Glutenfritt,  Oppskrifter,  Søtt og salt,  Tilbehør,  Vegan

Betechips, høstlig snacks

Hei! Nå er det fredag, dere! Jeg sitter hjemme og jobber i dag, med en god mix av skole, blogg og oppussing. I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på høstlig snacks til helga; chips av beter! Beter må være den vakreste grønnsaken Chipsen kan like gjerne spises som snacks, som til garnityr på salat eller høsten kremete grønnsakssupper.

Du kan lage betechips på to måter, eller egentlig tre. Du kan fritere dem eller bake dem i ovnen, eventuelt dehydrere/tørke dem. Sistnevnte har jeg ikke tatt med her, da jeg ikke har dehydrator og heller ikke så mye tålmodighet. Men det er nok en god metode for dere som ønsker et alternativ med mindre kalorier/fett som også er raw. Jeg synes de frityrstekte er enklest å få sprø, men selve friteringen er jo litt arbeid i forhold til ovnsbaking. Du får se selv hva du ønsker å gjøre! Oppskriftene er veganske og fri for de vanlige allergenene.

FRITERING

Du trenger:
Beter
0,5 liter matolje til fritering
Havsalt

Av utstyr bør du ha en mandolin, en gryte som egner seg til fritering, hullsleiv og nok av kjøkkenpapir som ikke loer.

Skrell betene. Kutt dem i så tynne skiver som mulig. Det er her mandolien er et godt verktøy. Varm opp oljen. Den skal holde cirka 175ºC. Det er viktig at den er skikkelig varm, men ikke for varm heller. Hvis ikke oljen er varm nok vil ikke betene bli sprø. Hvis den er for varm vil chipsen bli brun eller svidd.

Ha tynne skiver av beter i oljen. Du vil se at de krøller seg litt sammen og etterhvert blir brune i kantene. Du bør snu dem underveis i friteringen. Ta dem ut når de ser ut som de begynner å bli sprø, før de blir ordentlig brune. La dem renne av seg og avkjøles på kjøkkenpapir. Strø over salt etter smak, jeg liker maldonsalt til dette.

OVNSBAKING

Du trenger:
Beter
Olivenolje
Havsalt
Evt. krydder

Forvarm ovnen til 160ºC, varmluft.

Skrell betene og kutt dem i så tynne skiver som mulig. Det er best å bruke en mandolin. Ha skivene i en bolle og hell over litt olivenolje, salt og eventuelt krydder. Bland sammen. Du kan også pensle betene med olje, hvis du synes det er greiere. Det er viktig å ikke bruke for mye olje, da får du slapp chips. Vi vil jo at den skal bli sprø! Legg skivene på stekebrett kledd med bakepapir. Ikke la noen av skivene overlappe hverandre.

Stekes på 160ºC varmluft i cirka en halvtimes tid. Slipp ut litt damp innimellom (vær forsiktig når du åpner ovnen) Følg nøye med, særlig mot slutten – plutselig er de svidd! La chipsen avkjøles på tørkepapir eller en rist.

Betechipsen er ikke nødvendigvis noe sunnere enn vanlig chips. Du kan vel argumentere for at den er sunnere ved at du selv kontrollerer mengde og type fett og salt, samt tilsetningsstoffer. Men det er fortsatt ment som snacks, altså! Hvis du tørker (dehydrerer) grønnsaker vil du nok heller nærme deg noe som kan kalles sunn snacks. Det som skiller chipsen fra annen chips er jo at den er hjemmelaget, at den smaker annerledes og at den ser fantastisk flott ut. Tenk så fint å drysse litt over en salat eller suppe nå om høsten? Helt perfekt, spør du meg!

Som dere kanskje har skjønt faller timingen til dette innlegget sammen med #oppskriftsutfordringen. Hurra for bra tiltak som engasjerer og samler matbloggere! 🙂

Psssst! Har du prøvd oppskriften min på eplechips? Det er en at mine mest populære oppskrifter, særlig om høsten. Og den kan man faktisk kalle SUNN snacks!
Du finner den her

Ønsker dere en god helg! Jeg skal jobbe med skole og leilighet, hva med dere?

4 kommentarer

  • Maria

   Takk!! Ja, frukt og grønt er så fantastisk. Både vakkert å se på, godt å spise og godt for kroppen! Beter er i en særklasse, synes jeg. Såå fine.

   Kanskje det kommer en raw versjon fra deg en gang..? Er jo lov å håpe:)

 • JulesTheNorweegie

  Mmm så godt! Her borte selger de poser med blandet grønnsaks chips, deriblant rødbete og gulrot – kombinasjonen av alle chipsene er deilig, og du trenger ikke så mye salt heller.
  Disse her ser uuuutrolig gode ut! 😀 Takk for inspirasjon og metode her 😀 x

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.