Veganske boller i rødt, hvitt og blått

Disse bollene lagde jeg til 17. mai. Bolleoppskriften fant jeg på Det Søte Liv, etter å ha søkt på “verdens beste boller”. Oppskriften er litt annerledes enn en vanlig bolleoppskrift. Jeg byttet forresten ut kumelk med soyamelk for å gjøre oppskriften vegansk. Det er ikke alltid det skal så mye til 🙂 Vaniljekremen har jeg laget enkelt med Alpro vaniljedessert. Syltetøyet bør lages dagen i forveien.
… og det ble faktisk verdens beste boller!

 

 

Nok til 20 boller
Beregn goood tid… syltetøyet skal avkjøles og bollene heves, så her må du være tålmodig

Du trenger:
Boller:
0,5 liter soyamelk *
150 g raps- eller solsikkeolje
125 g melis
50 g fersk gjær
0,5 ts kardemomme
ca. 750 g siktet hvetemel el. speltmel

Fyll:
ca. 125 g jordbær
ca. 125 g blåbær
1/2 pose Jam syltepulver e.l.
50-75 g sukker

3 beger Alpro vaniljedessert*
3 ts maizena
Evt. bittelitt vaniljepulver

*Alpro desserter og soyamelk finner du i “allergihylla” på dagligvarebutikken, eller på helsekosten

Syltetøy (Lages helst dagen i forveien)
Ha blåbær og jordbær i hver sin gryte. Kok opp og tilsett ca. 1 ss syltepulver i hver gryte. Syltetøyet skal bli ganske tykt. Rør godt og la det koke i to minutter. Jeg liker best når syltetøy ikke er så søtt, så jeg bruker ikke så mye sukker. Beregn mengden selv, fra 50- 75 g sukker i hver gryte. Vær oppmerksom på at brunt sukker kan misfarge syltetøyet litt. Rør godt til sukkeret har løst seg opp. Ha syltetøyet over i  rene syltetøyglass eller annen egnet beholder. La syltetøyet avkjøles før bruk, gjerne over natta

Vaniljekrem
Jeg har jukset litt og brukt en lettvint løsning med Alpro vaniljedessert. Det går selvfølgelig an å lage sin egen vaniljekrem helt fra bunnen av om du ønsker. Hvis ikke: ha Alpro vaniljedesserten i en bolle sammen med maizena og rør godt. Hvis du vil kan du ha i litt vaniljepulver. Sett kaldt frem til kremen skal brukes.

Boller
Framgangsmåten er kanskje litt annerledes enn du er vant med, men disse bollene ble syyykt digg!!
Kok opp soyamelk, margarin og melis. Avkjøl blandingen til den er lunken, ca. 37c. Tips: for at avkjølingen skal gå raskere kan du plassere bollen i kaldt vann og røre mens du venter. Rør ut gjæren i væsken. Sikt og bland inn kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig – ikke for klissete og ikke for tørr. Juster eventuelt med mer mel eller soyamelk. Trill ut boller (ingen forheving) og legg dem på stekebrett dekket av pakepapir. La dem heve på en lun plass i en times tid.

Når bollene har hevet trykker du ned en liten grop i midten av hver bolle. De faller litt sammen, men de hever igjen i ovnen. Ha ca. 1 ss vaniljekrem og 1 ts jordbær- eller blåbærsyltetøy i hver bolle.

Stek bollene midt i ovnen på 250°C i 7-10 min. La dem avkjøles litt og dryss over melis før servering.

Mmm, nystekte boller <3

PS: Det er lov å jukse og kjøpe ferdig syltetøy! 🙂
Det går selvfølgelig også an å bare bake boller, uten fyll.

 

 

Merket med: ,,,,,,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.