Kosthold & ernæring

Anti-inflammatorisk kosthold, hva er det? + litt tanker om kosthold og helse.

Du har kanskje hørt om betennelsesdempende mat og anti-inflammatorisk kosthold før? Jeg har i perioder prøvd ut et såkalt anti-inflammatorisk kosthold. Altså et kosthold hvor jeg spiser mindre av det som kan trigge betennelser i kroppen, og mer av det som kan redusere betennelse.

Men hva er egentlig et anti-inflammatorisk kosthold? Hvis du søker på dette på nettet vil du få opp mange forskjellige meninger om hva som er bra eller dårlig mat med tanke på betennelser. Noen mener nøtter og fullkorn er medisin, andre tror det er giftig. Så her må du ha føttene godt plantet i jorda, og gjerne litt bakgrunnskunnskap om kosthold og helse. Regel nr. 1 er såklart å ikke tro alt du leser, spesielt ikke på blogger og ymse nettsider. Her skriver jeg nesten imot meg selv, i og med at jeg er en blogger som skriver om kosthold… hehe. Men det er jo slik at hvis vi skulle hørt på alle kostholdsråd ville vi til slutt ikke kunne spise noe som helst.  Hvis du leser noe som virker veldig bastant og ensidig burde varsellampene lyse rødt, og jeg anbefaler deg å søke etter noen som sier det totalt motsatte. Det er kanskje forvirrende, men det gir deg muligheten til å høre begge sider av en sak og gjøre opp din egen mening.

Men dette skulle jo ikke være et innlegg om kildekritikk! Grunnen til at jeg nevner det er fordi det finnes lite god dokumentasjon for at enkeltmatvarer eller kosttilskudd kan hemme/kurere betennelse. Tingene tyder nok mot at vi må tenke mer helhetlig om kosthold og helse enn som så. Det hadde vært så greit hvis vi bare kunne ta en pille eller spise en spesiell matvare, men livet er sjeldent så enkelt. Det er en god huskeregel at hvis noe høres ut som det er for godt til å være sant, så er det ofte det.

Jeg er en mat- og ernæringsnerd og bruker mye tid på dette, både gjennom studier, jobb og hobby. Etter å ha gjort mye personlig research har jeg funnet frem til noen fellestrekk for et såkalt anti- innflammatorisk kosthold. Umettet fett, grønnsaker, frukt og bær er sentralt. Noen krydder og urter kan kanskje virke betennelsesdempende. Alkohol, tilsatt sukker, raffinerte kornvarer, fritert og hardt stekt mat bør begrenses. Noen vil også si at rødt kjøtt og meieriprodukter bør unngås. Dette er uansett lett for meg å velge bort, i og med at jeg er veggis og tåler melk dårlig. Ved endometriose blir man forresten ofte rådet til å unngå rødt kjøtt. Fet fisk kan nok inkluderes i et slikt kosthold, men for meg blir det uaktuelt siden jeg er veggis.

Matvarer vi inkluderer når vi fokuserer på såkalt anti-innflammatorisk kost:
Bær, frukt og grønnsaker – med ekstra fokus på avokado, grønne bladgrønnsaker og sterke farger. Både rå, stekt, bakt, kokt, i smoothie, til middag, som pålegg, som snacks osv.
Fullkorn, hovedsakelig hjemmelaget surdeigsbrød og grove knekkebrød av bløtlagte korn.
Syrnede. økologiske meieriprodukter som surmelk, yoghurt og kefir.
Krydder, spesielt ingefær, hvitløk og gurkemeie.
Et glass vin inni mellom er innafor.
Usaltede nøtter, spesielt valnøtter.
Oliven- og rapsolje.
Mørk sjokolade.
Grønn te.
Tilskudd av omega-3 fettsyrer og vitamin D (ikke megadoser, men anbefalt dagsdose).

Jeg forsøker å unngå:
Melk og meieriprodukter, med unntak av de nevnt over.
Kjøtt, men dette er en selvfølge siden jeg er veggis.
Raffinerte produkter med mye fint mel og tilsatt sukker.
Fritert og hardt stekt mat.
Godteri og snacks.
Alkohol.

Dette er såklart ikke noen fasit eller fullstendig oversikt, men det jeg velger å fokusere ekstra på.

Når jeg tenker over det så er et såkalt «anti-inflammatorisk» kosthold
egentlig bare et balansert og variert kosthold, i mine øyne veldig sunt.
Mange ting ved dette får meg til å tenke på Middelhavskostholdet, som er forbundet med lavere forekomst av hjertesykdom. Tankene kan også gå til MIND-dietten, som
skal forebygge alzheimers og er inspirert av Middelhavskosten. Det er
ikke noe ekstremt eller radikalt ved det jeg beskriver her. Ved sykdom
og betennelse, eller for å forebygge det, kan man gå inn for å spise mer
av de anbefalte matvarene og mindre av de som ikke anbefales. Om det
hjelper eller ikke får tiden vise, men det skader jo uansett ikke å følge et kosthold som er forbundet med lavere risiko for hjertesykdom og demens.

Dere merker kanskje at for meg er det veldig viktig å ikke være
fanatisk eller bastant. For meg handler ikke dette om en diett som skal følges til punkt og prikke. Da er jeg redd man mister mye av matgleden. Jeg tror ikke dette revolusjonerer noe i forhold til helsa, men kanskje det kan virke forebyggende og støtte opp om en god helse. Det handler egentlig bare å fokusere på å spise mer av de sunne matvarene og mindre av de andre. Spiser du deg mett på sunne matvarer er det kanskje ikke så mye rom for søte og fete «tomme kalorier»?

Jeg liker forresten ikke å kalle noe for usunt eller nei-mat. For jeg vet at man fint kan ha et sunt kosthold selv om man spiser godis og snacks inni mellom, og fordi folk har så utrolig forskjellig oppfatning av hva som er sunt/ usunt. Dessuten tror jeg en slik tankegang kan komme i veien for matgleden, og skape et unødvendig komplisert forhold til mat.

Jeg har fokusert på dette kostholdet i perioder hvor jeg for eksempel har vært mye plaget med smerter fra endometriose. Og jeg må ærlig si at jeg har følt meg bedre. Ikke noe mirakuløse greier, jeg tenker at det er en selvfølge å føle seg bedre hvis man fokuserer så mye på sunn og god mat. Det kan være like mye en psykisk effekt som en fysisk, placebo om du vil. Selvfølgelig vil en sunn livsstil påvirke selvfølelsen! Så lenge det ikke er skadelig på noe vis så er det ikke så nøye for meg hvorfor jeg føler deg bedre, men at jeg gjør det.

Dette innlegget ble nok litt lengre enn jeg hadde tenkt. Når jeg først begynner å skrive om kosthold og helse blir jeg engasjert! Hva tenker dere om et såkalt anti-innflammatorisk kosthold? Legg gjerne igjen en kommentar 🙂

8 kommentarer

 • Ragnhild

  Kjempespennende å lese, både å lære og å lese dine tanker. Jeg har ikke satt meg så veldig inn i dette med betennelsesfremmende mat, samtidig som jeg tror jeg har fått med meg hovedprinsippene. Selv spiser jeg frukt, grønnsaker, nøtter, frø og sjokolade 😀 Og trives mer enn godt med det. Alle må "bare" finne det kostholdet og den balansen som passer dem best!
  Klem til deg

  • Maria

   Så gøy å høre at du likte det 🙂 Og ja, alle må "bare" det, hehe. Ikke så lett, dette med kosthold. Jeg er veldig opptatt av å fremme matglede fremfor frykt for mat. Alt for mange som har vanskelig forhold til mat.
   Så lenge du er frisk og fin, og klarer å være en så sprek tobarnsmamma (gratulerer!) så har nok du funnet noe som funker for deg ihvertfall 🙂

 • ninabakke

  Spennende å lese. Jeg bruker mye fritid på mat og kosthold. Uenighetene er store angående mettet fett, jeg tror det ikke er noe usunt med det, vi spiser ekte meierismør, kokosolje, kjøtt, kraft og egg – prøver også å spise mye frukt, grønnsaker og bær men korn har også en stor del i kostholdet. Viktigst av alt tror jeg å handle økologisk, variert og lage mat fra bunnen av. Vi bløtlegger kornet vi lager knekkebrød av, spiser masse økologisk og mest hjemmelaget mat 🙂

  • Maria

   Det har jeg skjønt, gjennom bloggen din 🙂 Høres ut som du har tenkt nøye gjennom det. Enig i at variasjon + å LAGE maten nok er det viktigste! Da har du allerede grunnlaget for et veldig sunt kosthold, tror jeg 🙂 Vi handler også mye økologisk, men er ikke alltid budsjettet strekker til.

 • Marianne

  Spennende!!
  Sliter med mye betennelser i kroppen. Og er mildt sagt frustrert for tiden. Jeg har og en del kilo jeg vil bli kvitt.
  Har du forslag til en ca dagsmeny?

  • Maria

   Hei Marianne! Så gøy å høre at du syntes det var spennende 🙂

   Jeg forstår godt at dette er frustrerende for deg. Det er umulig formeg å gi et forslag til en dagsmeny som passer for akkurat DEG uten å vite litt om hvem du er og hva du liker. Jeg driver ikke med kostholdsveiledning i kommentarfeltet, det ville vært uansvarlig. Men jeg kan gjerne anbefale deg noen nettsider du kan sjekke ut! LHL har mye bra info om kosthold og helse. Det er rettet inn mot hjertesykdom, men kosthold som forebygger dette er jo bra uansett 🙂

   https://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse1/
   http://bramat.no
   http://sunnogsprek.no/

   Ellers vil jeg anbefale deg å kontakte en med minimum bachelorgrad i ernæring hvis du ønsker å få kostholdsveiledning. Bor du i Oslo tror jeg du kan få gratis veiledning av ernæringsstudenter ved Bjørknes høyskole, bare et lite tips:)

   Du må gjerne sende meg en mail hvis du vil prate med om det:) Maria_uldahl (alfakrøll) hotmail.com

 • Victor Antunes

  Hei Maria,
  Spenenes å lese dit innlegg.
  Jeg studerer å bli terapeutisk massør. Uheldigvis ble det på vist at jeg har artrose, og det kjennes mest i hendene.
  Kjempe krise for meg i det at hendene mine er mitt redskap. Letter desperat etter muligheter for å dempe symptomene og bremse selveste artrose.
  Hørte at anti-inflamatorisk mat kan være svaret.
  Har du noe gode tips eller råd?

  Med hilsen
  Victor Antunes

  • Maria

   Hei Victor. Så kjedelig å høre at du har artrose i hendene. Jeg kan dessverre ikke gi personlig kostveiledning i kommentarfeltet. Generelt kan jeg si at et variert kosthold med mye frukt og grønt alltid er et godt råd!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.