Casa Jackson Antigua Guatemala

Reiseblogg: Praksis i Guatemala

2018 startet for min del med en 9 uker lang reise på Cuba og i Guatemala. Jeg har tatt en laaang pause fra matbloggen for å fokusere på andre ting. Det har vært godt med en pause, men jeg gleder meg til å dele flere gode oppskrifter og innlegg om kosthold. Først vil jeg fortelle dere litt om reisen min! Noen har kanskje fulgt praksisbloggen, men jeg synes uansett det passer med en liten oppsummering av reisen her inne. Andre innlegg handler om praksisplassen min på Casa Jackson i Guatemala!

Som en del av min bachelorgrad i samfunsernæring har jeg hatt 8 ukers praksis på et barnesykehus i Antigua Guatemala. Jeg har lenge hatt lyst til å benytte studetiden til å reise litt og få internasjonal erfaring, så dette var en gyllen mulighet. Lærerikt for meg samtidig som jeg håper å ha bidratt med noe hos organisasjonen hvor jeg jobbet.

I Guatemala lever cirka halvparten av befolkningen under fattigdomsgrensen og halvparten av barn under 5 år er kronisk feilernærte. Dette kan føre til store konsekvenser på både individ- og samfunnsnivå. Jeg hadde praksis på Casa Jackson Hospital for Malnourished Children som drives av en amerikansk organisasjon. Mine medstudenter Marlene og Helle var også med.

Casa Jackson Antigua Guatemala

På Casa Jackson tar de inn alvorlig underernærte barn og har oppfølging med familier som har lett-moderat underernærte barn. Våre arbeidsoppgaver var å passe på og stelle barna, lage mat og hjelpe til med mating, observere konsultasjoner samt veie og måle barna og legge data inn i et program fra WHO. Vi jobbet under oppfølging av en klinisk ernæringsfysiolog som heter Gilda Patricia.

Casa Jackson Antigua Guatemala

Det var ikke alltid så mye relevant å gjøre på klinikken. Dette er en kjent problemstilling for folk som har praksis eller jobber frivillig i utlandet. Derfor prøvde vi å sysselsette oss på andre måter, som ved å lese og skrive. Vi tok også intensivt spanskkurs i to uker.

Å arbeide med mennesker i en så tøff livssituasjon gjør så klart inntrykk. Vi var såvidt innom et feltforberedende kurs i forkant av reisen, men jeg har ikke noen formell kompetanse når det gjelder å jobbe med alvorlig syke barn. Allikevel følte jeg at jeg klarte å sette på en maske og tenke at når jeg var på jobb så var jeg på jobb. Om man skal ta hver enkelt skjebne og alle verdens sorger på sine egne skuldre så kan man ikke arbeide med dette.

Casa Jackson Antigua Guatemala

Det å se barna gjøre fremskritt var utrolig givende! De fleste gikk opp i vekt og ble friskere. I løpet av de 8 ukene var det noen som lærte seg å gå og noen som lærte seg å si et par ord. Barna som er kronisk feilernærte er veldig tilbakesatt i utviklingen. Dette er både på grunn av selve underernæringen, men også på grunn av fattigdom, sykdom og generelt vanskelige oppvekstvilkår. Hvert minste litte fremskritt er verdt å feire!

Casa Jackson Antigua Guatemala

Som du skjønner har jeg ikke reist ut med en innstilling om å «redde verden», men med et ønske om å lære noe og forhåpentligvis bidra med noe. Om man vil redde verden blir man fort satt på plass når man forstår hvor komplekse og omfattende problemstillingene er. Jeg synes absolutt praksisoppholdet i utlandet var verdt det og må så klart anbefale det til fremtidige studenter. Samtidig vil jeg si at du må forberede deg på at du ikke kan forberede deg på alt!

Les reiseblogg del 1 her: Cuba

og del tre her: Guatemala – Antigua, Monterrico, Flores, Tikal, Lake Atitlán

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.