Maria Uldahl, matblogg
Kosthold & ernæring

Nytt år og nye muligheter + litt om detox og kostråd

Nytt år, nye muligheter!

For mange er starten på det nye året en gyllen anledning til å endre på noe i livet. Noen har garantert satt seg nyttårsforsetter som å spise sunnere eller gå ned i vekt. Noen kutter sukker, andre vil teste en diett, noen forsøker en såkalt detox. Det kan være fint å kickstarte en sunnere livsstil nå i januar, men den virkelige utfordringen er å faktisk legge om til gode vaner som du kan beholde over tid. I dette innlegget vil jeg slå et lite slag for å sjekke ut de offisielle kostrådene før du hiver seg på den neste dietten eller kuren.

Alle dietter funker om du følger dem

Å gjøre flere store endringer i kostholdet på kort tid kan faktisk virke mot sin hensikt. Det kreves nemlig enormt med motivasjon og viljestyrke for å gjennomføre store endringer i livsstil. Det er derfor jeg heller vil anbefale å ta litt mindre grep som du faktisk klarer å følge opp. Vi kan si det slik at alle dietter funker om du følger dem. Problemet er at dietter er vanskelige å følge i lengden. Dermed ender noen opp som såkalte jojo-slankere. For helsen sin skyld er det nok mer gunstig å spise relativt sunt over tid enn å være ekstremt fokusert på kosthold i noen få uker.

Problemet med de offentlige kostrådene

Jeg anbefaler ikke noen spesielle dietter til friske folk, da jeg mener at et balansert kosthold med bakgrunn i kostrådene vil være godt nok for de fleste. Vi kan stadig høre om folk som snakker ned de offentlige kostrådene. Når befolkningen får høyere vekt og mer sykdommer må vel det være et tegn på at kostrådene ikke funker? Vel, når en veldig liten del av befolkningen faktisk følger rådene (kilde) så kan vi bare spekulere i hva som er årsaken; er rådene i seg selv dårlige, eller er hovedproblemet at folk ikke følger dem?

NRK gjorde et lite forsøk for noen år tilbake hvor de laget en diett, «Smart fat, slow carb», som de testet ut på frivillige (kilde). Forsøkspersonene meldte om de samme effektene som vi ofte får høre fra folk som har fulgt en diett; de følte seg ganske bra og gikk litt ned i vekt. Etterhvert ble det avslørt at denne dietten i realiteten var de norske kostrådene, presentert på en litt mer sexy måte! Kanskje problemet ikke er kostrådene i seg selv, men hvordan de blir presentert?

Hva sier egentlig kostrådene?

Vet du egentlig hva kostrådene går ut på? Er de så ubrukelige som noen skal ha det til? Før du hopper på en ny diett eller kostholdstrend vil jeg anbefale at du forsøker å sette deg inn i hva kostrådene egentlig sier (les dem her), og følge det noen uker. Personlig følger jeg dem ikke til punkt og prikke, og det er heller ikke nødvendig. Dette er kostråd, med stort rom for individuell tilpasning. Rådene er generelle og gis til hele befolkningen – selvfølgelig vil det være individuelle variasjoner i hva vi foretrekker å spise og føler oss bra med!

Helsedirektoratets kostråd er basert på forskning. Rådene funker veldig fint som et utgangspunkt for en sunn livsstil, og så kan man så klart tilpasse det daglige kostholdet alt ettersom hva man foretrekker. Bruk dem gjerne sammen med tallerkenmodellen som et utgangspunkt for hverdagskosten ditt. Da er du allerede godt på vei til et næringsrikt og balansert kosthold.

«Spiser du sunt og er fysisk aktiv i hverdagen, reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og
karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme» (Kilde).

På tide med en detox?

Før vi rekker å si «godt nyttår» er folk ute med de beste triksene for å gå ned i vekt og bli sunn og frisk og vakker og ung og så videre. Du har kanskje vært innom tanken om å ta en detox nå etter juleferien? Det blir jo fort litt mye av både sukker, fett og alkohol på denne tiden av året. Sannheten er at kroppen din stort sett tar hånd om dette på egenhånd. Såkalte detox-produkter har ikke noen effekt, bortsett fra at de kan virke lakserende eller vanndrivende. Det vil enkelt sagt bety at de får deg til å løpe på do, og det kan man jo miste et par-tre kilo av faktisk.

En detox-te eller kur vil nok ikke gjøre underverker for helsa, selv om mange hevder det. Istedet for å følge en sær kur i et par dager eller en uke bør du heller forsøke å finne et kosthold og en livsstil du kan trives med over tid. Hvis kostholdet ditt får deg til å føle deg så dårlig at du ønsker å rense kroppen med en kur, da er det kanskje på tide å ta tak i hverdagskosten? Helsa di vil nok ha mye mer nytte av at du er relativt sunn over tid, enn ekstremt «sunn» i en uke.

Jeg skrev et lengre innlegg om detox etter påske, det finner du her!

Har du noen nyttårsforsett, eller planer om å endre på kosthold og livsstil i 2018? 🙂

2 kommentarer

  • Ragnhild

    Fint innlegg Maria. Jeg tror KUN på livsstil, og det å finne en livsstil men liker og faktisk ønsker å leve. Og det krever nok mer enn å finne en spennende ny diett.
    Godt nytt år til deg <3 Gleder meg til å følge deg inn i det nye :*

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.