Glutenfritt,  Kosthold & ernæring,  Mellommåltid,  Oppskrifter,  Søtt og salt,  Vegan

Hjemmelagde protein- og energikuler med sjokoladesmak

Disse kulene er perfekte som en liten snack i forbindelse med trening eller på tur. De smaker godt, tar liten plass og gir litt energipåfyll når du trenger det!

For å lage disse proteinkulene/-barene trenger du:

 • 100 g proteinpulver med sjokoladesmak
 • 50 g havregryn eller havremel
 • 100 g melk eller plantedrikk
 • 40 g lønnesirup e.l.
 • 100 g mørk sjokolade, minst 70 % kakao
 • Bittelitt maldonsalt e.l.

Den enkleste fremgangsmåten er å sette en foodprocessor på en vekt og måle opp alle ingrediensene unntatt sjokoladen og saltet rett i beholderen. Bland godt på høy hastighet. Det tar litt tid, og kan hende du må spe med litt melk. Men pass på, det skal nemlig være en ganske tørr blanding. Blandingen er ferdig når du kjenner at du enkelt kan lage kuler av den med hendene. Form kuler legg på et brett, tallerken e.l. kledd med bakepapir. Du kan også forme barer hvis du vil, eller bruke kakeformer til å lage noe morsomt 🙂

♥ Hvis du bruker havremel kan du bare kna sammen blandingen, du trenger ikke food-processor.

Smelt sjokolade og dypp kulene oppi, sett dem så kaldt til sjokoladen stivner. Dryss gjerne over bittelitt maldonsalt før det stivner om du liker saltsmaken (salt + sjokolade = digg). Du bruker ikke opp all sjokoladen, men litt volum i gryta gjør det enklere å dyppe kulene. For all del; ikke kast overskuddssjokoladen! Lag deg f.eks. en deilig kopp kakao av restene, det gjorde jeg 🙂

Disse protein- og energikulene er vegetariske og kan enkelt lages tilpasses ulike dietter/kosthold:
♥ Vegansk: bruk plantebasert melk, som havremelk. Bruk vegansk sjokoladeo og proteinpulver.
♥ Glutenfri: bruk glutenfri havregryn og sjekk at sjokoladen og proteinpulveret er glutenfritt.
♥ Melkefritt: bytt melk med et plantebasert alternativ, som havremelk. Bruk melkefri sjokolade og proteinpulver.
♥ Lav-FODMAP: Bruk laktosefri melk eller et plantebasert alternativ, og melkefri sjokolade. Velg et lav-FODMAP proteinpulver.
♥ Sukkerfritt: Bytt lønnesirup med et flytende, sukkerfritt søtningsmiddel. Bruk sukkerfri sjokolade.

Jeg pleier vanligvis ikke oppgi næringsinnhold i oppskriftene mine, men akkurat her tenker jeg at det er nyttig. Hvis du deler opp blandingen i 10 kuler à ca. 30 g får du rundt regnet dette næringsinnholdet per stk:

485,5 kj/ 116,5 kcal
3,8 g fett
10,2 g karbohydrater
1,9 g kostfiber
8,4 g protein

Dette forutsetter selvfølgelig at du bruker nøyaktig samme ingredienser og mengder som meg. Resultatet vil alltid variere noe fra gang til gang med hjemmelaget mat, men det er ihvertfall et anslag. De forskjellige ingrediensene vil såklart også bidra med forskjellige mikronæringsstoffer og antioksidanter.

Siden dette er en oppskrift på protein- og energikuler tenkte jeg at det er en fin anledning til å snakke litt om proteiner. Personlig mener jeg at det er et overdrevent fokus på proteiner og proteintilskudd i dag. Du trenger faktisk ikke proteinbarer og proteinshakes bare fordi du har kjøpt deg 2XU tights og går på treningssenter to ganger i uka. Men jeg synes proteinpulver kan være spennende å bake med, det kan gi mer næringsrike smoothies o.l. og det kan være et godt supplement for dem som ikke får i seg nok protein og energi gjennom vanlig mat.

Det har seg sånn at jeg er stor fan av kjappe og greie løsninger, hvis det gjør det enklere å leve sunt i en hektisk hverdag! Selv lager jeg gjerne energi- og proteinbarer som jeg spiser som mellommåltider eller i
forbindelse med trening og tur. Noen ganger sliter jeg veldig med matlysten (ironisk nok, for en matblogger) og da er det greit med noe som er lett å spise, smaker godt og gir mye energi og næring på liten plass.

Da jeg først ble veggis for 6 år siden fikk jeg ofte et rart spørsmål: «bruker du en del proteinpulver, du da?». Folk sa det mer som en påstand enn som et spørsmål, egentlig. Men nei, nei og atter nei – selvfølgelig trenger ikke veggiser proteinpulver bare fordi vi er veggiser. Heldigvis får jeg ikke dette spørsmålet så ofte lengre. Uansett er ikke proteiner noe jeg bekymrer meg for når det gjelder kostholdet mitt. Og det trenger sannsynligvis ikke du å bekymre deg for heller 🙂

Håper dere likte dette innlegget. Pleier dere lage hjemmelagde energi- og proteinbarer? Gi meg gjerne litt tilbakemelding på om dere liker når jeg skriver detaljert om kosthold og ernæring, eller om dere helst bare vil ha enkle og greie oppskrifter uten så mye snakk rundt næringsinnhold osv.

4 kommentarer

 • JulesTheNorweegie

  Mmmm så gode da 😀 Digger og lage energi kuler spesielt 😀 Også holder de seg noen dager i kjøleskap 🙂 Tusen takk for inspirasjon og oppskrift! M¨å nok mekke meg noen igjen snart 🙂 x

  • Maria

   Ah, samma her 🙂 Genialt å ha i kjøleskapet så man kan ta en feks hvis man har litt dårlig tid. Takk for fin kommentar 🙂

 • Ragnhild

  Spennende å lese dine tanker om protein. Protein er så "oppskrytt". Da mener jeg IKKe at man ikke skal spise det eller ha et bevist forhold til det. Men at "folk flest" både spiser for mye og tror de trenger mer enn de egentlig gjør. All hel mat inneholder jo litt eller mye protein, og få av oss trenger å tenke på det. Så lenge vi spiser nok og variert. Til S er jeg mer bevist enn jeg er på meg selv, og gir han "hele" proteinkilder jevnelig (quinoa, hemp og soya), og ellers andre bra kilder som bønner og linser.
  Synes disse ser så gode ut, spesielt konsistensen!!

  • Maria

   Da tror jeg vi tenker ganske likt, Ragnhild! Merker det bare på hvor mange fler likes og treff jeg får hvis jeg #protein for eksempel 😛 Protein er livsviktig, men det betyr ikke at man trenger så store mengder som noen skal ha det til 😮 Det er ikke nødvendigvis skadelig å spise mer enn anbefalt, men er det nødvendig? Og hvis man tenker på at proteinrike matvarer, særlig de animalske, gjerne byr på utfordringer ift miljø og dyrevelferd også..

   Tror det er lurt å være litt ekstra obs på han som er i vekst 🙂

   Konsistensen på disse blir kjempegod synes jeg ! 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.