
Rødvinsgløgg
Gløgg, glühwein, mulled wine, vintoddy… kjært barn har mange navn, og gløgg har cirka like mange oppskrifter som den har navn. Forskjellige land har sin versjon, og ingrediensene kan være mange forskjellige; rødvin, cognac, sukker, honning, appelsin, sitron, rosiner, avskallede mandler og krydder som kanelstang, vaniljestang, kardemomme, kryddernellik. Det som er likt for alle de forskjellige oppskriftene er at det er varm, krydret vin:
«Navnet gløgg kommer fra det svenske uttrykket «glödgat vin» og er fra begynnelsen av 1600-tallet. Det henspiller på tilvirkningsmetoden, der en sukkertopp dyppes i cognac og antennes. Flammen smelter sukkeret som tilflyter brygget og gir den sødme.» Wikipedia
Andre eksempler på «glödat vin»:
France: vin chaud («hot wine»)
Bulgaria: greyano vino («heated wine»)
The south and southeast of Brazil: quentão or vinho quente («hot wine»)
The Czech Republic: svařené víno («boiled wine»)
Hungary: forralt bor («boiled wine»)
Italy: vin brulé («burnt wine»)
Latvia: karstvīns («hot wine»)
Macedonia: vareno vino (boiled wine) or greeno vino (heated wine)
Poland: grzane wino («heated wine»)
Romania: vin fiert («boiled wine»)
Turkey: Sıcak Şarap («hot wine»)
(Wikipedia)
Du ser altså at gløgg er en drikk som ikke bare blir drukket rundt juletider i Norge, men som finnes i forskjellige versjoner rundt hele Europa (og verden). Kanskje fordi det er så godt? Den alkoholfrie varianten av gløgg som er forresten spesiell for skandinavia, såvidt jeg har forstått. Her kommer min oppskrift:
Rødvinsgløgg
Hvor mange? Ca. 750 ml
Hvor lenge? 20 min
Vegan? Hvis du bruker vegansk rødvin, sjekk Barnivore her eller Vegansamfunnet her
Du trenger:
1 flaske rødvin
2 dl sukker, gjerne brunt
12 nellikspikere
2 kanelstenger
1 vaniljestang
1 appelsin, helst økologisk
Evt. Rosiner og avskallede mandler
Splitt vaniljestangen og riv ca. halvparten av appelsinskallet med et rivjern. Du bør vaske appelsinen med kaldt vann først.
Ha vin, appelsinskall og krydder i en gryte og varm opp. Du trenger ikke bruke den dyreste vinen til dette, ta heller en enkel og billig. Det er viktig at vinen ikke koker, så her bør det være maks 70 °c.
Tilsett sukker og rør til det er helt oppløst. Når det ryker av vinen lar du den stå og trekke på lav varme en liten stund, før den er klar til servering.
Hvis du vil kan du sile ut krydderene før du heller gløggen i glass.
Pynt gjerne med en appelsinskive eller litt revet appelsinskall. Grovhakk mandlene og ha litt mandler og rosiner i gløggen, hvis du liker det 🙂
Det går selvfølgelig an å lage alkoholfri gløgg, da er det vanlig å bruke solbærsaft eller husholdningssaft. Du kan også lage hvit/ lys gløgg med hvitvin eller eplejuice.

