Kosthold & ernæring

Blir man mett av vegetarmat?

God morgen! Jeg har en rolig start på dagen etter en natt med litt lite søvn. Har sen forelesning i dag, da er det deilig å kunne ha litt me-time med kaffe og mørk sjokolade på starten av dagen.

Ofte når jeg snakker om vegetarkosthold med folk oppfatter jeg at de er redd for å ikke bli mett av vegetarmat. «Man må ha kjøtt for å bli mett», «Kan ikke spise bare salat», «Hvis ikke det er kjøtt i føler jeg ikke det er ordentlig middag», osv. Jeg forstår det forsåvidt, fordi det er dette de fleste har vokst opp med og er vant med. Men stemmer det?

En dansk studie fra Universitetet i København (Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science) har undersøkt forskjellige måltider med animalsk protein VS måltider med planetprotein fra bønner. Testpersonene var unge, friske menn. I denne studien ble testpersonene mer mette etter et måltid med planteprotein og mye fiber, enn et måltid med animalsk protein og mindre fiber. Ulempen var at vegetarmåltidet var mindre apetittvekkende… men jeg vet at man kan lage GOD mat med belgfrukter!

«In conclusion, a vegetable-based meal (beans/peas) influenced appetite
sensations and energy intake favorably compared to an animal-based meal
(pork/veal) with similar energy and protein content», sitat fra studiens konklusjon.

Dette er ikke den første studien som undersøker ulike protein ift. metthetsfølelse, eller vegetarmåltider VS måltider basert på animalsk protein. Belgfrukter har lenge blitt ansett som «slankemat» fordi det har en god evne til å gi metthetsfølelse. Man kan altså bli like mett av mat som er mer miljø- og dyrevennlig. Vi må bare huske på å få i oss komplett protein når vi erstatter animalske matvarer med plantebaserte.

Hvis du synes det er vanskelig eller slitsomt å lese originalartikler på engelsk anbefaler jeg dette blogginnlegget av professor Kaare R. Norum: Mat fra dyreriket eller planteriket?

Originalartikkelen finner du her:
Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study

Så, der har du litt lesestoff! Hva med å lage en veggisburger til middag i dag? Ha en fin dag 🙂

2 kommentarer

  • Ragnhild

    Spennende innlegg. Jeg har liksom tenkt at man blir *lettere* mett. Er i alle fall det jeg ofte får som tilbakemelding når jeg lager mat til andre. De blir mette, men ikke trøtte og tunge i kroppen etter å ha spist.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.