Vegisterkaker
Glutenfritt,  Jul,  Middag,  Oppskrifter,  Vegan

Julens vegisterkaker med quinoa

Julen nærmer seg, og for meg har Veganmisjonens vegisterkaker vært en favoritt i flere år. Jeg er nok ikke alene om det?! Oppskriften på dem finner du her! Jeg har allikevel gått og tenkt på at jeg ønsker å lage en versjon med quinoa istedet for hvit ris. Selv om jula ikke bare skal dreie seg om å være sunn, så har jeg hatt lyst på en mer «fullverdig» variant.

Mens quinoa inneholder ca. 14 gram protein før koking, så inneholder f.eks. polert, ukokt jasminris 7,5 gram. Quinoa inneholder også mer kostfiber og scorer bedre på en del vitaminer og mineraler.

Woah, dette ble plutselig ernæring på nerde-nivå. Men jeg vil bare prøve å forklare hvorfor jeg mener quinoa er et bedre valg 🙂 Mer protein og mer kostfiber = et mer fullverdig og mettende måltid. Så etter et par forsøk har jeg kommet frem til denne oppskriften på vegisterkaker med quinoa og tradisjonelle julekrydder, perfekt til julematen. Enjoy! (Kilde: Matvaretabellen, desember 2016)

Vegisterkaker med quinoa

Hvor mange? Ca. 25-30 vegisterkaker.
Hvor lenge? Beregn minst 1,5 time. Men du kan gjøre andre ting mens farsen står og hviler.
Vegan? Ja!

Du trenger:
2 dl hvit quinoa
1 ts grønnsaksbuljong-pulver
1 blomkålhode
2 dl små havrergyn
2 ss potetmel
2 ss nøytral matolje, som raps
+ olje til steking
1 ts malt ingefær
1 ts malt muskat
1/4 ts malt nellik
1/4 ts røkt paprikapulver eller 1 ts paprikapulver
1 ts salt
Litt kvernet pepper

♥ Tips: Disse er veganske og fri for egg og melk. Bruker du glutenfri havregryn og buljong så er disse glutenfrie!

1. Kok opp 4 dl vann med 1 ts buljongpulver. Skyll quinoa i varmt vann og ha den i det kokende vannet. La det småkoke under lokk i cirka 13-15 minutter, eller til alt vannet er absorbert. Bruk lavest mulig varme som det kan småkoke over. Det er viktig at alt vannet er absorbert. Ta gryta av komfyren og la quinoaen stå under lokk til den skal brukes.

2. Skyll blomkålen i friskt vann. Kutt den i små biter, både bukettene og stilken. Ha blomkålen i en gryte og fyll på vann til det akkurat dekker den. Kok opp og la blomkålen koke til den er mør.

3. Bland quinoa, blomkål og resten av ingredisensene i en bolle. Bruk stavmikser til å mose det sammen. Du kan også bruke kjøkkenmaskin hvis du har en stor nok. La vegisterfarsen hvile i minst 15 minutter, gjerne lengre. Du kan f.eks. sette den i kjøleskapet frem til du skal steke vegisterkakene.

4. Form kaker med hendene og stek dem i olje . Hvis du har litt olje på hendene blir det enklere å forme kaker! Stek på begge sider til kakene er gylne og fine.

♥ Tips: hvis vegisterfarsen er for løs kan du tilsette litt mer havregryn eller potetmel. Litt og litt av gangen, hvis du har i for mye går det ut over smaken!

Jeg liker å fryse dem ned og ta opp det jeg trenger til hvert måltid. Når vi er hjemme i jula er det fint å ha noe god vegetarisk julemat tilgjengelig, som passer til julens måltider. Da er det enkelt å bare varme dem opp til middagen 🙂 Det går fint både å steke dem i panne eller å varme dem på brett i stekeovn.

God jul!

 

15 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.