Tankespinn om jul, toppbloggere, motivasjon og mer

Hei dere! I dag deler jeg noe litt annerledes. Bare litt tankespinn som dukker opp rundt juletider og nyttår. Her er det lite sammenheng og mange ulike temaer blandes sammen. Akkurat slik som tankene liksom flyter avgårde av og til. Er ikke så ofte jeg skriver slike innlegg uredigert og rett fra «flowen», men slik ble det i dag. Jula er jo en fin tid til å dele litt tanker, eller hva?

Jeg skal innrømme at jeg har nedprioritert bloggen de siste ukene. Det har vært hektisk på jobb, jeg har hatt en ukes hjemmeksamen, og så kommer alle de vanlige tingene som husarbeid og juleforberedelser. I tillegg presterte jeg å ødelegge komfyren én uke før jul. Jeg er ganske avhengig av et fungerende kjøkken både for blogg og jobb!

Dette er ikke en veldig personlig blogg, jeg deler sjeldent noe fra privatlivet mitt. Noen hint får dere jo på siden Om meg og på Instagram. Men jeg har egentlig aldri ønsket å være veldig privat her inne, dette blir vel et unntak. Jeg ønsker å være åpen og ærlig, da må jeg vel by litt på meg selv også 🙂

Denne høsten har jeg hatt tre forskjellige deltidsjobber ved siden av 100% studie. Startet mitt eget enkeltpersonsforetak. Vært engasjert i frivillig arbeid. På toppen av dette skal man jo forsøke å ha et sosialt liv, trene og ikke minst koble av/sove. Og så forsøker jeg altså å oppdatere denne bloggen med fristende oppskrifter og interessante innlegg om kosthold. Puh.

Sistnevnte er det lenge siden jeg har hatt tid til å skrive. I motsetning til en del andre bloggere foretrekker jeg å ha god tid til innleggene jeg skriver om kosthold og helse. Tid til å sette meg skikkelig inn i emnet, og friske opp ting som kanskje ligger lagret litt sånn bakerst i hjernen et sted. Håper ikke dette fremstår som syting, for jeg har det fantastisk gøy med både studier, jobb og blogg. Alt er interessant og givende, og jeg har ikke blitt utslitt eller noe slikt. Bare kjent litt på dette med at døgnet har for få timer 🙂

Noen har nevnt at jeg kanskje overkompenserer for all den tiden jeg har mistet til sykdom og skader. Og det kan jeg ikke nekte for. Når du har opplevd å være langtidssykmeldt, å stå utenfor arbeidslivet, å miste troa på at du duger til noe… da er det kanskje fort gjort å ta litt hardt i når ting går bedre?

Nå som jula er over oss er det nok noen som kjenner på vanskelige følelser. Det kan handle om mat, men det kan også handle om helt andre ting. Mennesker vi savner, minner som er vanskelige å bli minnet på. Siden dette er en matblogg er det maten jeg vil fokusere på. Har du et vanskelig forhold til mat kan jula bli utfordrende. Det er jo mat over alt!

Vi i Fitnokjentene har snakket litt om dette. Hva om vi klarer å gjøre mat og trening til noe som ikke er en så big deal? Mat er mat, trening er trening. Det trenger ikke være så vanskelig. For noen vil jula være en periode med utskeielser, etterfulgt av en dårlig følelse og deretter et løfte om å «ta seg sammen» 1. januar. Men hvorfor ikke begynne i dag?

Dette med kosthold og trening handler veldig mye om rutiner og vaner. Ifjor, på denne tida, forsøkte jeg flere ganger å skrive et innlegg med tittelen: «Legg lista lavt!». Dette var lenge før jeg lærte noe om kognitiv terapi og psykologien rundt kosthold og motivasjon, noe jeg har lest en del om det siste året. Jeg mente egentlig ikke å legge lista lavt, men å legge den et sted den er overkommelig. Å starte januar med løfter om å trene 5 ganger i uka og ikke spise sukker på 3 måneder vil for mange være oppskriften på å feile. Særlig om man går rett fra en juleferie med masse godis og mininalt med bevegelse.

Så jeg foreslår å begynne i dag, og å sette mål som du faktisk kan oppnå. Start f.eks. med å spise litt mer frukt og grønt, drikke litt mer vann og bruke beina litt oftere. Lag gjerne en liste hvor du kan krysse av når du f.eks. har spist en frukt, eller gått en halvtimes gåtur. Du trenger ikke trene hard styrke hele romjula, men ta med venner eller familie på en hyggelig juletur. Kos deg med snop og julekaker, men spis også kålrabistappe (nam!) og X antall klementiner. Når januar kommer så kan du godt sette deg noen nyttårsforsetter om dette hjelper på motivasjonen, men la dem være oppnåelige. Det er ikke sikkert det er så lurt å bestemme seg for å trene crossfit 4 ganger i uka om du aldri har vært på et treningssenter før.

Gaustatoppen sommer 2017

Det er litt skummelt å dele, men mine treningsmål for ett år siden var:

  • å melde meg på et kurs
  • å gjennomføre en økt yoga eller pilates ukentlig
  • å jogge en gang i uka
  • å få 70 000 skritt på Fitbiten i uka (= gjennomsnittlig 10 000 daglig)
  • ikke veie meg, det er bare et tall og det tuller med hodet

Dette er ikke noen ekstreme treningsmål, men det er mål som motiverte meg og som jeg klarte å oppnå. Jeg hadde gått gjennom en litt tøff periode hvor jeg slet med å godta hverdagen som kronisk syk. Da har man ikke noe annet valg enn å tilpasse treninga til dagsformen. Dette føltes så utrolig mye bedre og mer motiverende enn alle de gangene jeg har startet på et styrke- eller løpeprogram og gitt opp etter 3-4 uker. Og du, jeg tror det er mer helsebringende også. For på sikt vil jeg ha mer nytte av det siste året hvor jeg har vært jevnlig i bevegelse, enn de få ukene jeg trente styrke med PT. Etter påskeferien satt jeg meg noen nye mål, og slik har jeg fortsatt. Gradvis kan både trening og sunn mat bli en helt vanlig rutine i livet, til og med noe du liker 😉

Jeg har fått med meg at Fotballfrue er fornærmet fordi folk mener hun gir for lite til veldedighet, og at Pilotfrue ikke bryr seg så mye om menneskerettigheter (jepp, jeg leser Bloggomtoppbloggere. Guilty pleasure). Bloggtopplista er full av temmelig overfladisk pjatt, kosmetiske operasjoner og reklame, reklame, reklame. Jula er jo en tid for ettertanke. Med fare for å bli klisjéaktig her; kanskje vi skal ta oss litt tid til å reflektere over hvordan vi lever livene våre? Hva som er viktig for oss i det lange løp?

En venninne av meg har meldt seg ut av det kommersielle julestyret i år, så hennes gave får noen andre som trenger den mer enn henne. Det tror jeg også vil glede henne når hun får vite det – vinn vinn situasjon (hvis hun leser dette før julaften er jeg avslørt, da). Noen av mine venner og familiemedlemmer vil få gaver kjøpt fra veldedige organisasjoner. Og jeg vil gi noen ting til Fattighuset, de setter stor pris på gaver av fin kvalitet (de blir ikke glad for brukte bind og kondomer, om du hadde tenkt å gi det). Selv om jeg er student med deltidsjobb så har jeg faktisk mer enn jeg trenger, og i et globalt perspektiv er jeg ett av de rikeste menneskene på jorda. Rart å tenke på.

Nå skal jeg ha en siste innspurt med jobbing og treffe noen Oslo-venner før jeg setter snuta mot familien på Sørlandet. Det skal bli en fin liten juleferie, selv om det blir litt jobbing i romjula også. Jeg titter nok innom her med et par innlegg etterhvert. Litt om året som har vært, litt om året som kommer. I januar venter store forandringer i livet. Mer om det senere 😉

Sender en juleklem med et bilde fra vakker solnedgang i Vesterålen i sommer! For deg som kjenner litt eller mye på en vinterdepresjon, så husk at sola snur hvert øyeblikk nå.

Vesterålen solnedgang sommer 2017

 

3 tanker om “Tankespinn om jul, toppbloggere, motivasjon og mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.