Glutenfritt,  Middag,  Oppskrifter

Grønn og skjønn palak paneer

I dag vil jeg dele oppskriften min på palak paneer med deg! Palak paneer er en tradisjonell, indisk rett som er så å si selvskreven på menyen til indiske restauranter. Av indiske vegetarretter er dette kanskje den mest kjente? Palak paneer består av hjemmelaget cottage cheese (paneer) i spinatsaus (palak).

 
 

Retten er både smakfull og næringsrik. Spinat er proppet med vitaminer og kostfiber. Paneer er en fullverdig proteinkilde og en kilde til kalsium. De forskjellige krydderene gir deilig smak! Før ble jeg ofte litt skremt av alle de forskjellige krydderene jeg måtte kjøpe inn til denne typen gryteretter. Men du finner dem nok på en dagligvare med godt utvalg eller en Asia-butikk 🙂

 

Og du, jeg vet det kan se ut som at jeg har jukset med fargene på disse bildene… men det har jeg ikke! Om du får til blansjeringen riktig så blir spinatpuréen knæsj grønn og skjønn!

Grønn og skjønn palak paneer

Hvor mange? 2 porsjoner (med tilbehør)
Hvor lenge?Selve gryteretten tar ikke mer enn ca. en halvtime, men osten tar litt tid. Du kan gjerne lage den dagen i forveien og la den ligge kaldt.
Vegan? Oppskrift på vegansk palak paneer finner du her!

Du trenger:

Paneer av minst 1 liter melk – oppskrift her!

200 g fersk spinat
1 grønn eller rød chili
Olje, smør eller ghee
1-2 hvitløksfedd, finhakket eller presset
1 ss revet, fersk ingefær
1 ss garam masala
1 ts spisskummenfrø
200 g knuste tomater
1 dl fløte
1/2 ts korianderpulver
1/2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
1/4 ts sukker
Salt
Vann

Kok opp vann. Ha spinaten i det kokende vannet i maks 2 minutt, før du tar den ut og har den i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Dette er trikset som gjør gryteretten så grønn!

Grovkutt chilien i litt mindre biter. Ha den og spinaten i en blender eller liten food-processor og mix til en fin puré.

Varm 2 ss olje, smør eller ghee i en kjele. Når det er varmt tilsetter du hvitløk, ingefær, garam masala og spisskummenfrø. La det surre i 1-2 minutter. Tilsett knuste tomater, spinatpuré, fløte, koriander, paprikapulver, gurkemeie og sukker. Spe med 1/2- 1 dl vann og smak til med salt. La det småkoke et par-tre minutter før du tilsetter paneer kuttet i kuber. Vent et par minutter til paneeren er varm, og server 🙂

Det blir ikke så veldig mye mat ut av én slik gryte, så tilbehøret er viktig. Kjør på med (fullkorns)ris, papadums, nanbrød og eventuelt en blandet salat. Litt yoghurt eller kefir er godt til indisk mat. Eventuelt kan du doble oppskriften hvis dere er veldig sultne 🙂

Er den ikke grønn og fin?!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.