Mellommåltid,  Niste og lunsj,  Søtt og salt

Hjemmelaget energibar

Jeg jobber for tiden som vikar i barnehage, så det varierer hvor langt jeg har til jobb. Jeg har ikke lappen, så det er sykkel eller beina mine som gjelder. Den ene jobben ligger over 7 km hjemmefra, altså et lite stykke å sykle. Derfor må jeg ha noe å spise når jeg kommer fram, og noe kjapt å putte i meg før jeg skal sykle hjem når jeg er ferdig på jobb. Energibarer er ofte dyre, så derfor kom jeg på å lage mine egne. Etter å ha sett på mange forskjellige oppskrifter har jeg eksperimentert meg frem til denne oppskriften jeg vil dele med dere. Perfekt som ekstra energi på lange turer eller kjapp mat før/etter trening 🙂

Hvor mange? En «brownieform»
Hvor lenge? 30 min til steking + forberedelser
Vegan? Inneholder honning

Du trenger:
4 ss kokosolje
4 gode ss honning
150 g havregryn
50 g sesamfrø
50 g hampfrø*
50 g kokosmasse
100 g rosiner
100 g mørk sjokolade (minst 70%)

*Hampfrø høres kanskje speiselt ut hvis du ikke kjenner til det fra før, men det er ikke så vanskelig å få tak i. Jeg bestiller fra Iherb fordi det er billigst, men du kan også ta en tur innom helsekosten i Norge. Du kan selvfølgelig bytte dem ut med en annen type fr.

Rist havregryn i en tørr panne. Bruk høy varme og følg med så ikke de svir seg. Gryna er ferdige når de er gylne og litt sprø, og du kjenner en deilig lukt på kjøkkenet. Bland sammen frø og tørket frukt i en bolle. Ha kokosolje og honning i en gryte og varm forsiktig opp til det smelter. Ta gryta av komfyren og bland inn alle de andre ingrediensene.

Smør en ildfast form («brownieform» passer fint) og i ha blandingen. Press den godt ned i formen.

Stekes på 160c i ca. 30 min, til overflaten blir gyllenbrun. Sett formen til avkjøling på en rist. Smelt sjokoladen og hell den over formen. La det avkjøles til sjokoladen begynner å stivne før du risser inn mønster til barene. Vent med å kutte helt gjennom til barne er helt avkjølt. Det kan være litt tricky, så bruk en skarp kniv og gjerne en stekespade for å få løs barene. Oppbevar energibarene i en tett boks i kjøleskapet. De holder seg i et par uker.

Disse barene inneholder hovedsakelig fullkorn som er en kilde til mange ulike vitaminer og mineraler. I tillegg inneholder det mye kostfiber som er godt for fordøyelsen, samt protein og umettet fett. Fullkorn metter godt, mens honning og rosiner gir litt mer kjapp energi.
 
Helt perfekt før eller etter trening, på lange turer, eller når du bare er sliten og kjenner blodsukkeret synker, og kroppen bare trenger noe kjapp energi. 

4 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.