En hyllest til rosenkålen
Jul,  Kosthold & ernæring

En hyllest til rosenkålen

Hei! Så var det plutseig (endelig?) 1. desrmber. Jeg vil gjerne benytte dagen for å slå et slag for en grønnsak som sikkert vil stå på mange middagsbord nå i desember. Jeg nekter å tro at jeg er den eneste som liker rosenkål! Helt siden jeg var liten har jeg likt rosenkål, og det har vært fast følge i juletider. Rosenkål trenger absolutt ikke være ihjelkokt, fargeløs og uapetittelig. Hvis det er slik man tilbereder den forstår jeg at folk har et anstreng forhold til den. Men den har jo så mye mer potensiale!

Rosenkålen – en liten grønnsak med ufortjent dårlig rykte.

Rosenkålen kommer opprinnelig fra Belgia (tenk Brusselsprouts) og har blitt dyrket siden 1700-tallet. Denne lille grønnsaken inneholder blant annet vitamin C, vitamin K, kalium og folat. Den er kalorifattig, og inneholder kostfiber som metter og er godt for magen!

En annen ting som er så fantastisk med rosenkålen er at den er hardfør og tåler norsk klima. Mamma har plukket rosenkål i hagen til julemiddagen! Her får du altså en sunn og god matvare som kan dyrkes i Norge nesten året rundt. Det er jo fantastisk 🙂

Nøkkelen til god rosenkål er å ikke koke den for lenge. Den skal ikke være dvask og slapp og ekkel. Kok dem såvidt møre, 4-5 minutter. Igjen; cluet er å ikke koke den for lenge! Kutt gjerne et lite snitt i stilken før du koker den, for at den raskere skal bli gjennomkokt. Du kan også dampe den, eller ovnsbake den for en ny vri. Server den gjerne med litt tørket frukt eller ristede nøtter – nam!

Hva synes du? Yay eller nay til rosenkål?

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.