt ut 🙂

 4. […] Vegisterkaker med quinoa […]

 5. Lagde disse i fjor og skal lage de igjen i år. De er kjempegode! Og mange ikke-veggiser liker de også godt;-)
  Serverer de sammen med nøttestek (ikke-vegansk med cheddar og egg fra Greenbonanza, den er også veldig god og har blitt godt mottatt av familie og venner som i utgangspunktet er kjøttspisere…), og tradisjonelt tilbehør som rosenkål, rødkål, saus og poteter.
  Takk for super oppskrift, og god jul.

  1. Så gøy å høre!! Det høres ut som en utrolig god julemiddag.

 6. […] Vegisterkaker med quinoa Fotogen nøttestek i savoykål Julestek 2014 Nøttestek med cashew- og peanøtter Hasselnøttstek i porsjonsformer Ovnsbakt linsepostei Ovnsbakt bønnepostei […]

 7. Hei, gjør ett forgjeves forsøk på å steke vegisjulekaker. Vet ikke hva jeg gjør feil, men deigen er for køs og har forsøkt å spe mere. Mulig det er blitt ett litt for stort blomkålhode? Tanken er å lage de til svigerdatter på julaften. Men nå blir det pannekaker tror jeg. Tips?

  1. Hei Liv-Randi! Så kjedelig at de blir for løse. Tror det er en god idé å forsøke med et mindre blomkålhode, ja! La det renne godt av seg og kanskje dampe det litt før du blander med resten av ingrediensene – det samme med quinoa. Tilsett litt ekstra potetmel. Håper det ordner seg! Hvis ikke kan jeg varmt anbefale min oppskrift på søtpotetkaker eller nøttestek på julaften 🙂 Klem!

 8. […] Vegisterkaker med quinoa er også kjempegod vegetarisk julemat – oppskriften finner du her! […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.