
Betakaroten – er det egentlig good for you?
Et sikkert vårtegn er annonser for betakaroten på norske blogger. Det hevdes å gi en dyp brunfarge samt å beskytte mot soleksem og solbrenthet. Helt naturlig, helt ufarlig. Gjerne akkompagnert med bilder av slanke og solbrune jenter, ofte er det nok litt photoshop involvert også. Men er det egentlig good for you?
Aller først: hva er egentlig beta-karoten? Den hører til en gruppe antioksidanter som kalles karotenoider. Har du kanskje hørt at du bør spise fargerike grønnsaker for å få i deg antioksidanter? Det er fordi disse karotenoidene også er pigmenter, og altså gir farge til plantene. Betakaroten blir omdannet til vitamin A i kroppen og kalles derfor også provitamin A. Ikke all betakarotenen du spiser blir omdannet til vitamin A, men litt fett i måltidet kan hjelpe på opptaket. For eksempel litt olivenolje på grønnsakene.
Personlig har jeg vært veldig plaget med såkalt solallergi opp igjennom. Min hud kan reagere etter bare 10 minutter med sol. Det er vondt, det klør og det ser ikke akkurat lekkert ut. Dessuten er det ingenting som hjelper når solallergien først er der, synes jeg. Noe skikkelig dritt. Derfor er jeg såklart interessert alt som kan forebygge dette!

Betakaroten kan nemlig bidra til å vedlikeholde en sunn hud, beskytte mot solbrenthet, beskytte mot hudskader fra UV-stråler, bidra til å gi brunere hud og gjøre at huden tåler sol bedre.
Kosttilskudd med betakaroten kan også gi økt risiko for lungekreft og dødelighet hos røykere. World Cancer Research Fund konkluderer med at det er overbevisende dokumentasjon for at tilskudd med betakaroten øker risikoen for lungekreft hos røykere. «Overbevisende dokumentasjon» betyr at forskningen vi har i dag er ganske entydig på at dette stemmer. ATBC-studien er kanskje mest kjent, og den underbygges av andre studier og artikler.
Ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) kan det ikke utelukkes at økt kreftrisiko også gjelder de med andre kroniske betennelsestilstander i lungene, som astma og KOLS. Det er også sett en mulig sammenheng mellom betakarotentilskudd og økt risiko for hjerte- og karsykdom. Dette gjelder riktignok mye høyere doser enn det som selges i Norge.
Betakaroten fra grønnsaker og frukt har heldigvis ikke vist den samme negative effekten! Tvert i mot kan et høyt inntak av frukt og grønt beskytte mot ulike typer kreft samt hjerte- og karsykdom. En mulig forklaring på dette kan være at vi trenger hele miksen av næringsstoffer som vi får fra matvarer, og ikke høye doser av isolerte enkeltstoffer fra kosttilskudd.
Tilskudd med betakaroten anbefales ikke til gravide og ammende, fordi det omdannes til vitamin A i kroppen. Både for lite og for mye mye vitamin A kan være skadelig for fosteret.
Jeg har altså litt blandede følelser for betakaroten. På den ene siden er det supert om det kan forebygge soleksem, som er veldig plagsomt. Det ser ikke ut til at kosttilskudd med betakaroten er skadelig så lenge man har friske lunger og ikke røyker. Men betakaroten fremstilles svært ensidig på mange blogger, og jeg setter spørsmålstegn ved om bloggerne har nok kunnskaper om kosttilskudd til å gi råd til sine tusenvis av følgere.
En annen side ved saken er dette vanvittige utseendefokuset, og fokuset på å bli solbrun når vi vet at uforsiktig soling gir økt risiko for hudkreft.
Her er et eksempel fra en kjent, norsk blogg. Bloggeren, en ung kvinne, antydet at det ikke gjør noe å ta dobbel dagsdose betakaroten. Det hadde nemlig en som jobber på helsekostbutikk fortalt henne. Til hennes forsvar anbefaler hun riktignok ikke å ta «for mange», ikke mer enn to om dagen.
Det er flere problemer med dette. For det første er det ingen krav til utdanning innen helse eller ernæring for å jobbe på helsekost. Så ikke ta råd derfra for god fisk. Jeg skjærer ikke alle over én kam, men noen virker rett og slett useriøse. Mangelen på kontroll gjør kundene utrygge.
- «Helsekostbutikker avslørt: – Gir livsfarlige råd», TV2.no, 14.09.2016
- «Eksperter frykter overdoser. Test av D-vitamintilskudd: Ett produkt ble umiddelbart fjernet fra markedet», TV2.no, 27.042017
For det andre foreslo Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i 2o15 en øvre trygg grense for betakaroten fra tilskudd på 4 mg per dag. Dette er på grunn av de potensielt helseskadelige effektene. I Norge er det ikke lov å selge tilskudd av betakaroten hvor anbefalt dagsdose er høyere enn 3 mg.
Hvis du følger bloggeren og helsekostarbeiderens råd kan du altså ta 6 mg betakaroten daglig. Det er 2 mg mer enn VKM anbefaler som øvre trygge dagsdose.
Så kan man sikkert diskutere om dette er for strenge grenser, eller om grensen kun burde gjelde for røykere og de med lungesykdom. Men det er altså slik det er per i dag.
En annen blogger skriver at det er dødsviktig å beskytte huden mot sola, og at det er en av grunnene til at hun tar betakaroten. Mens i regelverket for godkente helsepåstander påpekes det at betakaorten IKKE er en erstatning for solkrem. Det er flere slike betalte blogginnlegg som ikke nevner at man fortsatt bør bruke solfaktor selv om man tar betakaroten. Det kan være misvisende.
En blogger får en kommentar om at betakaroten kan være skadelig for røykere. Da svarer hun at betakaroten fra grønnsaker også kan være skadelig. Dette stemmer jo ikke med det jeg allerede har skrevet: at ingenting tyder på at betakaroten fra grønnsaker og frukt er skadelig, kun betakaroten fra tilskudd er sett i sammenheng med økt kreftrisiko. Frukt og grønt er virkelig good for you!
Dette er bare noen av få eksempler på det jeg mener er ensidig og dårlig informasjon om kosttilskudd på norske blogger. Jeg setter spørsmålstegn ved om unge jenter uten helsefaglig bakgrunn er egnet til å gi råd om kosttilskudd til sine lesere.
Til slutt vil jeg bare nevne at det er litt rart å skrive at betakaroten gir en dyp, varig brunfarge. I virkeligheten er jo betakaroten en oransjefarge, bare tenkt på gulrøtter og søtpoteter som er rike på naturlig betakaroten 😉
Hvorfor gidder jeg å skrive om dette? Fordi jeg skulle ønske flere faktisk gjorde litt research før de bestiller en pakke med piller som en rosablogger har blitt betalt for å skrive om. Jeg skulle ønske at om du ser en annonse som høres for god ut til å være sann så kicker den kritiske sansen inn. I dag var det betakaroten og rosabloggere som fikk gjennomgå, men det finnes nok av eksempler der ute. Betakaroten er sikkert ikke det verste.
Jeg er ikke ensidig negativ til kosttilskudd, altså. Selv kommer jeg kanskje til å ta betakaroten mot soleksem denne våren. Forøvrig spiser jeg stooore mengder gulrot, tomater, brokkoli, spinat og søtpotet. Rikt på naturlig betakaroten og kjempegodt! Solkrem, klær og ikke minst skygge er fortsatt min beste solbeskyttelse. Senere kan jeg gjerne skrive et innlegg om gode solkremer, det er nemlig mye rart i den kategorien.
Så for å svare på spørsmålet: betakaroten fra grønnsaker er good for you! Kosttilskudd kan være good for you, med visse forbehold. Om du røyker eller har en lungesykdom bør du nok unngå betakaroten-tilskudd. Generelt sett bør du være litt forsiktig med kosttilskudd hvis du har en sykdom eller bruker medisiner, tenker jeg.
Tar du betakaroten i vår? 🙂

Kilder/les mer:
- Antioksidanter (NIFAB)
- «Antioxidant drugs for preventing lung cancer in healthy people» (Cochrane).
- «Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases» (Cochrane)
- «Betakaroten, hva er det?» (Bama)
- EU Register on Nutrition and Health Claims
- Forskrift om kosttilskudd (Lovdata)
- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer- Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag (Nasjonalt råd for ernæring).
- Kostråd: spis minst 5 om dagen (Helsedirektoratet).
- Risikovurdering av betakaroten i kosttilskudd (VKM)
- «Soling» (Norsk Helseinformatikk)
- «The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. The Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group.«, kjent som ATBC-studien (Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group).
- «Helsekostbutikker avslørt: – Gir livsfarlige råd», TV2.no, 14.09.2016
- «Eksperter frykter overdoser. Test av D-vitamintilskudd: Ett produkt ble umiddelbart fjernet fra markedet», TV2.no, 27.042017
Jeg ønsker ikke å henge ut enkeltpersoner og oppgir derfor ikke hvilke blogger jeg har hentet info fra her og nå. Den ene bloggen har dessverre blitt slettet i etterkant av at jeg skrev dette.

