Kosthold & ernæring

Hva er egentlig lav-FODMAP?

Noen av leserne mine følger et lav-FODMAP kosthold, og noen av dere andre har kanskje lagt merke til at jeg skriver om dette og tagger innlegg med det innimellom? Lav-FODMAP er ikke så veldig kjent, men det får mer og mer oppmerksomhet virker det som. Det er ikke en slankediett eller en «bli-tynn-vakker-suksesfull-sunn-perfekt»-diett, så hvis du er ute etter noe slikt er det bare å slutte å lese. Lav-FODMAP er et kosthold for de som sliter med irritabel tarm syndrom/ irritable bowel syndrome (IBS). Selv om IBS begynner å bli mer anerkjent som diagnose, så kan det fortsatt virke som en slags oppsamlingssboks for alle mageproblemer man ikke finner konkrete, entydige forklaringer på.
Opptil 20 % av oss sliter med irritabel tarm, så hvis du som leser har det selv er det ingen grunn til å føle deg ensom med problemene dine. Over halvparten av mennesker som har IBS mener (vet) at noen matvarer kan forverre plagene. Allikvel er alle blodprøver fine, og ingen prøver i verden kan vise tegn på sykdom, allergi eller intoleranse. Å få høre fra legen at du er frisk som en fisk burde være en fantastisk lettelse. Men når du fortsatt har like vondt og føler deg like dårlig, så er det ikke sikkert det hjelper så mye. Det er godt å vite at IBS ikke er farlig i en sånn forstand at du blir alvorlig syk eller dør, men mageproblemer kan gå alvorlig utover jobb, studier, sosialt liv og ikke minst din psykiske helse.

Men hva er egentlig IBS?
«Irritabel tarm er en forstyrrelse i tarmens funksjon kjennetegnet av
magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster»,
sier NHI. Hva som forårsaker lidelsen er det ingen som vet sikkert, ennå. Det er ingen test som viser at du har IBS, du får denne diagnosen etter å ha utelukket alle andre mulige sykdommer. Det forskes heldigvis på plagene, så kanskje vi en dag får et svar? Noen ting som kan tenkes å påvirke lidelsen og plagene er stress, endringer i tarmflora, hormonforstyrrelser, arv og gener, endringer i tarmens bevegelsesmønster, hypersensitivitet, infeksjon, betennelse, for lite serotonin og psykiske lidelser som angst og depresjon. Og selvfølgelig kosthold, og det er her lav-FODMAP kommer inn i bildet!

FODMAPs er en type karbohydrater som er tungt fordøyelige. Det vil si at de egentlig er vanskelige å fordøye alle mennesker (vi vet alle hva som kan skje hvis vi spiser for mye kål og bønner), men for mennesker med IBS kan det virke som at de er ekstra vanskelige å fordøye. Du kan se for deg at du har en bøtte. Denne bøtten kan fylles opp med FODMAPs, og når bøtta er full får du mageplager. Friske mennesker har en veldig stor bøtte, men hvis du lider av IBS er bøtta veldig liten – og blir fort full. Jeg går ikke så nøye inn på å forklare disse forskjellige karbohydratene, men du kan lese mer om dem hos f.eks. NHI her eller på «Frisk og funksjonell» her.

Noen matvarer som inneholder mye FODMAPs er melkeprodukter med laktose, kål, løk, bønner, linser, sopp, eple, pære, honning, asparges, hvete, rug, bygg, pistasjnøtter og mange typer søtstoffer. Det at du finner matvarer med mye FODMAPs i alt fra melk til kål, pistasjenøtter og hvetebrød gjør at det kan ha vært vanskelig for deg å se en sammenheng mellom plagene dine og maten du spiser. Det er også dette som gjør at IBS kan virke så uforståelig – du spiser jo kjempesunt og etter myndighetens anbefalinger, med grovt brød, et glass melk og 5 om dagen – allikevel føler du deg elendig og utslitt fordi magen din ikke vil gi deg fred. Når du i tillegg får høre at du er frisk og allergifri blir det hele et smertefullt mysterium.

Felles for FODMAPs er altså at de er vanskelige å fordøye. De kan være årsaken til at irriterte tarmer blir så forbanna irriterte. Vi får bare håpe at vitenskapen kan gi oss svaret på hvorfor noen av oss har en overfølsom og hypersensitiv mage. Hvis svaret er en infeksjon, betennelse, hormonforstyrrelse eller for lite serotonin kan det kanskje komme en medisin en dag? Frem til den dagen tror jeg det beste du kan gjøre for fordøyelsen din er å spise mat som magen vil ha. Det som er tricky med et lav-FODMAP kosthold er at det er veldig individuelt hvilken mat du reagerer mest på og hvor mye FODMAPs du tåler før du blir dårlig. En dag kan du kanskje drikke et glass melk uten å få noen plager. Så spiser du litt løk, og får seriøs mageknip. Det er heldigvis ikke slik at man skal leve på null FODMAPs for resten av livet. De som har utviklet dietten oppfordrer til å reintrodusere matvarer etterhvert.

Èn studie tyder på at så mye som 76 % av pasienter med IBS som prøver et lav-FODMAP kosthold blir bedre. Det er jo fantastisk! Personlig tror jeg at mange som tror de har glutenintoleranse, m.m. egentlig bør prøve et lav-FODMAP kosthold. Det er dessverre mange som søker alternative behandlingsmetoder uten noen som helst form for vitenskapelig forankring. Jeg dømmer dere ikke, fordi jeg forstår veldig godt hvor desperat man blir etter å finne noe som hjelper. Når jeg hører om folk som får beskjed fra fastlegen at den eneste behandlingen er å ta 2 Immodium om dagen, resten av livet, da blir jeg lei meg og litt sur. Det samme når alternative behandlere «diagnostiserer» folk med ørten allergier, og såklart selger dem alle kosttilskuddene de trenger for å bli friske. Jeg skjønner at man søker utenfor det offentlige helsevesenet. Men hvis du er en person som sliter med magen uten å få noen gode svar, gi lavFODMAP en sjans – det er verdt et forsøk!

Å kutte ut mange matvarer fra kostholdet er drastisk, og bør ikke gjøres med mindre du ser det som siste utvei. Etter min mening bør du ha pratet med lege eller ernæringsfysiolog om kostholdet ditt først. Hvis du bestemmer deg for å følge et lav-FODMAP kosthold er det like viktig å vite hva du kan spise som hva du ikke kan spise. Hvis du skal kutte ut tre av de vanligste meltypene våre, frukt som epler og pærer, grønnsaker som blomkål, brokkoli og løk i tillegg til melkeprodukter og belgfrukter så risikerer du å sitte igjen med et kosthold som ikke dekker kroppens behov. Derfor er det viktig å tilegne deg kunnskap om ernæring og å vite hva du kan spise trygt. Når det er sagt så trenger ikke lav-FODMAP å bety kjedelig!

Det kan også være interressant for deg å ta en kikk på nettsiden til Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer her. De siste årene har det kommet flere bøker med lav-FODMAP oppskrifter, og jeg kan fortelle deg en liten hemmelighet som egentlig ikke er en hemmelighet: snart kommer det èn til! Og der har jeg med en oppskrift 🙂 Det finnes også flere norske blogger som spesialiserer seg på lav-FODMAP kosthold, som for eksempel:

lavFODMAP.no / Cecilie Hauge Ågotnes.
Godt for magen / Julianne Lyngstad.

Lykke til & God bedring!

Lav-FODMAP trenger ikke være kjedelig! 
Bilder fra Cecilie Hauge Ågotnes, som står bak lavfodmap.no og har gitt ut kokebok med lav-FODMAP oppskrifter.

Kilder/ les mer:
http://forskning.no/bakterier-mat-og-helse-sykdommer/2011/08/tenker-nytt-om-irritabel-tarm
http://forskning.no/mat-og-helse-menneskekroppen-sykdommer/2014/10/forste-synlige-bevis-irritabel-tarm
http://forskning.no/mat-medisinske-metoder-sykdommer/2013/04/nar-sunn-mat-gjor-deg-darlig
http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/irritabel-tarm-2210.html
http://nhi.no/forside/fodmap-redusert-diett-hjelper-mot-irritabel-tarm-41852.html
http://www.nrk.no/viten/forste-synlige-bevis-for-irritabel-tarm-1.11997935

Irritabel tarm og hva du kan gjøre med det!


https://snl.no/irritabel_tarm
https://sml.snl.no/irritabel_tarm-syndrom
http://www.helse-bergen.no/no/OmOss/Avdelinger/mage-tarmsykdommer/Sider/default.aspx

6 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.