Frokost og pålegg,  Glutenfritt,  Grov bakst,  Niste og lunsj,  Oppskrifter,  Vegan

Ekstra næringsrike knekkebrød

Hei! Her får du oppskrift på deilige, grove knekkebrød laget med bløtlagte frø. Helgrove knekkebrød er sunt og godt, perfekt til frokost. Jeg bare elsker hjemmelaget knekkebrød! Når vi bløtlegger frøene blir knekkebrødene ekstra næringsrike.

For når vi bløtlegger frøene før vi spiser dem bryter vi ned noe som heter fytinsyre/fytat. Denne fytinsyren binder mineraler som jern, kalsium og sink. Når vi bryter ned fytinsyren frigjøres mineralene, og dermed kan kroppen ta mer nytte av dem! Dette tenker jeg at er ekstra gunstig for oss som spiser mye fullkorn, og/eller er vegetarianere. Det er akkurat samme prinsipp som ved surdeigsbaking, eller langtidshevet gjærbakst. Man må gi deigen og røra tid til å bearbeide fytinsyren litt, så en bitteliten dose tålmodighet er nødvendig. Men deigen skal jo bare stå på kjøkkenbenken så veldig liten innsats kreves.

Ekstra næringsrike knekkebrød

Hvor mange? 2 stekebrett, ca. 30-40 knekkebrød – kommer an på hvor store du kutter dem.

Hvor lenge? 6 t til bløtlegging + 1 1/2 time til forberedelser og steking.

Du trenger:

  • 5 dl frø
  • 2 ss sitronsaft
  • Vann
  • 2 dl havregryn, lettkokte*
  • 2 dl sammalt mel, som hvete, spelt, bygg, rug eller glutenfritt*
  • 2 ts bakepulver, strøkne
  • 1 ts salt

*Velg glutenfritt mel og havregryn for glutenfrie knekkebrød!

Begynn med å ha frøene i en bolle. Jeg bruker gjere en blanding av linfrø, gresskarkjerner, solsikkekjerner og sesamfrø med skall. Hell over vann så det dekker frøene og litt til. Rør inn 2 ss sitronsaft. La dette stå bløtlagt i minst 6 timer.

Etter bløtlegging:

Forvarm ovnen til 160°C varmluft.

Ha 2 dl havregryn, 2 dl sammalt mel, 2 ts bakepulver og 1 ts salt i en bolle. Bland sammen, og rør det så sammen med de bløtlagte frøene. Frøene vil ha absorbert mye av vannet fra tidligere, og lin- og chiafrø danner gel når de ligger i vann. Spe derfor med mer vann inntil du får en grøtaktig konsistens.

Bre røra utover to stekebrett kledt med bakepapir. Bruk en slikkepott til å få det helt jevnt. Dette er viktig for at knekkebrødene skal stekes likt.

Sett brettene inn i ovnen samtidig og stek i 20 minutter. Ta dem ut (pass på, det kan komme mye varm damp ut av ovnen) og bruk en pizzakutter til å kutte opp knekkebrød i ønsket størrelse. Sett inn brettene igjen, motsatt av hvordan de stod først. De skal steke til sammen ca. 45-60 minutter.

Etter 20 minutter bytter du igjen plass på dem, og snur brettene slik at det som var frem isted blir bak nå. Skjønner? Knekkebrødene trenger en times tid i ovnen nå. Fortsett å bytte plass på brettene hvert ca. 20. minutt. Steketiden varierer alltid litt, så følg med. De skal ikke bli alt for godt stekt, men sprø og fine.

Til slutt kan du godt steke dem et kvarters tid med ovnsdøren åpen, så de liksom tørker.

Knekkebrødene avkjøles på rist og oppbevares i en tett boks. De er kjempegode til frokost, niste og kveldsmat! Jeg bare elsker grove frøknekkebrød og kan faktisk spise det som snacks når jeg får lyst på noe godt… haha. Men jeg er ekstremt glad i frø, da. Ekorn! 😉

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.