Glutenfritt,  Mellommåltid,  Oppskrifter,  Søtt og salt,  Vegan

Choco Bliss ball – energikuler med sjokoladesmak

Har du hørt om bliss ball før? Du har kanskje sett dem på instagram eller ulike matblogger. Det er altså deilige energikuler basert på dadler og andre digge ingredienser. Jeg vet ikke hvor «bliss ball» kommer fra, men det er jo et fin-fint navn.

Disse energikulene er kjempegode som snacks eller et lite, søtt mellommåltid hvis du trenger litt kjapp energi. Jeg synes de er veldig gode sammen med en kopp sort kaffe! Dette er en grunnoppskrift på en ganske basic måte å lage energikuler på. Du kan variere smaken akkurat som du vil, og senere vil jeg legge ut flere forskjellige varianter i egne innlegg 🙂

Smaksvariasjoner:
Mocca Bliss Ball – energikuler med et hint av kaffe
Pink raspberry Bliss Ball – energikuler med bringebær 
Coco Bliss ball – energikuler med kokos og kakao

Choco Bliss ball – energikuler med sjokoladesmak (grunnoppskrift)

Hvor mange? Det kommer an på hvor store du lager dem, men 6-10 kuler.
Hvor lenge? ca. 30 minutter å lage, så skal de stå kaldt.
Vegan? Jepp.

Du trenger:
10 dadler
1 ss kokosolje, smeltet
2 ss kakaopulver
En klype maldonsalt e.l.

Én av disse:
– Havregryn
– Kokosmasse
– Hakkede nøtter
– Frø eller kjerner

Del dadlene i to og fjern steinen, hvis ikke du har kjøpt dadler uten sten. Ha dadler, smeltet kokosolje, kakaopulver og litt salt i en food-processor og kjør det til en jevn masse. Bland så inn 4 spiseskjeer av enten havregryn, kokos, hakkede nøtter, frø eller kjerner.

Nå skal du lage selve energikulene. Hvis massen er for løs hjelper det å sette den i frysen 5-10 minutter. Vask hendene, og med våte hender ruller du energikuler med håndflatene. 10 dadler rekker til 8-10 energikuler, det kommer så klart an på hvor store du lager dem.

For å pynte energikulene kan du rulle dem i det du har smaksatt med. F.eks. i revet kokos eller hakkede nøtter. Da blir det enklere å spise dem også, fordi de liksom holder seg litt fastere.

Legg energikulene på bakepapir eller matpapir, og sett dem kaldt minst en halv time. Oppbevares kaldt frem til servering, helst i frysen! I romtemperatur blir de raskt myke og klissete.

Enjoy!

Litt fakta om dadler når vi først snakker om dem:

Dadler er botanisk sett et bær som inneholder frø, selv om vi i dagligtale gjerne omtaler det som frukt/tørket frukt. De vokser på palmer i Nord-Afrika, Midt-Østen og Asia. Dadler er veldig søte og passer derfor som naturlig snacks eller søtning. De er rike på kostfiber som er godt for fordøyelsen (NB: ikke hvis du følger lav-FODMAP), og en kilde til kalium.

Er det bedre enn sukker?
Mange bruker dadler som søtning i bakverk og snacks. Det er jo akkurat det vi gjør i denne oppskriften på energikuler. Her er jo formålet å lage noe ganske energitett som kan gi rask energi når man trenger det, men som man også kan kose seg med.

Hvitt sukker er rent sukker og inneholder bare 100 % sukker, for å si det kort og enkelt. Dadler inneholder mindre kalorier og mindre sukker per 100 g enn rent sukker, i følge Matvaretabellen. I tillegg inneholder det kostfiber og mikronæringsstoffer som kalium, samt litt protein. Sånn sett kan dadler være et godt alternativ til sukker og butikkgodis når du har lyst på noe søtt, tenker jeg. Men det er fortsatt kaloririkt og søtt.

Som vanlig gjelder vel huskeregelen om å spise variert og ikke for mye 🙂

Dadler har lang holdbarhet, og kan fryses uten at kvaliteten blir dårlig/annerledes. Så oppbevar gjerne energikulene i frysen, og ta dem ut litt før du skal spise dem. Så har du deilig energipåfyll alltid tilgjengelig 🙂

Har du smakt bliss balls eller noe lignende før? 🙂

Én kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.