
Hjelp, jeg får en vegetarianer på besøk!
«Hjelp, jeg får en vegetarianer på besøk!». Kjent problemstilling? Du skal ha selskap, servere middag og en av gjestene er vegetarianer. Kanskje det er julemiddag, du planlegger tradisjonell mat, men så må du også diske opp med noe til en vegetarianer eller veganer. Hva gjør du? Vel, jeg har vært vegetarianer i noen år nå og det har blitt et par selskaper med både god og mindre god mat. Kjempegode matopplevelser og katastrofer. Så her er mine tips til verten + forslag til oppskrifter!

-
Ikke vær redd for å spørre om hva gjesten spiser og ikke spiser
Det finnes forskjellige typer vegetarianere, og det er ingen selvfølge av gjesten din spiser egg, melkeprodukter, reker, fisk, gelé, majones, dressing, ostekake, sjokolademousse osv. Det enkleste er å spørre på forhånd, og å ta hensyn til det svaret du får. Finn ihvertfall ut om vedkommene er veganer, så har du kommet et stykke på vei. Veganere spiser ikke egg og meieriprodukter. En vegetarianer spiser ikke fisk eller fugl. Pescetarianere spiser fisk, men ikke fugl. Jeg har opplevd å bli servert rekesmørbrød og laks som vegetaralternativ – ikke helt innafor. Husk også på å tilpasse desserten når det gjelder gelatin, egg og meieriprodukter.
-
Hvis du lager maten selv
Hva lager du? Det finnes mest sannsynlig et vegetarisk alternativ. Du kan erstatte mye med f.eks. soyamelk og havrefløte, og det finnes forskjellige vegetariske ferdigvarer som schnitzel, farse (à la kjøttdeig), pølser og burger. Disse er greie å bruke hvis en kjøttrett er hovedretten. Bytt ut biff med en god bønneburger, så blir vegetarianeren fornøyd. Sjekk forskjellige vegetariske matblogger, kjøp eller lån en vegetarisk kokebok for å få inspirasjon og oppskrifter (og sjekk mine tips lengre nede i innlegget!). Hvis du skal servere noe spesielt, som f.eks. skalldyrbuffet, så lag et godt alternativ til dem som ikke spiser skalldyr. Hva med en deilig pastasalat? Husk at et par salatblader med dressing eller kokte poteter med saus ikke er et fullverdig måltid.
Hvis du bestiller maten
Gi beskjed til dem du bestiller fra at du trenger et vegetarisk alternativ. Her må du huske punkt 1; det er ikke sikkert gjesten din spiser majones, smør eller dressing. Rekesmørbrød er ikke et vegetarisk alternativ, omelett er ikke et vegansk alternativ.
-
Ikke lag et stort nummer ut av at noen er vegetarianer
Det er ikke noe hyggelig for gjesten din om du reiser deg opp og holder en liten tale om at «salaten er KUN for Maria, hun er jo vegetarianer og vi må ikke spise opp maten hennes, stakkar» (selvopplevd, dessverre). Hvis maten blir servert ved bordet kan du enkelt og greit sørge for at vegetarmaten havner hos vegetarianeren. Hvis man forsyner seg selv kan du enten sette et lite skilt ved siden av vegetarmaten – «Vegetarisk», eller sørge for å lage såpass mye at det ikke gjør noe om de andre gjestene forsyner seg litt av vegetaralternativet.
-
Hvis det er helt krise så er det lov å spørre om vegetarianeren kan ta med seg noe
JEG vet at det ikke er vanskelig å lage vegetarmat, men verten synes kanskje det er stress. Derfor spør jeg gjerne om det er noe jeg kan gjøre for at det skal bli enklere. Det er litt kjedelig å komme i middagsselskap med nisteboks, men noen klarer rett og slett ikke å smelle sammen et vegetaralternativ. Jeg har noen ganger tatt med meg hele eller deler av min egen mat i selskaper. Det er litt kjipt, men jeg forstår selvfølgelig at folk synes det er vanskelig å tilpasse seg den éne gjesten som ikke spiser kjøtt. Jeg vil jo ikke være en diva, men vegetarmat er såpass vanlig nå at man burde klare å servere et vegetaralternativ.
-
Til slutt: noen tips til hva du kan lage av vegetarmat
Enkle linsekaker – disse funker til nesten alt!
Kjapp og enkel indisk linsegryte – en vegetarisk klassiker.
Ovnsbakt høstgryte – kan være vegetar hovedrett, tilbehør for resten.
Lun salat med søpotet, grønnkål og fetaost – her gjelder samme som over.
Ovnsbakt bønnegryte – en av mine favoritter!
Quinoa- og søtpotetkaker – lages gjerne dagen i forveien.
Rødbeteburger – imponerende farge!Til jul:
Nøttestek er den tradisjonelle vegetariske julematen. En nøttestek kan lages med utallige variasjoner, og du finner mange gode oppskrifter på nett. Ellers er vegisterkaker på goood vei til å bli en klassiker, jeg lager en variant med quinoa som er kjempegod om jeg får si det selv! Forskjellige posteier av linser, bønner og kikerter funker også bra som julemat. Unngår du ribbefett og kjøttkraft (evt smør for veganere) så er alt det deilige tilbehøret vegetarisk.
Vegisterkaker med quinoa
Fotogen nøttestek i savoykål
Julestek 2014
Nøttestek med cashew- og peanøtter
Hasselnøttstek i porsjonsformer
Ovnsbakt linsepostei
Ovnsbakt bønneposteiEllers finnes det mange vegetariske ferdigalternativer fra mange ulike merker. Disse finner du som oftest i frysedisken ved glutenfri varer, av og til i kjøledisken. Enkle å bruke om du bare vil ha et alternativ til selve kjøttet/fisken/fuglen. Bare husk at disse er ikke alltid veganske, så sjekk på pakka.
-
Helt, helt til slutt… husk å ikke gjøre det vanskeligere enn det er!
Et eksempel på gang jeg følte gikk veldig bra var da jeg var invitert på middag hos foreldrene til en god venn som vet at jeg er vegetarianer. Han ringte på forhånd for å spørre om jeg liker fetaost, og jeg svarte ja. Middagen bestod av deilig foccacia og to store boller med salat, en med kylling og en med feta. Et eksempel på det motsatte er da jeg var på julebord og gikk et par runder rundt buffeten bare for å finne ut at alternativene mine var surkål, poteter, kålrabi, flatbrød og tyttebærsaus. Følelsen av å være sistemann som setter seg ved bordet med kun kålrabistappe og flatbrød er ikke særlig kul. Ta vare på gjestene dine! 🙂


6 kommentarer
MK
Flotte tips, jeg har aldri vært borti det, men veldig greit å vite og ha i bakhånd =) God jul!
Maria
Hehe, så bra du likte dem 🙂 God jul!!
Julie
Hei, kjempefint innlegg ? Tusen takk for flotte tips. Du er en stor inspirasjon. Ha en fin kveld!
Maria
Takk, så utrolig hyggelig å høre! 🙂
Tilbakeping:
Tilbakeping: