Påsketips

Siden mange sikkert har påskeferie nå vil jeg gi deg noen tips til lesestoff, serier, podcast osv som jeg liker. Jeg deler daglig på facebooksiden min, men du som leser bloggen får alle tipsene på én gang 😉 Trykk «Les hele innlegget» for å få 7 påsketips!

Påsketips nr. 1: Først ut vil jeg tipse deg om podcasten BBC Food Chain, «The economics, science and culture of what we eat».  Her forteller de om og diskuterer alle mulige slags temaer rundt mat, kosthold, kultur, politikk, miljø osv.

Blir vi sunnere av å spise kjøtt? Eller burde alle være veganere? Hva kan vi gjøre for å kaste mindre mat? Hvordan påvirker kostholdet fertiliteten? Hva spiser de i Syria, midt i en krigssone? Hva er ortoreksi? Perfekt å laste ned før man skal ut å reise 🙂

Påsketips nr. 2: Harvest nettmagasin handler om mennesker og naturen. Journalister og friluftsfolk står bak, men alle kan sende inn tekster til å dele rundt leirbålet. Det er et tydelig fokus på miljø. Anbefaler artikkelen hvor Simen Tveitereit spør om vi egentlig MÅ jobbe MER? Må vi jobbe mer, tjene mer, kjøpe mer, forbruke mer – er det slik Norge og verden skal utvikle seg? Les hele artikkelen, og andre interessante artikler fra Harvest, her.

Påsketips nr. 3: Har du Netflix og er glad i mat må du bare se Chef’s Table. Jeg synes første sesong var aller best. Det handler om kjente kokker ulike steder i verden, maten de lager og restaurantene de driver. Det er fascinerende å høre hva de tenker om mat og råvarer, og å se de ulike rettene de skaper. Ikke minst er det bra produsert og flotte bilder.

Cooked er en annen fin serie som ligger på Netflix.

Påsketips nr. 4: Hvis man er interessert i kosthold og sunn mat vet man at det florerer av ulike meninger, tips, triks, dietter, produkter osv. på nettet. Dessverre deles det utrolig mye tull og halvsannheter om kosthold.

Det er ganske enkelt å ta resultatene fra én forskningsstudie og vinkle det i den retningen man selv vil under en sexy overskrift. Bloggere og enkeltpersoner kan egentlig skrive hva vi vil om påståtte helseeffekter av produkter, dietter eller tilskudd, uten å måtte vise til noen kilder.

Er du som meg, at du leser «alt» du kommer over om kosthold og ernæring, så må du være kritisk. Her er noen tips fra Norsk Bibliotekforening:

Påsketips nr. 5: Siden jeg i påsketips nr. 4 sa at man må være kritisk når man leser om kosthold og ernæring på nett, vil jeg nå dele noen ernæringssider jeg liker! 🙂

Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog og skriver mye jeg synes er fornuftig på bloggen sin og i sosiale medier. Du finner bloggen hennes her.

En annen blogg jeg liker er Sunn Skepsis som skrives av Erik Arnesen, master i samfunnsernæring og rådgiver i LHL. Du finner bloggen hans her.

BraMat er også en fin side med lettforståelige artikler om kosthold, oppskrifter m.m. Du finner siden her.

Frisk og funksjonell har sikkert reddet flere ernæringsstudenter enn meg i eksamenstiden 😉 Det er en ikke-kommersiell side/blogg med flere forfattere som har bakgrunn innen ernæring, idrett og ulike helsefag. Jeg vet ikke om den oppdateres lengre, men den har mange gamle innlegg som fortsatt er aktuelle. Du finner bloggen her.

Martin Norum er også en jeg vil anbefale å følge om man interesserer seg for kosthold og trening.  Du finner facebooksiden hans her.

Påsketips nr. 6: Tidligere delte jeg et Netflix-tips. Men visste du at det ligger massevis av programmer og dokumentarer tilgjengelig på tv.NRK.no?

Noen er så klart bedre enn andre, men her kan man i hvert fall finne interessante ting uten å opprette profil og abonnement. Her finner du alt fra påskekrim til Skam, naturdokumentarer og det mye omtalte programmet Folkeopplysningen.

Bonus-påsketips: Her finner du Den store, stygge påske-kvissen fra Yngve Ekern. Tør du ta den?

 

Jeg håper du fant noe interessant her som du kan kose deg med i påskeferien eller en annen anledning. Ha en fin dag videre 🙂

Lagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.