Grov bakst,  Oppskrifter,  Surdeig

Grove surdeigsvafler med spelt og havre

Mmmh… surdeigsvafler! Utrolig godt å kose seg med! Jeg har aldri vært et vaffelmenneske, her er det egentlig pannekaker som gjelder. Noen vil ha sprø vafler, jeg har alltid likt vaflene best når de er myke. Hva mener du, sprø eller mye vafler? Hehe.

Jeg lager sjeldent søte vafler, men bruke grovt mel og havregryn. Da passer det til frokost eller kveldsmat, eller bare litt sunnere helgekos. Med surdeig blir det snillere med magen, og man får utnyttet næringen i melet og grynene bedre. Les mer om surdeig her!

Nå antar jeg at du som leser dette har en surdeigsstarter og bare ønsker litt input på hvordan du kan bruke den til vafler. Hvis ikke må du skaffe deg en surdeig. Jeg deler gjerne min, bare legg igjen en kommentar! Må isåfall hentes i Oslo eller Lillesand. Du betaler bare for glasset til oppbevaring.

GROVE SURDEIGSVAFLER med spelt og havre

Hvor mange? Cirka 8-10 vafler med 5 hjerter.
Hvor lenge? 8 timer til fermentering + steking.
Vegan? Nei.

Du trenger:
5 dl vann
Ca. 50 g surdeigsstarter
2 dl små lettkokte havregryn
1 dl siktet speltmel
3 dl sammalt speltmel
2 ss sukker

3 egg, gjerne økologiske
1 ts salt
50 g smeltet smør
1 ts bakepulver, strøken
Ca. 1-2 dl melk, gjerne økologisk

Denne oppskriften har to hovedsteg, pluss steking.

Steg 1: Surdeigsstarteren røres ut i vann, gjerne lunkent vann. Bland havregryn, mel og sukker med vann og surdeig. Dekk til og la dette stå i minst 8 timer. Jeg lar det gjerne stå i romtemperatur, men det går nok greit i kjøleskap også. Det passer perfekt å lage om kvelden, for så å steke vafler til frokost. Eller lag det om formiddagen og stek vafler til kvelds.

Steg 2: Etter 8 timer blander du inn egg, salt, smeltet smør og bakepulver. Spe med melk til en passelig konsistens. La det stå i et kvarters tid før du steker vaflene.

Kos deg!

4 kommentarer

 • Katarzyna

  De beste vaflene jeg har spist! Jeg har allerede laget de to ganger, og er helt begeistret for de. Lenge leve surdeigen! 😀

 • Bjørg Frøystein Huse

  Hei, er ganske ny i surdeigsuniverset og prøver meg fram i eit landskap med begrep som eg ikkje heilt har funne ut av enda.
  Synes det blir mykje svinn,( discard?), og leiter etter oppskrifter der dette kan brukast.
  Ser i vaffeloppskriften at det skal vere bakepulver. Er dette nødvendig? I mitt hode tenker eg at surdeigen erstatter andre hevemiddel, i vaflene er det jo også egg som fungerer som hevemiddel. Det blir nesten som å bake surdeigsbrød og så tilsette gjær???

  Mbh Bjørg

  • Maria

   Hei Bjørg! Enig med deg, det blir en del svinn. Jeg hiver ofte slanten i feks. vaffelrøre, pannekakerøre eller annen bakst hvis jeg kan – men det er jo ikke alltid det passer. I vaffeloppskriften synes jeg ikke surdeigen alene er nok, derfor bakepulver. Men du kan jo prøve deg frem uten 🙂 Bakepulver og gjær er to forskjellige ting, men når det er sagt så baker jeg ofte med en blanding av surdeig og gjær for å få det beste fra to verdener. De gode egenskapene og smaken til surdeig + heveegenskapene til gjæren. Da bruker jeg veldig lite gjær, under 1 ts.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.