Fin bakst,  Glutenfritt,  Oppskrifter,  Søtt og salt

Glutenfri 17.mai kake ♥

Nå er det ikke lenge til 17. mai, dere! En dag verdt å feire, spør du meg. Jeg er ihverfall veldig takknemmelig for å bo i Norge. Her kommen en oppskrift litt utenom det vanlige. Det meste jeg legger ut her er jo vegetariske middagsoppkrifter. Men, som en del av kjøkkenhobbyen min elsker jeg også å bake og dekorere kaker! Du vet hvordan folk sier: «den var god, til å være glutenfri»? Vel, denne kaka er bare god. Punktum. Utropstegn! Og perfekt på 17.mai.

 

 I år fikk jeg lyst til å bake en glutenfri kake til den store dagen, fordi jeg er invitert på champagnefrokost hos ei venninne som ikke tåler gluten. Jeg har sydd sammen oppskriften fra flere andre, og ble temmelig fornøyd! Fargene er litt tricky, men du må bare blande deg frem til du finner en OK nyanse av rødt og blått. Husk at fargen i røra ser litt annerledes ut enn den vil i den ferdig stekte kaka – der blir den litt mørkere.

Når du baker til noen med cøliaki så husk på å være nøye med at alle ingrediensene må være glutenfrie, og at kaka ikke blir forurenset av glutenholdig mel du har på kjøkkenet.

 

Til én kake trenger du:

Bunn:
4 egg, økologiske
2 dl sukker
1 1/2 dl lys kakemix, glutenfri
1 dl potetmel
1 1/2 ts bakepulver
2 ss kakaopulver
Rød og blå konditorfarge*

Krem:
Cirka 400 gram kremost, naturell
3 dl/ 1 pk kremfløte
125 g melis
1 ts vaniljesukker
1 ss sitronsaft


*Her må du bruke kraftig konditorfarge som du får på velassorterte matvarebutikker, bakebutikker eller Jernia. De tynne vannfargene man vanligvis finner på dagligvaren holder ikke. NB: Sjekk at den er glutenfri! Royal blue og Red no taste fra Cacas er glutenfrie. 

♥ Tips: bruk gjerne laktosefri fløte og kremost for laktosefri variant.

Bunn:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Dette bør piskes med kjøkkenmaskin i 10 minutter. Bland kakemix, potetmel, bakepulver og kakaopulver. Sikt det inn i eggedosisen og vend det forsiktig inn. Del kakerøren i to forskjellige boller og vend inn konditorfarge til du blir fornøyd med nyansen. Vær forsiktig så du ikke slår ut all luften. Jeg dypper enden av en teskje i konditorfargen, og brukte cirka 4 «teskjeer» rød og 2 «teskjeer» blå (altså ikke ekte teskjeer, men enden på skaftet!).

Ha bakepapir i bunnen av en 24 cm springform og smør kantene med litt olje eller smør. Ha i røren til én av kakebunnene (den andre kan du dekke til med plast i mellomtiden). Stekes nederst i ovnen på 160 grader i cirka 30 minutter. Løsne springformen og la kakebunnen avkjøles, gjerne opp ned. Ha et nytt bakepapir i bunnen av springformen, smør den igjen og ha i den andre kakerøren. Stek den også nederst i ovnen på 160 grader i cirka 30 minutter. Avkjøl begge bunnene helt før du tar på krem.

Krem:
Pisk kremosten til den er myk. Sikt inn melis og vaniljesukker. Tilsett tilslutt kremfløte og pisk det videre til en fast og fin glasur.

Legg den ene bunnen på kakefatet. Bre over krem. Legg over den andre bunnen og dekk hele kaken med resten av kremen. Pynt etter eget ønske! 🙂 Denne kaken har jeg pyntet med litt smuler fra den røde kakebunnen, bare kutt forsiktig av litt før du monterer kaken. Finhakk det og strø over kaken, bruk gjerne en sikt/sil.

♥ Tips: for en enda høyere kake kan du doble oppskriften! Du trenger kanskje ikke dobbelt så mye av kremen, men 1 + 1/2 oppskrift burde holde.
 
Hva skal dere på 17. mai, noen gøye planer? 🙂

 

6 kommentarer

 • JulesTheNorweegie

  Digg! Denne kaken blir du glad av når du ser hemmeligheten på innsiden 🙂 Elsker kaker med ostekrem 😀
  Nøttebunn er også en klassiker, men hadde nok vært mye mer vanskelig og få god farge på. Tusen takk for oppskrift! Håper du har en fantastisk 17. mai i vente! x

  • Maria

   Takk skjønne du 🙂 Ostekrem smaker veldig godt, ihvertfall for oss som ikke kan ha det alt for søtt. Nøttebunn er digg, har lekt litt med tanken på en rawkake med det.. Uten konditorfarge, da.
   Håper du får en finfin 17.mai i utlandet 🙂

 • Ragnhild

  For en utrolig fin kake!! Så flink du er!!
  Det har blitt veldig viktig for meg å virkelig feire Norge den 17. Før tok jeg det liksom så for gitt at jeg bodde i Norge. Med årene har jeg blitt så takknemlig, og synes det er viktig å feire landet vårt- helt inn i hjertet liksom 🙂 I år blir første året jeg feirer i Sandefjord. Planen er å ta med barna til toget, møte venninner i byen, ta med piknik-mat og gå i parken. Gleder meg.

  • Maria

   Tusen takk!! 😀

   Helt enig! Er så mye å være takknemlig for her. Tenker over hvor heldige vi faktisk er som er norske… Vunnet i verdens-lotto, liksom. Bare det at vi er ressurssterke nok til å bestemme selv hva vi vil spise, for eksempel.

   Høres ut som dere har en fin dag planlagt, håper det blir koselig og håper det blir litt sol 🙂

  • Maria

   Hei Laila

   Jeg har lite erfaring med å bake med sukrin, så dedt vet jeg dessverre ikke. Men kanskje du kan sjekke om Linda Stuhaug har en oppskrift på dette? Hun har mange oppskrifter med sukrin vet jeg 🙂 https://lindastuhaug.no/

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.