Chiligryte med quinoa

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker chiligryter. Enkelt å lage, mettende og smakfullt! Spesielt om vinteren, da varmer det så godt. Denne varianten er med ekstra mye quinoa. Quinoa er et frø som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika og er en viktig matvare for befolkningen i Andesregionen. Det dyrkes nå også i Finland og Norge, veldig spennende! Quinoa er næringsrikt, glutenfritt og inneholder fullverdig protein, så det er en spesielt god proteinkilde for vegetarianere. Den hvite quinoaen er kanskje mest kjent her i Norge, men den kommer i flere farger. På bildene ser du hvit, sort og rød. Kan brukes istedet for ris, eller på mer kreative måter 🙂

Hvor lenge? Cirka 30 minutter.
Hvor mange? 4 gode porsjoner.

Du trenger:
2 dl tørr quinoa
1 fedd hvitløk
1 rød chili
2 paprika, gjerne i forskjellige farger
1 stor gulrot
100 g maiskorn
1 boks bønner, de du liker
En liten boks kremost naturell (125 g)
Litt vann
Matolje
Chilipulver
Spisskummen
Salt
1/2 ts sukker


Gjør det vegansk og melkefritt ved å benytte et melkefritt alternativ til kremost – du finner det i allergihylla eller på spesialforretninger. Quinoa er naturlig glutenfritt.

Kok quinoa etter anvisning på pakken. Vanligvis tar man 1 del quinoa i 2 deler vann, og koker det under lokk i cirka 12-15 minutter. Så tar man kjelen av platen og lar det stå til alt vannet er absorbert. Husk å skylle quinoaen i friskt vann før koking.

Del chilien i to på langs og fjern frøene og det hvite fruktkjøttet hvis du vil. Da blir den litt mildere. Chili finhakkes, og paprika kuttes i ønsket størrelse. Finhakk hvitløken eller press den direkte i gryta. Fres hvitløk og chili i litt matolje 2-3 minutter. Tilsett paprika, tomat og gulrot. Pass på – det er varmt og kan sprute. Ha i 1 ts spisskummin, 1/2 ts salt, 1/2 ts sukker og eventuelt litt chilipulver. Spe med litt vann. La det småkoke under lokk i 5-6 minutter.

Skyll mais og bønner i friskt vann. Ha det i gryta sammen med ferdigkokt quinoa. Hvis du har barn som plukker ut bønnene kan du godt mose dem litt. La gryta stå i 2-3 minutter så alt blir varmt. Bland inn kremost helt til slutt, og smak om det er noe som mangler av krydder.

Tips: Ble det for sterkt? Ha i litt mer kremost eller litt melk. Sett frem mørk sjokolade på bordet, det hjelper hvis du “brenner deg” på chilien.

Tips: Det finnes mange typer bønner, så her kan du bare prøve deg frem med de du vil!

 

Merket med: ,,,,,

9 kommentarer til «Chiligryte med quinoa»

 1. Så utrolig deilig!! Varmende gryter er fantastiske på kalde dager. Og her er det jo så mange gode smaker sammen. Nam!

  1. Ja, det er så godt spesielt nå i ruskeværet 🙂

 2. Norsk quinoa? Spennende, og utrolig mye bedre for miljøet! Alle disse "ancient grains" typene blir jo oftet fraktet lang og lengre enn langt 🙂
  Denne chilli gryten høres og ser digg ut 😀 Kan'ke så feil på en kald vinter kveld 😀 x

  1. Jaa det er så genialt 😀 Har kjøpt finsk før, og nå er det mulig å fine norsk ihvertfall noen steder på Østlandet. Helt herlig:)

 3. Hei – tenkte å prøve denne oppskriften i kveld. :o) Det står "Tilsett paprika, tomat og gulrot", men det står ikke tomater i ingredienslisten, så skal det være en boks med tomater eller mer? Takk for svar. :o)

  1. Så hyggelig at du vil overnatte den! Uff, her har det sneket seg inn en feil. Takk for at du kommenterte. Det skal én boks hakkede tomater ja:-) Håper det smaker 🙂

  2. Kjempeflott, takk, takk! :o)

   PS! "Overnatte den" får vi se på! ;o)

  3. Haha, går litt fort i svingene når man er på telefonen 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.