Glutenfritt,  Middag,  Oppskrifter

Hjemmelaget paneer/ cottage cheese – steg for steg!

Hjemmelaget ost, overraskende enkelt! Du har kanskje smakt paneer på indisk restaurant? Der kan du ofte få denne osten servert i de deiligste sauser. Palak paneer er jo en klassiker; spinat og ost. Paneer er en fersk ost som egentlig er det samme som cottage cheese/ hytteost. Ved å presse den og kutte den i terninger kan du bruke den i gryteretter, hvor den gir god konsistens og er en fullverdig proteinkilde. Når vi lager den hjemme kan vi lage den med økologisk melk, eller laktosefri hvis det trengs! Å lage ferskost hjemme er overraskende enkelt, bare les videre så ser du selv.

Du trenger:
1 liter melk, økologisk
2-3 ss sitronsaft
2-3 ss yoghurt naturell


Velg selv om du vil bruke lettmelk, helmelk eller evt. laktosefri melk.
Lag gjerne dobbel oppskrift når du først er i gang.

Kok opp melken. Når den begynner å koke rører du inn sitronsaft og yoghurt. Rør rundt og la det koke et minutt, til du ser at melken har skilt seg. Du har nå ostemasse og myse.

♥  Tips: Hvis ikke melken skiller seg så prøv med litt mer sitron og yoghurt. 

Legg et kjøkkenhåndkle over et dørslag og sil osten gjennom. Mysen renner ut, ostemassen ligger igjen. Du kan såklart ta vare på mysen hvis du ønsker å bruke den til noe.

Når all mysen har rent ut så surrer du sammen kjøkkenhåndkleet, press ut aller siste rest av mysen, og legg osten under press. Legg f.eks. en tung kjele eller bok oppå den. La den ligge en halvtimes tid, før du legger osten i kjøleskapet en times tid for å bli enda fastere.

Nå er du klar for å kutte osten i terninger eller skiver og lage deilige, indiske gryteretter!

♥ Tips: for mer cottage cheese -konsistens trenger du ikke presse osten. Bare klem ut all mysen og bruk den kornete ostemassen som du ville brukt cottage cheese.

10 kommentarer

 • JulesTheNorweegie

  Digger paneer! Brukte det kun i ên oppskrift da jeg jobbet på kjøkkenet i en Bombay sjappe 🙂 Det var Palak Paneer vi laget der også, det var før jeg ble veggis, men var en av favorittene mine 😀 Tusen takk for oppskrift Maria 🙂 Håper du har hatt en fin uke så langt! xx

  • Maria

   Hei! 🙂 Jeg er litt usikker. Ville gått ut ifra holdbarheten på melken du bruker, sitronsyre er jo også konserverende. Oppbevar i en tett boks hvis du ønsker å ha den stående, og se /lukt/smak for å vurdere om den er god eller dårlig etterhvert.

 • Thea

  Jeg lagde akkurat dette, og det ble kjempebra! Men det ble ikke så mye… Hvor mye bruker du å få når du lager dette? Gjorde jeg noe feil ved kokingen? Jeg fikk en liten klump på én liter melk, men det er kanskje så mye det blir på literen. Uansett, super oppskrift 🙂

  • Maria

   Hei Thea! Så gøy å høre at oppskriften fungerte bra 🙂 Ja, det blir litt lite med en liter melk. Lag gjerne med to liter. Hvis jeg feks skal lage gryterett for to personer har jeg en liter hvis det er godt med andre ting, to liter hvis paneer er hovedingrediens – om du henger med her 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.