Jeg vet at pølser ikke vokser på trær

I dag har jeg et innlegg i Fædrelandsvennen. Jeg skrev det etter å ha lest “Visste du at pølser ikke vokser på trær?” av Kirsten Helen Myren. Hun skrev blant annet:

“Fremtiden i våre hender har ved flere anledninger gått til angrep på skolens lærebok, kokeboka mi. De vil ha kjøttbransjen ut av skolen – som et klimatiltak. Det blir for meg helt feil å ikke skulle lære oppvoksende generasjoner hvordan man bearbeider og tilbereder kjøttet vi produserer. Vi kan helt klart utnytte det vi dyrker i enda større grad, men vi kan ikke slutte å produsere kjøtt. Å ta ut læren om kjøtt ut av skolen, henger derfor ikke på greip, det er ikke der vi må starte for å løse klimautfordringene.”

Du kan lese resten her, men da tror jeg du må være abonnent.
Som vanlig klarer jeg ikke holde munnen min lukket når jeg hører noe jeg er uenig i, så jeg satt meg ned og skrev mitt eget innlegg; “Jeg vet at pølser ikke vokser på trær”.
Innlegget kan leses i dagens Fædrelandsvennen, på fvn.no og her:

Jeg vet at pølser ikke vokser på trær


Kirsten Helen Myren skriver i Fædrelandsvennen 1. august 2013 at hun ikke forstår Framtiden i våre henders kampanje «Få kjøttbransjen ut av skolen». Hun synes ikke det henger på greip å ta læren om kjøtt ut av skolen, og at det blir feil å ikke lære oppvoksende generasjoner om hvordan man bearbeider og tilbereder kjøtt. For meg virker det som om hun ikke har satt seg inn i denne kampanjen i det hele tatt. På kampanjens nettsider kan du lese at de som tjener penger på salg av kjøtt har gitt ut en gratis kokebok som brukes av nesten alle elever i barneskolen. For å sette det på spissen: Hva ville folk sagt om oljeindustrien hadde skrevet læreboka i naturfag?

Ifølge «Kokeboka mi» bør man ha kylling eller svin i grønnsakssuppa. I kapittelet for korn inneholder tre av fire oppskrifter kylling. Den fjerde inneholder egg og melk. Salatoppskriften er selvfølgelig en kyllingsalat. Ordene “vegetar” eller “dyrevelferd” fant jeg ikke en eneste gang da jeg søkte gjennom en nettversjon av boka. Ordet “kjøtt” fant jeg 98 ganger. Det er jo en selvfølge at Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Matprat skriver masse om kjøtt, og lite om vegetarmat og dyrevelferd. Men passer dette inn i den offentlige skolen? Og matcher det Helsedirektoratets offisielle kostråd som sier: “Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg”?

FIVHs kampanje handler ikke om at barn ikke skal lære hvor maten kommer fra, og den handler ikke om at vi skal slutte å bruke gode, norskproduserte matvarer. Den handler heller ikke om «å ta læren om kjøtt ut av skolen». Den handler om å forhindre klimaproblemer og sørge for god dyrevelferd, og den handler om at vi skal ha en nøytral skole som ikke er til salgs. Jeg håper vi har mange gode lærere som viser barna at det går an å lage annen mat enn de oppskriftene de finner i kokeboka som er gitt ut av Matprat.

Jeg synes for øvrig det er en god ide å ta imot både barn og voksne på gårder, for å vise dem hvordan maten vi spiser produseres!

Bilde fra aksjonens nettsiderHva er din mening i denne saken? Har du signert “Få kjøttbransjen ut av skolen“?


Merket med:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.