Chiligryte med quinoa

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker chiligryter. Enkelt å lage, mettende og smakfullt! Spesielt om vinteren, da varmer det så godt. Denne varianten er med ekstra mye quinoa. Quinoa er et frø som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika og er en viktig matvare for befolkningen i Andesregionen. Det dyrkes nå også i Finland og Norge, veldig spennende! Quinoa er næringsrikt, glutenfritt og inneholder fullverdig protein, så det er en spesielt god proteinkilde for vegetarianere. Den hvite quinoaen er kanskje mest kjent her i Norge, men den kommer i flere farger. På bildene ser du hvit, sort og rød. Kan brukes istedet for ris, eller på mer kreative måter 🙂

Hvor lenge? Cirka 30 minutter.
Hvor mange? 4 gode porsjoner.

Du trenger:
2 dl tørr quinoa
1 fedd hvitløk
1 rød chili
2 paprika, gjerne i forskjellige farger
1 stor gulrot
100 g maiskorn
1 boks bønner, de du liker
En liten boks kremost naturell (125 g)
Litt vann
Matolje
Chilipulver
Spisskummen
Salt
1/2 ts sukker


Gjør det vegansk og melkefritt ved å benytte et melkefritt alternativ til kremost – du finner det i allergihylla eller på spesialforretninger. Quinoa er naturlig glutenfritt.

Kok quinoa etter anvisning på pakken. Vanligvis tar man 1 del quinoa i 2 deler vann, og koker det under lokk i cirka 12-15 minutter. Så tar man kjelen av platen og lar det stå til alt vannet er absorbert. Husk å skylle quinoaen i friskt vann før koking.

Del chilien i to på langs og fjern frøene og det hvite fruktkjøttet hvis du vil. Da blir den litt mildere. Chili finhakkes, og paprika kuttes i ønsket størrelse. Finhakk hvitløken eller press den direkte i gryta. Fres hvitløk og chili i litt matolje 2-3 minutter. Tilsett paprika, tomat og gulrot. Pass på – det er varmt og kan sprute. Ha i 1 ts spisskummin, 1/2 ts salt, 1/2 ts sukker og eventuelt litt chilipulver. Spe med litt vann. La det småkoke under lokk i 5-6 minutter.

Skyll mais og bønner i friskt vann. Ha det i gryta sammen med ferdigkokt quinoa. Hvis du har barn som plukker ut bønnene kan du godt mose dem litt. La gryta stå i 2-3 minutter så alt blir varmt. Bland inn kremost helt til slutt, og smak om det er noe som mangler av krydder.

Tips: Ble det for sterkt? Ha i litt mer kremost eller litt melk. Sett frem mørk sjokolade på bordet, det hjelper hvis du «brenner deg» på chilien.

Tips: Det finnes mange typer bønner, så her kan du bare prøve deg frem med de du vil!

 

9 tanker om “Chiligryte med quinoa

  1. Norsk quinoa? Spennende, og utrolig mye bedre for miljøet! Alle disse "ancient grains" typene blir jo oftet fraktet lang og lengre enn langt 🙂
    Denne chilli gryten høres og ser digg ut 😀 Kan'ke så feil på en kald vinter kveld 😀 x

  2. Hei – tenkte å prøve denne oppskriften i kveld. :o) Det står "Tilsett paprika, tomat og gulrot", men det står ikke tomater i ingredienslisten, så skal det være en boks med tomater eller mer? Takk for svar. :o)

    1. Så hyggelig at du vil overnatte den! Uff, her har det sneket seg inn en feil. Takk for at du kommenterte. Det skal én boks hakkede tomater ja:-) Håper det smaker 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.